Mачтов трансформатор при сметището край Асеновград убива щъркели. Всяка година

...
Mачтов трансформатор при сметището край Асеновград убива щъркели. Всяка година
Коментари Харесай

Ток от мачтов трансформатор убива щъркели

Mачтов трансформатор при сметището край Асеновград убива щъркели. Всяка година на това място умират, наоколо до депото за боклуци, гибелта си намират десетки птици.
За казуса алармира асеновградчанинът Иван Стивастаров.
Пред той изясни, че част от щъркелите зимуват в гнезда, ситуирани покрай сметището, защото в него има много изхвърлена храна, а това ги притегля.
Стълбът се намира на няколко метра от пътното платно и не е рисков за хора или сухозаемни животни. Проблемът е, че щъркеловите криле са огромни. Трафопостът е висок към 5 метра, повдигнат е върху стоманено скеле и е обезопасен с телена ограда. Опасност съществува поради електричеството с високо напрежение, което протича по жиците.
„ Откакто е издигнато сметището, несъмнено едно ято към този момент е починало на това място. “, споделя тъгата си Иван. Той изяснява, че от трафопоста са изведени три шини. Когато щъркел кацне на една от тях, няма проблем. Но щом разпери криле да отлети или реши да пристъпи с единия си крайник към друга от шините, се образува волтова дъга, която го убива на място.

Иван Стивастаров твърди, че по случая е изпратил сигнал до кмета на Асеновград лекар Емил Караиванов, до Регионална здравна инспекция-Пловдив, както и до неправителствена организация, занимаваща се със отбрана на животните. Засега няма информация за реализирани резултати, по отношение на решението на казуса. Справка сподели, че въпросният трафопост е планиран и построен по европейски стандарти за сходен тип уреди и е благосъстоятелност на Община Асеновград.
От пролетта на 2018 година до момента се е налагало седем пъти да му се прави ремонт, точно поради проблеми с птици. „ Търси се вид за ограничение достъпа им до него.
Това също би трябвало да се направи по отношение на условията за безвредна работа на тези електрически уреди. “, показаха пред от Община Асеновград. Според асеновградчанина, подал сигнала, погубването на щъркели може да се приключи, като над трите шини се сложи железен кръг. Така, птиците няма да имат опция за кацане на проводниците, по които тече ток с високо напрежение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР