Люксембург. България е категорична в позицията си за създаване на

...
Люксембург. България е категорична в позицията си за създаване на
Коментари Харесай

С участието на България Съветът по правосъдие и вътрешни работи официално прие създаването на Европейска прокуратура

Люксембург. България е безапелационна в позицията си за основаване на институционални ограничения на европейско ниво, които да разрешат дейно наказателно гонене на закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз. Това съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева през днешния ден в Люксембург, в границите на дебата в Съвета по правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз минути преди той публично да одобри Регламента за основаване на Службата на Европейския прокурор, оповестиха от пресцентъра на министерството .
В изявлението си министър Цачева акцентира, че по време на председателството си България ще работи предпочитано за предприемане на нужните дейности по образуване на Европейската прокуратура и създаване на връзки с неучастващите в нея страни членки и партньорски институции и служби, в това число Евроюст и ОЛАФ. В този смисъл в границите на нашето председателство е планувано да се организира конференция по тематиката за Европейската прокуратура.
В дневният ред на Съвета бе и спор по взаимното признание на решения за застраховане и конфискация.
„ Темата е извънредно значима за Европейски Съюз и е ориентирана към подсилване потенциала на Съюза за битка с финансирането на тероризма и проведената престъпност. Темата е основна и за България “, съобщи министър Цачева. Тя добави, че приемането на юридически инструмент, който да усъвършенства режима за взаимно признание на решения за застраховане и конфискация на активи, добити от незаконна активност е причина за реализиране на действителни резултати в битката против тежката организация престъпност и финансирането на тероризма. „ Целта на оферти нов правилник е обстоятелството, че обезпечаването и конфискацията на имущество, обвързвано с незаконна активност, е ефикасен инструмент за битка с финансирането на тероризма и други тежки закононарушения, защото попречва проникването на противозаконни активи в законната стопанска система “, заключи българският правосъден министър.
На днешното съвещание бе разискван и Регламентът за основаване на централизирана система за продан и предпазване на пръстови отпечатъци и данни за съдимост на жители на трети страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР