Мъдрите хора твърдят, че щастливи са онези, които знаят какво

...
Мъдрите хора твърдят, че щастливи са онези, които знаят какво
Коментари Харесай

Да се премахнат ли соц паметниците и да се прекръстят ли градовете с имена на комунистически водачи?

Мъдрите хора настояват, че щастливи са тези, които знаят какво да запомнят от предишното, на какво да се насладят от сегашното и какво да възнамеряват в бъдещето. Уви, сегашната родна реалност мъчно кореспондира с бъдещето и продължава да вади на напред във времето нееднозначния спомен за предишното с неговите знаци и паметници.

Конкретната тематика, разпалила полемики в обществените мрежи и няколко български града е, че евродепутатът Андрей Ковачев прикани преди дни общинските съветници на ГЕРБ да сложат завършек на тематиката, обвързвана с демонтирането на паметника на Съветската войска.

Според него: " Не може монумент в възхвала на една окупаторска войска и олицетворяващ една тоталитарна антихуманна идеология, наложила с принуждение един незаконен режим, да заема централно място в столицата ни!

Ковачев предложи също на депутатите от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили в Народно събрание " да предложат план за решение за унищожаване на всички комунистически монументи и знаци, останали из територията на цялата страна, както и преименуването на улици и градове, носещи имената на комунистически дейци ".
Снимка: btvnovinite.bg
Подходящ ли е моментът за такава стъпка и дали тя би трябвало да бъде подхваната? Премахване или осъзнато прекачване в бъдещето с извлечени поучения? По тематиката в „ Тази заран “ дискутираха член на Народно събрание на Българска социалистическа партия проф. Светлана Шаренкова и депутатът от Съюз на демократичните сили в 37-ото и 40-ото Народно събрание Иван Сотиров.

„ Моето мнение е, че минаха 32 години от демокрацията и бяха заменени доста имена, свързани със социалистическия интервал. Тогава, както и в този момент, те бяха заменени, с цел да се отклони вниманието от огромните провали в земеделието, образованието, пенсионната промяна и неслучайно ние в този момент сме на последно място в тези сфери в Европейски Съюз. Андрей Ковачев по същия метод желае да влезе в медиите и да отклони вниманието от загубата на ГЕРБ и началото на разграждането на модела на партията”, съобщи Шаренкова.

„ Андрей Ковачев постоянно е отстоявал тази позиция, тя не е ситуационна. Той е бялата гарга в ГЕРБ. Корупционно-олигархичният модел през последните 30 години се крепи точно на това, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма явен и безапелационен прочит на своята история, няма друга страна, в която да се държат монументи на окупационна войска “, отговори Сотиров.

Според него не може да желаеме от С. Македония да се откаже от тоталитарното ни минало, откакто у нас има град кръстен на Георги Димитров, който е предиздвикал принудително 200 000 души да се признаят за македонци.

„ Паметници на Червената войска и на участниците в антифашистката опозиция има в цяла Европа. Георги Димитров е международна фигура “, сподели Шаренкова.

Сотиров съобщи, че има закон, осъдителен закононарушенията на комунистическия режим, а Шаренкова го репликира, че това е „ указ “. Според нея що се отнася до „ аления гнет “, той е роден от „ белия гнет “.

„ 30 години са минали, този диалог е неясен за младежите, той не е част от техния дневен ред “, съобщи Шаренкова.

Сотиров съобщи, че точно това е задачата – младежите да не знаят какво се е случило по време на комунизма.

Вижте цялата полемика във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР