Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров се събират за

...
Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров се събират за
Коментари Харесай

Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров се събират за концерт, посветен на 30-годишнината на НБУ -

Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров се събират за концерт, отдаден на 30-годишнината на Нов български университет, оповестяват от Софийската филхармония. Събитието е в зала " България " на 16 юни.

В програмата са включени рядко изпълнявани аранжименти на емблематични творби на патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров - рапсодия " Вардар “ и " Песен “ в аранжимент за цигулка и оркестър, Концерт във фа за пиано и оркестър от Джордж Гершуин, както и виртуозната творба на проф. Георги Арнаудов - " Влахерна " за симфоничен оркестър.

" Написах " Влахерна " като съзерцаване на това свещено пространство, в което на 1 октомври 910 година - по свидетелствата на св. Андрей Юродиви – сред събралите се и към този момент обезверени от сарацинската блокада вярващи, от небесата се спуснала светата дева. Обградена от ангели и светци, тя коленичила измежду църквата пред иконата и плачейки се молила часове наред за спасението на целия свят, а след това разстлала над всички величавия си и заплашителен покров. Съзерцание и потапяне в светлината на пространство, което незабавно поражда напеви, поражда мощни пластове от багри и звуци сливащи се с пролетите сълзи. До през днешния ден те могат да бъдат дочути в капките на свещения извор в южната страна на храма. Сълзи, които сякаш не престават да се молят за нашето избавление ", споделя Георги Арнаудов.

Найден Тодоров, Людмил Ангелов и Марио Хосен са измежду уважаваните български музиканти, привлечени за преподаватели в Нов български университет. Обучението на студенти заема значима част измежду многочислените им креативен задължения. И тримата имат вяра, че да си учител не е просто работа, а задача, а техните възпитаници са измежду най-изявените млади български музиканти.

В началото на септември Найден Тодоров и Марио Хосен ще излязат на сцената на Античния спектакъл в Пловдив дружно с Виенския симфоничен оркестър, за тяхното първо посещение у нас. Оркестърът, който се подрежда измежду най-елитните сформира на Европа, оформя своя образ под управлението на Херберт декор Караян и през днешния ден си партнира с най-хубавите типичен музиканти. Изборът на български диригент и солист е освен комплимент към страната, а и самопризнание за техните високи професионални качества и гений.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР