Мадам Си Джей Уолкър е родена с името Сара Брийдлав

...
Мадам Си Джей Уолкър е родена с името Сара Брийдлав
Коментари Харесай

От бедна перачка до милионерка – историята на Сара Брийдлав

Мадам Си Джей Уолкър е родена с името Сара Брийдлав през 1867 година. Тя е първото свободно дете в семейство на плебеи от памуковата ферма в Луизиана. Сара осиротява, когато е едвам на 7-годишна възраст и е изпратена да живее при по-голямата си сестра Лувиния и нейния брачен партньор в Мисисипи.

В Мисисипи Сара стартира работа на памуковите полета и постоянно била третирана зле от брачна половинка на сестра си. За да се избави от тази непоносима среда, тя подписва брак с Моузес Макуилямс, когато е на 14 години и скоро му ражда щерка, която назовават А‘Лейла. Сара овдовява на 20-годишна възраст и се реалокира дружно с щерка си в Сейнт Луис, където стартира работа като перачка и посещава вечерно учебно заведение.

През 1890-те години Сара страда от проблеми със скалпа, заради което косата ѝ стартира да пада. По това време косопадът е постоянно срещан проблем, защото множеството хора нямали опция да се къпят чето, тъй като не можели да си разрешат да имат баня в домовете си, както и отопление или електричество. Къпането било разкош, който малко хора можели да си разрешават. Опитвайки се да усъвършенства положението си, Сара стартира да опитва с домашни предписания срещу косопад и смесва разнообразни артикули, изработвайки си шампоани и маски за коса.

По думите на Сара, една нощ ѝ се присънил чужд мъж, който ѝ споделил, че знае за казуса ѝ с косопада и ѝ показал точните съставки, които да смеси, с цел да си помогне. На сутринта, обнадеждена от този сън, Сара намира съставките и основава кремообразен артикул, който незабавно стартира да употребява. Само след няколко дни, косата на Сара почнала да пораства, а косопадът престанал. С помощта на новия си брачен партньор Чарлз Уолкър, който работел за локалния вестник и имал прочут опит в рекламите, Сара популяризира своя „ чудодеен крем за напредък на косата “. Чалрз предложил на Сара да употребява псевдоним – Мадам Си Джей Уолкър.

Сара Брийдлав

Сара стартира да продава продукта си, чукайки от врата на врата, дружно със брачна половинка си. Създадени особено за дами от афроамерикански генезис, кремът за напредък „ Madam Walker’s Wonderful Hair Grower ” и шампоанът „ Madam Walker’s Vegetable Shampoo ” се трансформират в шлагер измежду дамите. Заедно с всеки продаден артикул, Сара образовала дамите като им обяснявала за проблемите на скалпа и им демонстрирала „ Методът Уолкър “, който тя употребила, когато разресвала косата си.

Скоро бизнесът на Сара процъфтял и дами от цяла Америка започвали да поръчват продуктите ѝ. Доходите ѝ нараствали и през 1908 година тя отваря учебно заведение по хубост и фабрика в Питсбърг, а малко по-късно взема решение да откри бизнеса си в Индианаполис. Фабриката „ Madam C.J.Walker Manufacturing Company ” станала толкоз сполучлива, че се занимавала освен с продажби на шампоани и артикули за коса, а и обучавала козметици, познати като „ Walker Agents ”. Тяхната задача била да показват философията на Сара за „ непорочност и хубост “. Тя почнала да провежда клубове и полемики, а след няколко години обезпечава работа на стотици афроамериканци, като отваря клонове на фабриката си в Куба, Хаити, Панама, Коста Рика и Ямайка.

Първият и най-популярен артикул на Сара Брийдлав

До гибелта си, Сара потвърждава, че е великодушна дарителка, обезпечава стипендии за няколко учебни заведения и управлява акции против расизма и насилието. Тя оказва помощ при основаването на разнообразни асоциации в Индианаполис и реставрацията на дома на Фредерик Дъглас във Вашингтон. Сара Брийдлав е считана за първата жена от Америка, трансформирала се изцяло независимо в милионерка.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР