Люис Хамилтън стана световен шампион във Формула 1 за пети

...
Люис Хамилтън стана световен шампион във Формула 1 за пети
Коментари Харесай

Люис Хамилтън изравни по титли на легендарния Хуан Мануел... кой?

 Катастрофата, която не отхвърли Аертон Сена (видео)
Люис Хамилтън стана международен първенец във Формула 1 за пети път в кариерата си. Британецът се изравни по този индикатор с Хуан Мануел Фанджо, като пред тях е само Михаел Шумахер, който има седем трофеи.

Името на именития аржентински водач постоянно се загатва, когато стане въпрос за трофеи, само че кой е той и за какво всички водачи приказват за него с такова почитание? Кога се е състезавал и по какъв начин е съумял да реализира такива триумфи?

Започва кариерата си в Аржентина през 1934 година, състезавайки се с Форд (модел А 1929). По време на надпреварите от Националния шампионат на Аржентина Фанджо кара коли Шевролет и става първенец през 1940 и 1941.



Той идва на Стария континент при започване на 50-те, дружно с други водачи. Хуан е подкрепят от Аржентинския авто клуб, както и локалното държавно управление.

Впоследствие всеобщо дефинират Фанджо като най-великия водач за всички времена. За 51 старта аржентинецът печели пет трофеи. Неговият връх остава недокоснат в продължение на 40 години, само че през 2002 той пада под напора на Михаел Шумахер.



Именно германецът изяснява, че по това време си е било същинско мъжество да се кара. Без защитни колани, без отбрана на тялото при възможен удар, а каските били напълно елементарни шапки.

Шотландската легенда сър Джаки Стюърт си спомня, че Фанджо е един от най-гладко каращите състезатели, а болидът просто е правел всевъзможни маневри - тъкмо такива, каквито аржентинецът е желал. 

Освен водач, той е и извънредно добър монтьор. Колкото и да е парадоксално, по това време Фанджо става по-известен в международен мащаб с отвличането си, в сравнение с със своето пилотиране.

Той става жертва на политическите битки сред Фидел Кастро и президента на Куба по това време Батиста. Преди съревнование в страната той е похитен от комунистите, чиято цел е международните медии да извърнат внимание на идеята им.

Фанджо пропуща конкуренцията, а по-късно е оставен пред аржентинското посолство. Противно на множеството отвличания, похитителите му се пробват да му обезпечат всички улеснения, до момента в който е в плен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР