Мадагаскар ще кастрира изнасилвачите на деца, след като миналата седмица

...
Мадагаскар ще кастрира изнасилвачите на деца, след като миналата седмица
Коментари Харесай

Кастрация за изнасилвачите на деца: Нов закон в Мадагаскар

М адагаскар ще кастрира изнасилвачите на деца , откакто предходната седмица Народното събрание одобри противоречив закон.

Сенатът на острова в Индийския океан утвърди закона, който ще разреши химическа, а в някои случаи и хирургическа кастрация на лицата, приети за отговорни в обезчестяване на малолетни.

Сега той би трябвало да бъде утвърден и по-късно подписан от президента Андри Раджоелина, който за първи път повдигна въпроса през декември, което докара до предлагането на новия закон.

Този ход провокира рецензии от страна на интернационалните правозащитни групи, само че също по този начин получи поддръжката на деятели в Мадагаскар, които настояват, че законът е уместно възпиращо средство за ограничение на " културата на изнасилванията ".

Министърът на правораздаването Ланди Рандриаманантенасоа съобщи, че това е нужна стъпка заради зачестилите случаи на обезчестяване на деца .

По думите ѝ през 2023 година са регистрирани 600 случая на обезчестяване на малолетни, а единствено през януари тази година - 133 .

Хирургическата кастрация - непрекъсната процедура по премахване на гениталиите, с цел да се спре производството на полови хормони - " постоянно ще се постановява " за отговорните за обезчестяване на дете под 10-годишна възраст, съгласно текста на закона.

Случаите на обезчестяване на деца на възраст сред 10 и 13 години ще се санкционират с хирургическа или химическа кастрация (която не е форма на дезинфекция, защото се употребяват медикаменти за прекъсване на производството на хормони).

Изнасилването на деца на възраст сред 14 и 17 години ще се санкционира с химическа кастрация.

Освен кастрацията, причинителите към този момент са застрашени и от по-строги присъди - пожизнен затвор.

" Искахме да защитим децата доста повече. Колкото по-младо е детето, толкоз по-голямо е наказването " , споделя г-

" Нечовешки и позорен "

Правозащитната организация " Амнести интернешънъл " обаче осъди закона като " безчовечен и позорен " и съобщи, че той не е в сходство с конституционните закони на острова.

Един от съветниците на групата предизвести за " неналичието на доверие " в правосъдната система на страната заради " неяснота и корупция ".

Те обявиха, че защото жалбите и правосъдните процеси не се организират анонимно, отмъщението против жертвите на обезчестяване е " постоянно срещано ".

Съветникът на Amnesty добави, че хирургическата кастрация е проблематична, в случай че всеки, който се подложи на нея, по-късно бъде оневинен за закононарушението при обжалване .

Те също по този начин показаха подозрения по отношение на опциите на медицинските органи да правят процедурите.

" Новият закон е прогрес "

Някои деятели в страната са съгласни със закона, защото съгласно тях нищо друго не наподобява да работи.

Джесика Нивосехено от групата Women Break the Silence, която води акции против изнасилванията и поддържа жертвите, споделя: " В Мадагаскар в действителност има просвета на обезчестяване. Ние сме в развой на нормализиране на някои случаи на полово принуждение, като също по този начин свеждаме до най-малко сериозността на тези случаи. Новият закон е прогрес, тъй като е възпиращо наказване. То може да попречи на евентуалните нападатели да подхващат дейности ... само че единствено в случай че ние, като жители, сме наясно със съществуването и смисъла на това ново наказване. "

Няколко други страни ползват химическа кастрация за полови нарушители, в това число Южна Корея и Съединени американски щати.

Хирургическата кастрация е по-рядко срещана, макар че страни като Нигерия и Чешката република ползват процедурата според своите закони.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР