Лютото съперничество за завладяването на Космоса, в което са се

...
Лютото съперничество за завладяването на Космоса, в което са се
Коментари Харесай

Безос и Илон Мъск в битка за Космоса и кой първи ще направи $1 трилион


Лютото съревнование за завладяването на Космоса, в което са се вкопчили двама от тримата най-богати хора в света  –  Джеф Безос и Илон Мъск, доближи точката на шупване предходната седмица. Това се случи поради решението на НАСА  да употребява ракетата “Ню Глен ” на компанията “Блу Ориджин ” на Безос, с цел да изпрати два научни галактически кораба към Марс през 2024 година

Мечтата да покори Марс и да сътвори там колония от земни поданици е фантазия на неговия противник Мъск още от 2001 година До огромна степен точно това предпочитание, граничещо с научната фантастика, му построи реномето на един от най-ексцентричните милиардери в света. В съпоставяне с него притежателят на “Амазон ” наподобява много по-рационален, само че и той се дистанцира от компанията, която го направи мегабогаташ, с цел да се отдаде на галактическите си упоритости. И това не е въпрос на алтруизъм и предпочитание да се даде излаз за застрашеното от нуклеарни оръжия, пандемии и катаклизми с времето човечество. Отдавна се знае, че който се докопа първи до залежите във Вселената, ще е и първият трилионер.  Конкуренцията сред двете частни компании несъмнено дефинира галактическата конкуренция през  XXI в., само че кой ще излезе победител? 

Мъск бе оповестил, че първата задача към Марс евентуално ще започва през 2026 година т.е. две години след периода, очакван в този момент от НАСА. А известието на организацията, че избира Безос, пристигна единствено няколко дни, откакто най-голямата и най-мощната ракета в света – “Старшип ” на компанията “Спейс Екс ” на притежателя на “Тесла ”, се взриви по време на втория тестов полет. След 8 напрегнати минути, в които всичко изглеждаше наред, “Старшип ” експлодира. На нея в действителност се разчита да върне хората на Луната, а по-късно да се насочи към покоряването на Марс. Първият опит през април също бе несполучлив, само че в този момент бе реализирано отделянето на втората степен от ракетата притежател. Илон Мъск обаче няма планове да се отхвърля и счита да направи нови опити до края на годината и още повече следващата година.
 “Ню Глен ” Компания “Блу Ориджин ” Височина 98 м Цена $ 2,5 млрд. Маса 1815 т Първи полет 2024 година “Ню Глен ” Компания “Блу Ориджин ” Височина 98 м Цена $ 2,5 милиарда Маса 1815 т Първи полет 2024 г. 
Според Брадли Смит, началник на интервенциите по изстрелването в НАСА, ракетата на Безос “Ню Глен ” евентуално ще потегли към Червената планета в края на ноември, началото на декември 2024 г. Мисията би трябвало да изследва магнитосферата на Марс  като употребява два дребни идентични галактически апарати. Те ще бъдат превозени имено с ракетата “Ню Глен ”, която към момента не е изхвърчала. Ако започва сполучливо, ще пътува 11 месеца до Марс.

Новината от НАСА от предходната седмица е единствено последната глава от гневната борба сред двамата американски милиардери кой от тях ще се трансформира в пионер на галактическата колонизация. Мъск и Безос постоянно кръстосват шпаги по въпросите за експертизата и договорите с държавното управление, освен това освен с думи, само че и със правосъдни процеси. Западни медии разказват конфликта сред тях като титанична борба сред Годзила и Кинг Конг.
 ДЖЕФ БЕЗОС ДЖЕФ БЕЗОС 
През септември Мъск назова Безос “дилетант ” в завладяването на Космоса и му се присмя, че не отделя задоволително внимание и време на компанията си “Блу Ориждин ”. Безос му отвърна, че създателят на “Спейс Екс ” “рядко знае толкоз, колкото твърди, че знае ” по изказвания на личния му екип.

За да се атакуват взаимно, мегабогаташите постоянно употребяват платформата  X, някогашен Туитър, който през днешния ден е благосъстоятелност на Мъск. В доста от туитовете си босът на “Тесла ” не се въздържа да назовава съперника си подражател, който го копира. 

Преди няколко седмици Безос разгласи, че се мести дефинитивно във Флорида, с цел да се посвети напълно на галактическите си упоритости. Както НАСА, по този начин и “Спейс Екс ” към този момент имат бази в този щат, където е галактическият център “Кенеди ”.
 “Старшип ” Компания “Спейс Екс ” Височина 120 м Цена Щатски долар 5 млрд. Маса 5000 т Първи полет 2023 година “Старшип ” Компания “Спейс Екс ” Височина 120 м Цена Щатски долар 5 милиарда Маса 5000 т Първи полет 2023 г. 
Споровете сред милиардерите се ожесточиха изключително доста откакто през 2021 година   “Блу Ориджин ” бе подценена в интерес на “Спейс Екс ” за основаването на ракетата, която да води астронавти на Луната за първи път от 1972 година

Заради загубата на тлъстата поръчка Джеф Безос заведе дело против американското държавно управление . Въпреки че “Спейс Екс ” заобикаля правосъдните разногласия, Мъск се пошегува по време на изявление: “Не можете да съдите своя път до Луната, без значение какъв брой положителни са вашите юристи. ” През 2013 година пък “Блу Ориджин ” подава митинг против “Спейс Екс ” в опит да завоюва оповестената от НАСА конкуренция за площадка за изстрелване на ракети в галактическия център “Кенеди ” в Кейп Канаверал.

Битката на титаните стартира при започване на века. Илон Мъск основа “Спейс Екс ” през 2002 година, две години откакто Джеф Безос сътвори “Блу Ориджин ”.  За разлика от Мъск Безос първо заложи на галактическия туризъм. През 2021 година ракетата му “Ню Шепърд ” извърши исторически полет от към 10 минути, като доближи близо 100 000 м височина, а екипажът от 4-ма души, след които самият Джеф и брат му Марк, съумяха да усетят какво е безтегловност. Впоследствие ракетата извърши още пет полета с мераклии да се почувстват като астронавти като приходите от билети досега се пресмятат на към 50 млн. $. “Дългосрочната цел на нашия дребен екип е да намерим метод човек последователно да свикне с Космоса - съобщи тогава създателят на “Амазон ”. - Ще го реализираме постепенно, стъпка след стъпка. Бъдете костенурки, а не зайци, и харчете ресурсите рационално. ”
 ИЛЪН МЪСК ИЛЪН МЪСК 
 Независимо от другите си галактически цели, Безос няма намерение да се отхвърля от галактическия туризъм  и счита да направи полетите със заможни пасажери нещо постоянно и всекидневно. Тези полети са с висока степен на сигурност и комфорт, само че освен Мъск, само че и станалите критици показват, че те не престават извънредно малко, а пасажерите прекарват при нулева гравитация не повече от 3 минути.

Мъск и “Спейс Екс ” са по-склонни на опасности и са по-смели в използването на нововъведения и нетрадиционни подходи. Компанията се хвърли да създава ракети-носители, които биха могли доста да понижат разноските за изстрелване на потребни товари в орбита и вероятно колонизиране на Марс - детската фантазия на ексцентричния милиардер, роден в Южна Африка. Стратегията за неуморна работа му оказа помощ бързо да завоюва доверието на държавното управление и бизнеса, привличайки многомилиардни вложения за рисков капитал и осигурявайки огромни държавни контракти за “Спейс Екс ”. Дори след няколко неуспеха на галактическата компания ѝ лиши единствено две години, с цел да в профил грешките и сполучливо да изведе потребен товар с “Фалкън 1 ” в орбита, и още две, с цел да навлезе на пазара с многократната ракета “Фалкън 9 ” и товарния транспортен съд “Драгън ”, който стартира да доставя Международната галактическа станция. Понастоящем

“Фалкън 9 ” извежда повече космически апарати годишно от която и да е друга ракета притежател -  и цената за извеждане на потребен товар от един кг в орбита е най-ниската в света. Новата ракета притежател “Ню Глен ” на Безос също звучи обещаващо, въпреки първият й полет да е очакван за 2024 година И след двата несполучливи опита на Мъск със “Старшип ”, се чака Безос да навакса изоставането. 

Още едно поле на мерене на силите несъмнено са спътниците. За последните 5 години спътниците на Мъск от системата “Старлинк ” станаха над 4500 или 50% от дейните спътници, които обикалят Земята. Заедно могат да доставят интернет на всички места по света, като дават на Мъск надзор над глобалните връзки, както и опцията да се намесва във военни спорове . Богаташ  N 1 в света е подал искане за изстрелване на общо 42 000 спътника.

Макар и много по-късно, Безос също се ориентира към ниската околоземна орбита. Той изстреля първите си 2 спътника при започване на октомври. Според плана му “Куипър ” до 2029 година “Блу Ориджин ” би трябвало да изведе 3236 спътника. Засега в тази сфера превъзходството на Мъск наподобява безспорна, само че знае ли човек?

Така или другояче новата година ще донесе изненади, може би обрати, само че надали дефинитивна развръзка на надцакването сред двама бизнесмени, които не са привикнали да се предават, когато преследват задачите си. На простолюдието не му остава нищо друго, с изключение на да следи по какъв начин двама могъщи мъже, въпреки и да се карат между тях, в действителност праволинейно си присвояват Космоса.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР