Лют скандал се разгоря в парламента за промените в НК

...
Лют скандал се разгоря в парламента за промените в НК
Коментари Харесай

Сменят определението за интимна връзка след скандали в парламента

Лют скандал се разгоря в Народното събрание за измененията в Наказателен кодекс и Законът за домашното принуждение, мотивът за които бе обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

Депутатите се изпокараха вярна ли е дефиницията " интимна връзка ", написа.

Определението, което планът дава на интимна връзка е " непринуден, релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки ". Тази формулировка обаче възпламени политическите пристрастености.

Цветан Предов от Има Такъв Народ я дефинира като объркана. Според него термина " интимна връзка " би трябвало да отпадне, тъй като по този начин налагали текстове от Истанбулската спогодба. Той също по този начин се разгласи и против отпадането на " фактическо съпружеско общуване ".

Колегата му Андрей Чорбанов добави: Ако една връзка е единствено полова, тя интимна ли е, или, в случай че е единствено платонична, допуска ли относителна непоклатимост.

Георги Свиленски съобщи, че въпросът що е то интимна връзка ще се задава от самото начало на дебата. Затова изиска Бойко Борисов, който бил единствен от вносителите в залата и подписал плана преди всичко, да изясни какво е това.

Росен Желязков незабавно го поправи, че Кирил Петков е първи от подписалите законопроекта.

" Иронията в тази обстановка просто не е уместна ", разгласи Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която също е вносител.

Тя заяви, че фактическото съпружеско общуване ще бъде непокътнато в Закона за битка против домашното принуждение, само че на второ четене терминът " интимна връзка " ще се промени. Ще написа, че " съставлява цялост от персонални, интимни, полови взаимоотношения, които са с дълготрайност най-малко 60 дни “.

В последна сметка Народното събрание одобри на първо четене интимната връзка да влезе в закона за отбрана от домашното принуждение. За гласоподаваха 144-ма народни представители, 59 бяха срещу, 9 се въздържаха. 

Веднага по-късно Надежда Йорданова предложи второто четене да е още през днешния ден, тъй че измененията дефинитивно ще са факт до няколко часа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР