Мадлен Радуканова прие пламтящия факел на границата ни в Брегово

...
Мадлен Радуканова прие пламтящия факел на границата ни в Брегово
Коментари Харесай

Факелът на мира влезе в България

Мадлен Радуканова одобри пламтящия факел на границата ни в Брегово от бегачите от Сърбия

В края на май тази година тимът на "Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run " (Пробег на мира) пое по поречието на Дунава, който свързва 10 страни – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна – и се влива в Черно море. България е част от маршрута на Пробега на мира, който в интервала 2 - 11 юли ще посети над 35 обитаеми места в страната.

Пламтящият факел бе признат на границата ни в Брегово от златното момиче Мадлен Радуканова. Тя го пое от бегачите от Сърбия и се причисли към интернационалния тим на Пробега на мира. Духов оркестър и обичайната вкусна питка посрещнаха бегачите и нашата олимпийска медалистка на границата, след което пред читалище „ Развитие 1897 “ в град Брегово се състоя къса гала по посрещане на Пробега на мира и засаждане на дървета и цветя в Парка на мира. Бе подложен плакет „ Цвете на мира “, а Мадлен Радуканова бе отличена като почетен жител на град Брегово.

Горещото време не отхвърли бегачите да продължат по маршрута си до град Видин, където духов оркестър ги посрещна пред постройката на общината. Заместник-кметът на града госпожа Борислава Найденова откри плакет „ Цвете на мира “ наоколо до крайдунавската алея на Видин.

Участието на олимпийската медалистка в поддръжка на мира и хармонията е част от благотворителната самодейност „ Година на благодарността с Мадлен Радуканова “, чийто сътрудник е асоциация „ Докосни дъгата “.

Златното ни момиче ще се причисли в още една от правите, а точно в град Плевен, където асоциация „ Докосни дъгата “ е уредник на посрещането на факела и тима бегачи.

През годините факелът на мира стопира в доста обитаеми места, където с присъединяване на локалните управляващи, неправителствени организации и жители се провежда тържествено посрещане на факела на мира и интернационалния тим.

Ето го и графика на визити в България:

3 юли – Видин – Дунавци – Белоградчик

4 юли – Белоградчик – Дреновец – Лом – Ковачица – Козлодуй

5 юли – Козлодуй – Мизия – Оряхово (Бяла Слатина) – Кнежа – Долни Дъбник – Долна Митрополия – Плевен

6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов

7 юли – Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново

8 юли Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица – Полски Тръмбеш – Бяла – Русе

9 юли – Русе – Тутракан – Зафирово – ез. Сребърна – Айдемир – Силистра

10 юли – почивен

11 юли – Силистра – Калипетрово – Кълъраш (Румъния)

Организаторите на пробега за България споделят, че се обрисуват много динамични дни с богата палитра от културни стратегии, готови особено за посрещане на пламтящия факел и бегачите от разнообразни краища на остарелия континент – Ирландия, Франция, Германия, Хърватия, Румъния, Латвия, Северна Македония, Австрия, България. Всички те са доброволци и в духа на единството и хармонията популяризират посланието за мир в разнообразни кътчета на света.

Пробегът на мира е международна щафета с пламнал факел, който се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от страна на страна. Всеки има опцията да поеме факела, да направи стъпка към мира и да почувства единение с общия блян на деца, дами и мъже по целия свят.

Мнозина споделят, че бягането с Факела на мира е неповторимо прекарване. То акцентира значимостта на устрема към мир и пробужда чувството за мира като динамична, изпълваща и постижима действителност. Над 7 милиона души, от възпитаници до държавни глави, са споделили насладата си от това прекарване. Запалвайки искрите на Мира в сърцата по целия свят, Пробегът трепетно чака появяването на напълно ново потомство, приело като своя идеята на същинския изчерпателен мир.

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой – интернационално приет мъдрец, художник, стихотворец и състезател, посветил живота си на идеалите за международен мир и единение. Той поставя началото на многочислени начинания, сплотяващи хора от разнообразни култури с концепцията, че спортът е един от най-мощните принадлежности за поощряване на световната естетика.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР