Любовта е сложна и мощна сила – и тя ни

...
Любовта е сложна и мощна сила – и тя ни
Коментари Харесай

Има 6 типа любов. Кой е вашият?

Любовта е комплицирана и мощна мощ – и тя ни влияе по най-различни прочувствени, когнитивни и обществени способи. 

Когато обичаме един човек, усещаме прочувствена възбуденост в негово наличие. Имаме и набор от мисли или положения, свързани с този човек и с предходните ни прекарвания, които образуват концепциите ни за това, което чакаме във връзките си. Например, в случай че вярвате в любовта от пръв взор, е по-вероятно да я преживеете.

Древните гърци разказват няколко разнообразни типа обич. Следвайки тяхната традиция, социологът Джон Алън Лий разделя любовта на шест най-общи разновидности или „ стилове “. С години те могат да се трансформират, даже в живота на един човек и неговото взаимоотношение с сътрудниците му.

Ерос

Този вид нормално се претърпява като сантиментална, „ приказна “ обич. Физическата хубост е значима. Привличането е интензивно и директно („ влюбени до уши “), а потребността от задълбочаване на връзката, прочувствено и физически, е мощна.

Този вид хора обичат да бъдат влюбени, по тази причина и са „ серийно моногамни “. Те остават в една връзка, до момента в който я усещат свежа и завладяваща, след което се трансферират към друга, тъй че да изпитат същите усеща още веднъж с различен човек.

Сторге́

Хората, които изпитват този вид „ фамилна “ обич, са постоянни и отдадени във връзките си. Те ценят общуването, психическата непосредственост и доверието. За този вид хора любовните връзки постоянно произлизат от другарството, в което любовта последователно се промъква. Този любовен жанр е дълготраен, а хората, за които е присъщ, се стремят към дълготрайни връзки.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР