Люис Хамилтън ликува с пета световна титла във Формула 1,

...
Люис Хамилтън ликува с пета световна титла във Формула 1,
Коментари Харесай

Хамилтън изпревари Ален Прост

Люис Хамилтън ликува с пета международна купа във Формула 1, два кръга преди края на сезона. В Мексико водачът на „ Мерцедес “ приключи четвърти, само че това му бе задоволително, с цел да вдигне триумфално купата. Така британецът изпревари именития французин Ален Прост, който има с една по-малко, и се изравни по този индикатор с друга легенда – Хуан Мануел Фанджо (Аржентина). С най-вече трофеи е германецът Михаел Шумахер – седем.
Хамилтън имаше задатък от 70 точки преди старта за Гран при на Мексико и за крайния триумф му бе належащо да приключи до седмо място, без значение от класирането на главния му съперник Себастиан Фетел ( “Ферари ”). Германецът се надяваше да редуцира изоставането си, само че огромната надморска височина на пистата (2285 м) му скапе проектите. По време на цялата конкуренция болидите на „ Мерцедес “ и „ Ферари “ не бяха измежду водачите.
Най-бърз по трасето бе звездата на „ Ред Бул “ Макс Верстапен, който започва мощно, изпревари съотборника си Даниел Рикардо и не разреши Фетел да му отнеме успеха. Пилотът на „ Ферари “ приключи втори, което се оказа незадоволително да измести от върха Хамилтън. А трети на стълбичката се качи Кими Райконен ( “Ферари ”).
„ Усещането е необикновено – сподели Люис. – Обичам „ Мерцедес “ откогато бях на 13 години. Фанджо е ликувал с този отбор пет пъти, в този момент и аз толкоз пъти станах международен първенец – мъчно е да допускам! “
И призна, че гонката е била „ ужасна “ за него и съотборникът му Валтери Ботас, финиширал пети.
„ Добре стартирах само че по-късно нещо стана – продължи британецът. – Имах проблеми с гумите, Валтери също. В последна сметка гледахме единствено да финишираме. “
Тото Волф, началник на „ Мерцедес “, поздрави Люис. Но разгласи, че има спорни страсти, тъй като отборът е направил едва съревнование. „ Засега не знаем от кое място идват проблемите с гумите, само че би трябвало да ги отстраним, тъй като сме окуражени да спечелим и купата при конструкторите “, сподели той.
Фетел: Шампионът може да се единствено един

Шампионът може да се единствено един и този сезон това е Люис – сподели Себастиан Фетел, главен съперник на Хамилтън. – Ще си извлечем поучения и най-важното е да създадем верните заключения. При нас работят надарени експерти и „ Ферари “ има огромен капацитет, който следва да разкрием.
Германецът изрази удовлетворение, че със съотборника си Кими Райконен са се качили на почетната стълбичка, само че бе отчаян от персоналния си резултат.

„ Опитахме се да изпреварим Макс Верстапен, само че имахме проблеми с гумите, а и той се оказа доста бърз – продължи Фетел. – Но когато се затваря една врата се отваря друга. Надявам се да завърша сезона по най-хубавия метод и да оказа помощ за спечелването на купата при конструкторите. “
Райконен пък призна, че класирането е било най-много за „ Ферари “.
„ Поздравявам Люис – сподели финландецът. – Той най-добре от всички си свърши работата този сезон и заслужи купата. “

Шампионът бе поздравен и от шефа на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Жан Тод.
„ Скъпи Люис, добре пристигнал в клуба на петкратните първенци в компанията на великия Хуан Мануел Фанджо и Михаел Шумахер “, написа Тод в обществените мрежи.
–––––-

От „ Ред Бул “: Изпуснахме двоен успех

Кристиан Хорнер, началник на „ Ред Бул “, изрази страдание, че отборът е изпуснал двоен успех в Мексико. Надпреварата бе извоювана от Макс Верстапен, само че другия водач на отбора – Даниел Рикардо получи щета в мотора и отпадна малко преди финала. „ Провалът е за целия тим, чакахме надвит дубъл – съобщи Хорнер. – Вероятно е проблем с хидравликата. “
А след финала Рикардо, който завоюва квалификацията, назова болида „ прокълнат “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР