Люис Хамилтън завърши по шампионски начин сезон 2019 във Формула

...
Люис Хамилтън завърши по шампионски начин сезон 2019 във Формула
Коментари Харесай

Може ли Люис Хамилтън да завърши кариерата си във "Ферари"

Люис Хамилтън приключи по шампионски метод сезон 2019 във Формула 1, откакто завоюва последния старта за Гран при на Абу Даби. След следващото мощно съревнование на британеца обаче най-коментираната тематика не беше неговото пилотиране или представянето му през сезона, разказан от него като най-трудния му, а бъдещето на първенеца.

В навечерието на последния старт за годината стана ясно, че Хамилтън е имал срещи с ръководителите на " Ферари ", които потвърдиха, че имат интерес към сегашния водач на " Мерцедес ".

Договорът на Хамилтън със " Сребърните стрели ", с които той завоюва пет трофеи (2014, 2015, 2017, 2018, 2019), изтича след края на сезон 2020. Това ще бъде и последната година по настоящите правила на Формула 1 преди да бъде сложено началото на нова епоха. Може ли тогава Хамилтън, който при започване на 2021 година ще бъде на 36 години, да се озове във " Ферари " - отборът, с който се бори от началото на своята кариера?

Според шефа на " Мерцедес " Тото Волф шансът за това е не повече от 25%.

" Мисля, че всичко, което се случва при затворени порти е персонално, без значение с кого се срещаш. Щастлив съм с това, което имам и от това, което ми се случва, тъй че нито едно решение, което бих взел не би било елементарно или бързо. Смятам обаче за изцяло обикновено да мисля върху моето бъдеще и да диря най-хубавата алтернатива за себе си, изключително когато става въпрос за последния стадий от моята кариера ", сподели Хамилтън във връзка интереса от " Ферари ".

Шесткратният международен първенец призна, че два пъти през годината се е срещал с президента на Скудерията Джон Елкан.

 Фетел се показа едва през сезона, а договорът му с
© Associated Press

Фетел се показа едва през сезона, а договорът му с " Ферари " е до края на 2020 година

Всичко това се случва в края на доста слаб сезон за звездата на " Ферари " Себастиан Фетел. В петата си година в отбора германецът завоюва единствено една победа и два полпозишъна, като приключи едвам пети в крайното класиране на 173 точки зад Хамилтън.

Титла с " Ферари " вкарва в клуба на определените

Преминаване на Хамилтън във " Ферари " може да бъде стимулирана от търсене на място в историята – както за самия водач, по този начин и за тима.

" От " Ферари " са горди от обстоятелството, че Михаел Шумахер завоюва пет трофеи с тима и имаха в редиците си най-успешния водач в спорта. Преминаване на Хамилтън може да повтори това – в случай че той не завоюва седмата си купа през 2020 година, би могъл да опита да го направи точно с " Ферари " година по-късно. Ако обаче стане още един път първенец с " Мерцедес ", ще може да гони осма купа със Скудерията през 2021 г ", разяснява анализаторът на Sky Sports Мартин Брандъл.

От 2021 година във Формула 1 ще важат нови правила, а болидите ще бъдат доста по-различни, като това дава очаквания на " Ферари " да пресечен превъзходството на " Мерцедес ". " Сребърните стрели " преобладават изцяло в турбо-хибридната епоха, въведена от 2014 година с шест следващи трофеи.

От гледната точка на Хамилтън прекосяване във " Ферари " може да му разреши да влезе в клуба на определените, които са печелили купа с именития италиански тим. Дотук в 90-годишната си история " Ферари " е имал девет международни първенци – Алберто Аскари (2), Хуан Мануел Фанджо, Майк Хоутърн, Фил Хил, Джон Съртийс, Ники Лауда (2), Джоди Шектер, Михаел Шумахер (5) и Кими Райконен.

 Ники Лауда е единственият, печелил купа и с
© Associated Press

Ники Лауда е единственият, печелил купа и с " Ферари " и с " Макларън ".

Хамилтън е един от деветте водачи в историята, печелил купата с два разнообразни отбора - " Макларън " през 2008 година и по-късно пет пъти с " Мерцедес ". Единственият, който е правил това с двата най-успешни конструктора е Ники Лауда. Легендарният австриец, който умря през май, става първенец с " Ферари " през 1975 и 1977 година, а през 1984 година печели купата и с " Макларън ".

Недостижим по този индикатор е Хуан Мануел Фанджо, печелил купата с четири разнообразни отбора - " Алфа Ромео ", " Мерцедес ", " Ферари " и " Мазерати ".

" Интересът на " Ферари " демонстрира най-малко едно нещо – след 13 години най-сетне получих самопризнание от този тим ", разяснява Хамилтън с пословичното си възприятие за комизъм.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (542)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР