Мачу Пикчу е един от най-известните археологически обекти в света,

...
Мачу Пикчу е един от най-известните археологически обекти в света,
Коментари Харесай

Мачу Пикчу - древният град на инките е с грешно име повече от 100 години

Мачу Пикчу е един от най-известните археологически обекти в света, знамение на архитектурата, което е деликатно проучено от десетилетия и туристическа атракция, която притегля стотици хиляди гости всяка година, написа " Гардиън ".

Но нов научен документ твърди, че от преоткриването си преди повече от век градът е прочут с неверното име.

Перуански историк и водещ археолог в Съединени американски щати настояват, че обектът на международното завещание на ЮНЕСКО е прочут инките като Хуайна Пикчу - името на връх с аспект към руините - или просто Пикчу.

В своя документ, оповестен от Ñawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology, Донато Амадо Гонсалес от Министерството на културата на Перу и Брайън С. Бауер от Университета на Илинойс Чикаго споделят, че са претърсили имена тук-там на карти от 19-ти век, информация в документи от 17-ти век и истински бележки на американския откривател Хирам Бингам - актуалният изобретател на града на инките - и откри, че нито един от източниците не загатва мястото като Мачу Пикчу.

Смята се, че в миналото е бил лятното леговище на императора на инките Пачакутек, Мачу Пикчу е още веднъж " открит " от Бингам през 1911 година, макар че има необятно публикуван научен консенсус, че изгубеният град в никакъв случай не е бил изгубен.
 Снимка 567882
Източник:

Но Гонзалес и Бауер споделят, че техните открития допускат, че по време на тяхното преоткриване руините са били малко известни, даже измежду тези, които са живели в региона на Куско в Перу.

" Започнахме с несигурността по отношение на името на руините, когато Бингам ги посещава за първи път и по-късно прегледахме няколко карти и атласа, отпечатани преди визитата на Бингам в руините ", сподели Бауер. " Има обилни данни, които допускат, че градът на инките в действителност се е наричал Пикчу или по-вероятно Хуайна Пикчу.

Изследователите разкрили, че руините на град на инките, наименуван Хуайна Пикчу, се загатват в атлас от 1904 година, оповестен седем години преди Бингам да дойде в Перу.

Освен това проверяващите споделят, че през 1911 година на Бингам му е казано за руините, наречени Хуайна Пикчу по река Урубамба, преди да напусне Куско, с цел да търси мястото. По-късно синът на земевладелец споделил на Бингам през 1912 година, че руините се наричали Хуайна Пикчу.

Според Бауер, най-категоричните връзки с истинското име на града на инките са непокътнати в разкази, написани от испански завоеватели скоро откакто те завземат Куско в края на 16-ти век.

" Завършваме със замайващ роман от края на 16-ти век, когато коренното население на района обмисля да се върне, с цел да заеме още веднъж мястото, което те назовават Хуайна Пикчу ".
 Снимка 567881
Източник:

Върхът, който в този момент е прочут като Хуайна Пикчу, остава част от археологическия обект и посетителите могат да стигнат до върха, за най-спиращата дъха панорама към руините.

Въпреки че изследването евентуално ще провокира нов спор, малко историци имат вяра, че се планува смяна на името на града.

" Всички имена са измислени и изменящи се и няма огромна разлика ", споделя Наталия Собревила, професор по история на Латинска Америка в университета в Кент. " Сега Мачу Пикчу е одобрена марка, извънредно обвързвана с перуанската еднаквост, тъй че какъв би бил смисълът да я променяме? "

Перуанският историк прибавя: " Както е споделил Шекспир: " Туй, което зовем ний Роза, ще ухае сладко под всяко друго име ".
 Снимка 567883
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР