М истерията и интригите са присъщи за Светия престол. Хората

...
М истерията и интригите са присъщи за Светия престол. Хората
Коментари Харесай

Какво наистина се крие в тайните архиви на Ватикана

М нервността и интригите са присъщи за Светия трон. Хората постоянно ще се чудят какво замислят религиозните управляващи зад затворените порти на Ватикана и какви съкровища се крият там.

Въпреки изказванията, че папата има доказателства за съществуването на извънземни и, че има демони в катакомбите,

истината за тайните архиви е доста по-реалистична. Ето за какво е и доста по-интересна .

От писани на ръка писма от исторически персони като Мери, кралицата на Шотландия и Ейбрахам Линкълн, до папски були* отлъчващи Мартин Лутер от римокатолическата черква, наличието на архивите би шокирало всеки академик.

Но за какво са толкоз строго защитавани? В реалност в тези архиви няма доказателства за съществуването на извънземни, които Ватиканът крие от обществеността, а по-скоро документи, които могат да потвърдят, че Църквата е била съизвършител в терора на Мусолини и евентуално даже в антисемитските дейности на нацистите.



Archivum Secretum

Истината за тайните архиви идва от неверен превод от латински. Истинското име на архивите на Ватикана е Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum. „ Secretum “ от латински не се превежда като „ скрито “, както някои допускат. По-точният превод е „ персонално “ или „ частно “. Архивите в действителност са формирани от персонални писма и исторически записи на папите от последните четири века.

Архивите са основани от папа Павел V. Той явно е усещал историческото значение на папската преписка и е знаел, че такива документи би трябвало да бъдат съхранени. Все отново съгласно манталитетът през XVII в. Обикновените хора не би трябвало да бъдат осведомени с думите, разменяни сред папи и крале. И по този начин, архивите се държат под ключ.

Достъп до тайния списък

Едва през 1881 година папа Лъв XIII разрешава на откриватели да прегледат част от наличието на архива. Но по никакъв начин не е било елементарно човек да прегледа документите, а процедурата не се е трансформирала доста през последните 200 години. На първо място – на публицисти, студенти и историци фенове не се дава достъп.

След като заинтригувана страна потвърди, че той или тя е задоволително сериозен академик, се дават компетенции, които би трябвало да се възобновяват на всеки шест месеца. За да влезе в архивите, „ учени влизат през Porta Sant’Anna, минават швейцарските гвардейци, минават през Cortile del Belvedere и показват компетенции “.



След като бъдат позволени, учените би трябвало да кажат кои съответни документи желаят да прегледат. Те имат право да желаят единствено по три документа дневно. Така че, вместо да могат да преглеждат наличието на архива, те би трябвало да избират публикации от каталози, в които публикациите са написани на ръка на италиански или латински. Тези каталози са много внушителни, като се има поради, че архивите съдържат „ 80 км стелажи с документи, датиращи от осми век насам.

Ако след единствено няколко минути ученият осъзнае, че това, което търси не е в получените папки, той завършва за деня. Компютрите са разрешени, само че не е и фотографирането, тъй че учените прекарват по-голямата част от времето си в читалнята във водене на мемоари.

Исторически съкровища в архивите на Ватикана

Ако човек има шанса да получи достъп до архивите на Ватикана, той или тя ще може да прегледа такива исторически съкровища като:
Свитък с дължина 60 метра, който съдържа протоколите от правосъдните каузи против рицарите тамплиери, траяли няколко години, започвайки през 1307 г.Inter caetera, папската була, издадена от папа Александър VI през 1493 година, която разделя света сред испанците и португалците.Писмо от Микеланджело до папа Юлий IIПапска була, издадена от папа Лъв X през 1521 година, с която отлъчва Мартин ЛутерПетицията от 1530 година, с която Хенри VIII желае от папа Климент VII да анулира брака му с Катерина Арагонска и която съдържа подписите и печатите на над 80 британски лордове и духовници (папата отказва)Писмо до папа Сикст V от Мери, кралицата на Шотландия, с молба Църквата да се намеси, малко преди изтезанието ѝБележки, свързани с процеса против Галилей през 1633 г.Писмо от папа Климент XII до Седмия Далай Лама с молба за отбрана на францискански мисионери в Тибет Писма от Ейбрахам Линкълн и Джеферсън Дейвис (и двете написани през 1863 година, нито един от двамата католици) в напъните им папа Пий IX да заеме стараната на Съюза или на Конфедерацията по време на гражданската война в Съединени американски щати
Папа Пий XII в съюз с нацистите

Дейвид Керцер, историк от университета Браун, съумява да изследва документи от ръководството на папа Пий XII (1922-1939). Неговото умозаключение е, че папата е „ сключил покупко-продажби с Мусолини, с цел да отбрани интереса на Църквата в подмяна на безмълвие за спонсорирания от страната антисемитизъм “. Папа Франциск беше притискан да направи налично наличието на архивите, обвързвано с папа Пий XII, с цел да може светът най-накрая да узнае за неговата връзка с нацистите.



Някои споделят, че той е подкрепял Хитлер, или по метод, сходен на църковната поддръжка на Мусолини, или може би даже е оказвал по-съществена поддръжка. Други споделят, че папата е работил против нацистите и е оказал помощ да се скрият евреите и други обекти на нацистка експанзия.

През март 2020 година папа Франциск даде „ главната документи за понтификат** на Пий XII “ разполагаем на историците, заявявайки, че църквата „ не се опасява от историята “. Когато откривателите се събраха тази година на уебинар, с цел да обсъдят оценката си на архивите до момента, те обявиха, че „ евентуално ще са нужни години, с цел да се оцени материалът, възложен от Ватикана “.

Архивите са по-малко „ секрети “?

Според папа Франциск Ватиканските архиви към този момент не са „ секрети “, а „ апостолски “. През 2019 година той реши да промени вековното име на Archivum Secretum Vaticanum, Ватиканския конфиденциален списък, на Ватиканския апостолически списък тъй като, оповестяват, „ на латински и secretum (което значи обособен, частен), и apostolicum (тоест принадлежащ на domnus apostolicus, който е единствено папата) се отнасят до една и съща действителност, даже юридическа “.

Папата взе решението си въз основа на нуждата да се отговори на актуалната „ сензитивност “, която постоянно свързва думата secretum с хрумвания за мистерии и скрити артефакти, заключени в трезори.

Независимо от това, архивите на Ватикана остават частни архиви на папата – „ подчинени само на него и на неговото извънредно ръководство “, както показват Vatican News.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Пияна жена се прибира в къщи и още от прага подвига скандал: - Вижте го бе, гадината! Аз го диря по всички кръчми и питейни заведения,… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниДвижението в сектора е краткотрайно затвореноГермания към момента е в потрес поради тази най-голяма естествена злополука в най-новата си историяПоклонението ще бъде в четвъртъкМаймунската шарка е рядко, само че евентуално съществено вирусно заболяванеНова акция на " Пътна полиция " започва от днесОткрити са хиляди левове и евро в жилището на 64-годишна женаПо-голямата част от тях са без материални щетиПроблеми стопираха работата за към месецТой е бил на плаж дружно със фамилията сиА1 закупи правата за Lega Serie A за още 3 годиниКакво разясниха специалисти за проблема " За да изкараме нашите мършави 100 лв., ние би трябвало да похарчим 1000 лв. ", разяснява началникът на Коронавирус клиниката в Инфекциозна болница в СофияКоментар на някогашния министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съветЗаповед на министъра на опазването на здравето актуализира листата на страните, за които има информация за открита забележителна отрицателна смяна в епидемиологичната ситуацияЩе пристигна ли бедствието от Германия
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР