Мадам Бовари е дебютният роман на френския писател Гюстав Флобер.

...
Мадам Бовари е дебютният роман на френския писател Гюстав Флобер.
Коментари Харесай

Съществувала ли е наистина Мадам Бовари

" Мадам Бовари " е дебютният разказ на френския публицист Гюстав Флобер . Флобер стартира да написа книгата си през 1851 година на тридесетгодишна възраст. Чува от приятеля си Луи Буйе историята на оскъдно момиче, което се самоубива поради отчаянието, в което изпада, породено от несполучливите любовни връзки с други мъже в загадка от брачна половинка ѝ, както и поради големите задължения, насъбрани заради непрекъснатата потребност от нови облекла и бижута.

Това момиче е Делфин Кутюрие, брачна половинка на елементарния селски доктор Еужен Деламар. Именно с него Флобер ще копира тъкмо облика на брачна половинка на основната героиня Шарл Бовари - също доктор от френската провинция и вдовец, който се дами наново за младо момиче. Делфин става мадам Деламар, когато е единствено на 17 години. Тя се самоубива на 27-годишна възраст. В продължение на 10 години тя изпитва носталгия по дома си и самотност поради работата на брачна половинка си, пробвайки се да пребори скуката по разнообразни способи: вървене по балове, срещи с други мъже, непрекъснати поръчки на фешън облекла. Но страничните каузи не ѝ носят благополучие, а също така тя натрупва големи задължения, които не може да изплати. Всичко това я довежда до мисълта да постави завършек на живота си.

Може би Флобер е бил толкоз зает с историята и тъй като семейство Деламар му е било персонално познато. След като изследва детайлностите, той взема решение да напише разказ за нещастна млада жена , която по този начин и не съумява да откри щастието в живота си. Флобер не си слага за цел да сътвори назидателен разказ. Искал е да опише история, на която е бил очевидец, и да остави читателите сами да решат какъв брой ужасни неща е направила Ема Бовари и дали въобще могат да бъдат наречени ужасни.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР