Лют скандал се завихри за пореден път между журналистическата гилдия

...
Лют скандал се завихри за пореден път между журналистическата гилдия
Коментари Харесай

Шумен скандал лумна между Асен Василев и журналист

Лют скандал се завихри за следващ път сред журналистическата колегия и финансовия министър Асен Василев. След като направи опит да ограничи достъпа на кореспонденти без експлицитен сектор " стопанска система " и или финанси до постройката на ведомството при конференции и брифинги, този път съпредседателят на " Продължаваме промяната " стигна и до необичайно тълкувание на Закона за достъп до социална информация. 

Журналистът от бюрото за следствия " Бърд.бг " Димитър Стоянов сигнализира в сряда, че е станал де факто жертва на цензура, приложена от Асен Василев по питания, отправени от него към министъра за банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка на габровския хитрец, избягал в Сърбия Цветан Василев. 



И за доказателство, че Асен Василев му отхвърля достъп до информацията, съхранявана в неговото ведомство, разгласява фрагмент от изпратеното от " Раковски " 102, само че единствено в онази му част, касаеща самия фрагмент. 

Късно в сряда, малко преди среднощ обаче Асен Василев очевидно се ядоса и изпрати яростно прессъобщение посредством служителите си във връзка обвиняванията, отправени от журналиста Стоянов: 

" Във връзка с обява на сайта BIRD.BG, в която манипулативно изборно е пусната единствено последната част от отговор на Министерството на финансите на питане на медията по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), предоставяме целия текст на отговора, който е изпратен на BIRD.BG на 18.08.2023 година

За да няма сходни „ извадки “ и манипулативни тълкования на информации, предоставени по реда на ЗДОИ, занапред нататък Министерството на финансите ще разгласява всички отговори по реда на ЗДОИ на интернет страницата си в рубриката “Открито ръководство ”, написаха от МФ.

Действително са приложили и целия отговор на писмото, пратено до Стоянов, де факто с претекстовете за отхвърли за информация, касаещи евентуалното нарушаване на европейски правила.

Димитър Стоянов обаче по никакъв начин не остава задължен на Василев и през днешния ден го " хапе " още по-дълбоко:  " Няма да разясня личността на Асен Василев! Излишно е. Действията на МФ обаче са друго нещо. По мое мнение министерството отхвърля да огласи информация от извънреден публичен интерес, с цел да не се разпадне сгобката. Пазят Пеевски. Това обаче не е мой избор.

BIRD.BG в никакъв случай не е разпъвал чадър над корумпета и няма да стартира в този момент. По-скоро Атанас Чобанов би закрил уеб страницата! Сигурен съм в това! Ние няма да се превърнем в това, против което се борим ", написа журналистът. И се заканва да съди МФ на Василев: " Правните доводи за отхвърли на МФ са неотносими към европейската процедура! Скандално всъщност! Преобладаващият публичен интерес е реалност! А съдилища има и отвън България.

МФ, дупе да ви е крепко! Какви са претекстовете му да нарушат нашите права и правата на жителите за нас не е значимо за нас. Правата ни са нарушени! Нека това е ясно за Асен Василев и армията му нескопосани клакьори! Ще е дълъг рейд до Европейски съд по правата на човека ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР