Мадлен Чолакова е сред малкото българи, буквално получили шанс да

...
Мадлен Чолакова е сред малкото българи, буквално получили шанс да
Коментари Харесай

Мадлен Чолакова: Живея в Ню Йорк и съм от България

Мадлен Чолакова е измежду дребното българи, безусловно получили късмет да живеят в Ню Йорк. Зрителите вероятно я помнят от филмите “Последната дума”, “Дубльорът”, “Роялът”, “Игра на любов”, “Ешелоните на смъртта”, “Иван Кондарев ”, „ Хора отдалече”, от телевизионната режисура „ Взех те, Радке ” или участията й в телевизионни филми и сериали през годините.

Днес Мадлен Чолакова живее в Манхатън, където дава частни уроци по актъорско майсторство и други помощни театрални дисциплини, като работа с източноевропейски акценти да вземем за пример. Понякога съветва постановки по съветска и славянска драматургия, изнася лекции и семинари на тематика „ Източноевропейски театър до 1989 ”. Никога не е била на непрекъсната работа като учител и не се е явявала на кастинг за актьорска работа на сцена или пред камера, занимава се с писане или просто се радва на златната възраст в огромния град. „ С

 10-1  10-2  10-3  10-4  10-5  10-6
Театър с основно „ Т ”


е мъчно да се занимаваш на всички места по света. Това е скъпоструващо и най-много безусловно непечелившо изкуство. Тетралната сцена тук, в Ню Йорк, е в действителност голяма и включва 41 театъра на Броудуей, 40 „ ъф Бродуей ” и 300 самостоятелни, пръснати в петте региона на града, без да се считат университетските театри и тези към актьорските школи “, споделя Мадлен.

Родена е в София през 1953 година и мечтае за сцената от дете. „ Всички деца желаят да обличат костюми, да се преобличат, да се преправят, да пеят и танцуват, не бях изключение ”, усмихва се на загатна си тя. Това схващане й оказва помощ в съвсем десетте години театрална работа с децата в българското учебно заведение в Ню Йорк.

В НАТФИЗ я приема в класа си Апостол Карамитев, само че насладата на десетината му избраници не трае дълго. Техният кумир си отива още когато са в първи курс. Завършва като студентка на проф. Енчо Халачев.

Тя не помни кой, по кое време и за какво пръв я назовава Мадлен Лудата глава, само че признава, че  прякорът може би е сполучлив. „ В живота си постоянно съм била отстояваща себе си, мощна и опърничава, упорита и дебелоглав, както аз желая, по този начин да е, по моя метод, с моя честен ориентир, с моя почерк, без значение от цената. Такъв избор постоянно те оставя въобще без функции – смее се тя. – Но пък сходна луда роля по този начин и в никакъв случай не играх. На режисьорите им изглеждах нежна и слаба, а не огън и жупел. Най-точното определение за мен в ония години беше на Христо Бойчев. Надраска го върху плакат на негова пиеса, която играхме в театъра: „ Ах, МадлеД, Ах, МадлеД, ти си горещ лед”.

Мадлен се снима в киното още преди академията, до момента в който следва и по-късно до 1997 година – също и в студията за телевизионни филми, в телевизионния спектакъл и в студентски работи, в реклами. Сега тя признава, че някои от тези кино участия даже не помни. Навярно тъй като

не одобрявам напълно нито една своя роля


споделя актрисата. След завършването, още напълно млада, цели 8 години е помощник по актьорско майсторство и постановка в НАТФИЗ, само че през 1987 година напуща, много разочарована от системата. Междувременно приключва специализация в Лондон със стипендия от Британския съвет. Избира си да учи британска просвета след 1940 година, тъй като съдържа създатели и драматурзи, непознати или забранявани до тогава в България. „ Този курс промени мисленето ми. Учехме дисциплини като литература и драматургия на митинга, феминизъм, история на рок и поп музиката, позията на ЛГБТ придвижванията – все неща, за които тогава не бях и чувала”, споделя тя.

През 1990 година Мадлен е една от вдъхновителките и основателките на първите частни театри у нас – първо на „ Свободен театър”, а по-късно се влива и в спектакъл „ Алтернатива”. „ Разпаднахме се през паметната 1997-а. Тогава от 37 дребни недържавни театри през 1990 година към този момент бяхме останали едвам 3″, споделя актрисата.
 10-7  10-8  10-9  10-10  10-11
През 2013 година Лудата глава Мадлен още веднъж се връща на театралната сцена в София и отново в дребна самостоятелна групировка – VOX POPULI. Въпреки премиите, получени за “Дом ”, един вербатим театър на театърa, тя намира за отчайващо, че младите неформали в театъра и до ден сегашен имат същите проблеми, които са имали каките и батковците им през 90-те години; че в страната промените в театъра се застъпват една друга, само че към момента няма първокласен и добре работещ сценичен закон. Няма съществени и уважавани съсловни организации, нито развъртян културен пазар, включващ театралната продукция. Липсва мотивация за разрастване на продуцентство и за набиране на стредства, нито има съществени дивиденти за спомагащите и даряващите за спектакъл персони или компании, възмущава се Мадлен.

Казва, че преди 1997-а не е мислила да емигрира. „ През първите години след ноември 1989-а

вярата ни за ново начало беше голяма, чиста и доста наивна


От това и разочарованието в края на 90-те болеше още повече. Изразихме тъгата и разочарованията си в един незабравим филм на Илиян Симеонов “Имам концепция ”, споделя Мадлен. Но тогава, през 1997-а с изключение на себе си и специалността, тя има семейство и дете и при започване на 1998-а стартира да изследва дали и по какъв начин ще може ли да заживее в Америка.

Най-напред опитва измежду българи в Чикаго. За да се устоя, работи като продавачка в магазин за ски съоръжение. По-късно в Ню Йорк това ще й помогне да продава скъпи вечерни тоалети в магазина Блумингдейл. За малко работи в огромна корпорация на Уолстрийт, обслужваща държавния бранш, в постройка, прилежаща на Нюйоркската борса. Но гибелта на татко й в София и грижите за майка й неработоспособен я връщат в родината. Това е и краят на работата й там, която, въпреки и добре платена, по този начин или другояче я изпълва с досада и скука.

В първите години наученото в Лондон и в Академията в София й дава кураж да опита да си откри работа и с преподаване на спектакъл. „ Бързо разбрах, че академична кариера в театралните учебни заведения и университети  в Ню Йорк се реализира по-трудно от контракт за роля на Броудуей – споделя тя. – Започнах с лекции по източноевропейски спектакъл, за тях ми оказа помощ Томас Де Тита от университета в Джорджия, където и сложих първото си театрално предствление “Бяла приказка ” на Валери Петров. Много съм признателна и на към този момент починалия Младен Киселов. Замествах го в университета „ Карнеги Мелън ” за един летен учебен срок и по-късно ми подаде ръка за работа в Нюйоркския университет. ”

Издържала съм се с всевъзможни комбинации


– споделя тя. Два семестъра в Тексас и режисура на “Бернарда Алба ”. Парите стигат за известно време и докато върнеш задълженията си, след това отново започваш на заем, до момента в който пристигна нова работа, учебен срок в Денвър и след това отново и пак… Постоянна неустановеност. Частните уроци и по този начин нареченият сценичен тренинг са непрекъснатото избавление. Това е непрестанна битка, само че свикваш с нея. Казат, че се наричала живот…

През 2013 година Неда Соколовска кани Мадлен за присъединяване като актриса в спектакъл VOX POPULI за вербатим постановката „ Дом”. „ По това време си мислех, че от тук нататък ще сея цветя и ще оплитам – споделя с усмивка Мадлен. – Всъщност постоянно ще съм признателна за шанса още веднъж, на 60-годишна възраст и след 17 години пауза, отново да преживея театрална тръпка, да работя с екип, с другари. Радвах се, че създадохме театър с идея – за ориста на бездомните хора в София, че помогнахме на поета Борис да си откри дом. В София обаче не знаех по какъв начин да изразя това, което изпитвах, усещах се все по-самотна и изолирана. В края на 2014 година по пътя назад за Ню Йорк усетих, че за пръв път се връщам както човек се връща вкъщи. ”
 10-12  10-13  10-14
През 2015 година Мадлен старателно оказва помощ и взе участие във „ Вода ” (Water) – зрелище, основано от съдействието на VOX POPULI и дребната самостоятелна театрална натрупа от Ню Йорк BUILD FOR COLAPSE. Създаден с поддръжката на DRAMA LEAGUE NY и „ Арт София ”, България, спектакълът е роман за родното село на татко й, за странната му орис, свързваща двете страни и култури.

Една от най-болните тематики на Мадлен е, че в международната културна столица Ню Йорк няма формален български културен център, с развят трикольор начело. Такъв, каквито са институтът „ Сервантес ”, „ Гьоте институт ”, „ Алианс дьо Франсез ”. Място, което да показва и разнася достиженията, уменията и гения на българските създатели, художници и скулптори, поети и писатели, учени и философи, артисти и актьори, историята и археологията, езика и традициите на страната ни.

Живот в магията на мегаполиса


Днес Мадлен продължава да бори живота и да оцелява както всеки един от нас на дребната ни планета. В Ню Йорк, в случай че има шанс, се занимава с възпитаници или приключени експерти с нужда от тренинг. Сесиите са по 2 часа, само че постоянно не престават и повече от 4. За повече от две години тя беше и нюйоркският сътрудник на телевизия Би Ай Ти. „ Златно време да се учиш на нов поминък, и то с Ралица Василева за наставник ”, споделя тя. Пишe, и то на драго сърце, публикации за български печатни и онлайн издания.

Днес дните на Мадлен минават от ден на ден в четене и разходки. Отделя 2 часа на компютъра и фейсбук, заран с кафето. После прави дълга разходка в парковете към дома си в Upper West Side, приказва си с хората, познати или не напълно, уличните продавачи от квартала, гледачки на деца, инвалиди, старци. Обича да прекарва часове в музеите, да върви на кино, на спектакъл и изключително доста в Метрополитън Опера. Старае се да не пропуща по-важно или забавно културно събитие. „ Ако нещо ме държи постоянно в тонус, това е безкрайното ми любознание за новото, за особеното, за нещата вън от общоприетото, от предстоящото и предвидимото”, признава тя.

Дъщерята на бръснаря


В чужбина нормално никой не идва наготово. Мадлен има дребна преднина с това, че в града има заслон за себе си и след това за фамилията си през цялото време, а това е убийствено значимо в Америка. Тя дължи това на татко си, Христо Чолаков. Емигрирал, когато тя е дете, той прекарва 35 години от живота си в Ню Йорк като коафьор в дребен салон за козметични и фризьорски услуги в града. „ В първите години след `89-а в София – спомня си Мадлен – една моя колежка беше споделила: „ А бе Ню Йорк, доста значимо, на Мадлен татко й е бръснар в Ню Йорк.”

“Да, аз съм дъщерята на бръснаря и съм горда с това – споделя Мадлен. – Горда съм с живота на татко си, с живота на дядо му и на неговите синове, първи дръзнали и прекосили океана в далечната 1904-а и след това върнали се в родината си, с цел да се бият в Балканските войни. Върнали се с още стотина други българи, със лични пушки, купени в Америка, от спестените в гурбетлъка пари, и оставили костите си за България. Горда съм с чистия и почтено изживян живот на татко си и не ме наскърбява това название. „ Дъщерята на бръснаря ” – седи ми! ”, споделя тя, смеейки се.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР