М инистърът на културата проф. Велислав Минеков обяви на пресконференция,

...
М инистърът на културата проф. Велислав Минеков обяви на пресконференция,
Коментари Харесай

Велислав Минеков дава на прокуратурата данни за нарушения на столични паметници

М инистърът на културата проф. Велислав Минеков разгласи на конференция, че ще съобщи на прокуратурата данни за открити нарушавания при усвояването на средства, ремонта и реставрацията на столичните монументи на Васил Левски и Цар Освободител, Лъвов мост, на постройката на НГДЕК и на подземието на някогашния конак в Националната изложба.

Част от дейностите той назова "безсрамия в името на усвояването на средства " и разкри, че са осъществявани без план, утвърждения и от нелицензирани от Министерството на културата реализатори. Това оповестяват от пресцентъра на културното министерство.

По отношение на паметника на Цар Освободител ще се търси изясняване и какво се е случило с дарените 1,2 милиона лв. от фонд "Поколение " на съветския народен представител Андрей Скоч, който e измежду олигарсите, попаднали под американски наказания. Проф. Минеков заяви, че ще разиска тематиката и с съветския дипломат у нас, излиза наяве от известието.

Министерството на културата приготвя и писмо в отговор на отчета на ОЛАФ, съгласно който страната ни би трябвало да възвърне близо 9 милиона лв. от ремонта на Ларгото, споделят още от ведомството.

"В името на националния интерес ще се направи опит парите да не бъдат връщани на Европа, макар метода им на "усвояване ". Този отчет е пестник. Унижение. Той няма цена ", разяснява министър Минеков, който съобщи, че ще продължи да изисква информация за дейностите на българската прокуратура по случая.

От Столичната община дадоха отговор на проф. Минеков:

"Всички реставрационни действия на пространството към паметника на Васил Левски, на паметника на Цар Освободител, на Лъвов мост и скулптурите на лъвовете е направено след координиране от Министерство на културата на осъществените реставрационни и консервационни действия ", се споделя в позиция на Столична община.

От Столична община декларират, че е осъществяван единствено ремонт и възобновяване на съществуващите настилки и озеленени площи на паметника на Васил Левски, а не реституция на самия монумент.

Преди това на брифинг министър Велислав Минеков разяснява ремонта на Лъвов мост.

По думите му той погрешно е именуван реституция.

Минеков сподели документи, с които удостоверява че няма координиран план за реституция.

"Все едно аз да съм ортодонт и да посегна с длето и чук към вашата отворена уста ", по този начин той разказа качеството на осъществените ремонтни действия.

По думите му целият развой е бил оставен в ръцете на нелицензиран по закон занаятчия, което значи че "присъствието му там е било нарушаване. Въпросният занаятчия е бил посочен еднолично от Министерството на културата ", сподели министърът.

"Имаше един детайл на технология, останал за мен паметен. Това е почистването от оксидация на самите фигури. То беше осъществено по този начин, както се почиства палуба на ръждясал риболовен транспортен съд - със стоманени четки и ъглошлайф. Такава технология за реституция е непозната ", разяснява Минеков.

"Който и реставратор да види осъщественото, ще изпадне в смут ", счита министърът.

По-рано Минеков заяви още, че "не е имало реституция на Паметника на Васил Левски в София, макар че Столичната община е усвоила средства за подобен план ".

Министърът на културата дефинира дейностите, осъществени през 2013 година, като "ужасяващ случай ", "посегателства върху името на Левски ", "безсрамие в името на асимилиране на средства ".

"В медиите е обявено, че се прави реституция на монумента. Такава реституция не се е състояла. Във всички документи по-скоро е разказана като ремонт за поддържане на зелени площи, замяна на детайли и така нататък Няма план, нито координиране, нито нищо – извикани са зидари, тенекеджии и впрочем общи служащи, с цел да се допрян до светинята ", изясни Минеков. И добави: "Надявам се тези хора да изпитат позор и да се извинят ".

Днес стана ясно още, че със заповед на министъра на културата от 17 юни 2021 година е уволнен дисциплинарно изпълнителният шеф на изпълнителната организация "Национален кино център " Жана Караиванова , оповестяват от Министерството на културата.

Причините за това са редовно несъблюдение на служебните отговорности и нарушавания, свързани със системата за ръководство и финансов надзор, установени в одитен отчет от май 2021 година, се споделя в известието.

Потърсена за коментар от, Жана Караиванова съобщи:

"Нямам пояснение за решението на министъра на културата. Винаги съм работила за приемането на устав за използването на Закона за филмовата промишленост, а това че все още няма подобен, се дължи не на работата на Националния кино център, а на Министерството на културата ".

Тя описа, че през днешния ден е била извикана на диалог в постройката на министерството, където като причини за решението за посочени административни неизправности.

Жана Караиванова съобщи, че си потегля от директорския пост в Националния кино център с удовлетворението, че е оставила признат Закон за филмовата промишленост, който подсигурява 25 млн. лева за българското кино и финансови тласъци за вложителите в бранша.

По думите й това подрежда България преди всичко по финансиране на филмовата промишленост в Югоизточна Европа.

Жана Караиванова сподели още, че остава част от филмовата общественост.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
49 коментара В кръчмата: - Дай ум какво да купя на дамата за рождения ден. - Най-добре е да попиташ нея. - А, не! Толкова пари нямам! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.Последни " Отговорността, която нося, не е обвързвана с това обективно да съм единствено народен представител ", разяснява водачът на " ИТН " в ПловдивТой би трябвало да заплати 400 000 лева на родителитеФилмовият фестивал ще бъде открит с драмата " Анет " " Трябва да работите доста деликатно с него, с цел да не пропуснете нещо ", сподели съветският президентНякои от тези вируси могат да бъдат рискови и за хоратаСтрелецът към момента е на свобода„ България избира новите депутати “: специфични формати, пряк конфликт на позиции и хрумвания, настояща информация и точни разбори в ефира и платформите на Нова Броудкастинг ГрупКристиан Ериксен получи сърдечен арест по време на мача от UEFA EURO 2020™Граждани стачкуват пред президентството по отношение на визитата на ЗаевСофи Рис-Джоунс споделя, че загубата на принц Филип е отворила голяма бездна в живота имДа създадем въодушевление за футболИма притеснителни неща и към газовата връзка с ГърцияИнцидентът е от Благоевград, назначена е проверкаКои са най-одобряваните политици Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР