Любовта е най-прекрасното и в същото време най-страшното нещо на

...
Любовта е най-прекрасното и в същото време най-страшното нещо на
Коментари Харесай

Трагичният любовен триъгълник Яворов, Лора и Мина

Любовта е най-прекрасното и в това време най-страшното нещо на този свят. Любовта е безумна буря, която може да те хвърли от цялостно благополучие до цялостно обезсърчение за елементи от секундата. Тя е онази живителна мощ, която в това време може да изпие и последната капка живот от всеки.

Любовта е сладка отрова, която обаче всеки търси, всеки жадува и всеки желае да има в живота си. Когато е споделена, тя може да е доста красива, само че единствено сред двама души, появи ли се трети човек любовта става грозна, страшна и люта.

Дали е такава любовта на Пейо Яворов?

Може ли един мъж да обича две дами по едно и също време и не е ли това огорчение към всяка една от тях? Сякаш едната в никакъв случай не му е изцяло задоволителна и има потребност и от другата. Това не е обич, това като че ли е взаимозависимост. А с изключение на взаимозависимост е и засегнатост както към едната, по този начин и към другата. Но когато едната не е даже сред живите, какво може да направи другата? Тя постоянно ще стои като тъмен фантом сред тях.

Каква в действителност е историята на Яворов, Лора и Мина? Може ли да се дефинира като любовен триъгълник и въобще може ли да се приказва за обич, когато не можеш да се отдадеш напълно единствено на един човек?

Яворов

Безспорно Яворов е един от най-талантливите български поети може би за всички времена. Всеки, който се е докоснал до неговото творчество, остава удивен, само че и някак отегчителен. Неговите стихотворения са цялостни с обич, само че от онази тъжната обич, наранената обич, неосъществената обич. Онази обич, която кара сърцето ти да страда безумно, само че и да обича до болежка.

Лора

Лора, брачната половинка на Яворов, е нежна и красива жена, която обаче има много трагична орис, каквито са и взаимоотношенията ѝ с поета. Въпреки че е обожаван поради творчеството си, постоянно остава недолюбван и даже леко ненавиждан, тъй като доста хора го упрекват за гибелта на Лора. Тя се самоубива след скандал с Яворов в негово наличие. Той е толкоз засегнат от нейната нелепа и неочаквана гибел, че също прави опит за самоубийство, само че несполучлив, след който остава кьорав.

Лора като че ли в никакъв случай не претърпява мисълта, че Яворов може би още обича предходната си обичана – Мина Тодорова. Тя умира след дълго боледуване от туберкулоза и той в никакъв случай не съумява да преживее нейната гибел. Стихотворението „ Две хубави очи “ е отдадено точно на нея, а не на Лора. Има произведения написани и за Лора, само че по какъв начин една жена може да одобри, че в сърцето на нейния обичан има друга, въпреки и към този момент отишла си от този свят?

Мина

Животът на Яворов е изпълнен с нещастия, като най-големите са точно гибелта на двете му обичани – Мина и Лора.

Връзката му с Мина е, както бихме се изразили в наши дни, малко невъзможна. Тя е много по-малка от него и тяхната обич протича посредством една доста дълга писмена преписка, от която се вижда, че те в действителност са се обичали доста, въпреки и първоначално тя да не е била влюбена в поета.

Роднини на Мина обаче упорстват тази връзка да бъде прекъсната и те престават да си пишат. След нейната гибел Яворов като че ли не е същият – част от него също умира.

Обича Лора, само че не не помни Мина

Срещайки Лора Каравелова, той мощно я заобичва, само че в никакъв случай не не помни своята Мина, по която постоянно тъгува. Лора го обича с цялата си душа и страда от обстоятелството, че той е колеблив сред нея и призрака на предходната му обич. А по какъв начин може една жена да се бори със загатна за друга? Почти невероятно.

Отношенията сред Лора и Яворов са низ от комплицирано преплетени ориси, които са една от многото аргументи Лора да постави завършек на живота си. Нейните близки упрекват Яворов за гибелта ѝ, а на моменти даже самият той се самобичува.

Първите очевидци настояват, че поетът е умъртвил жена си

Като цяло казусът Лора-Яворов се оказва много ефектен за това време и общество, което е имало напълно разнообразни порядки и нрав. Първите очевидци на нещастието настояват, че поетът е умъртвил жена си. Тази мълва бързо потегля из града като заразна чума и оставя неверни усещания в обществото. Общество, което би трябвало да се означи, че както и през днешния ден, по този начин и тогава е живяло и копняло за „ положителния “ скандал.

Доктор Дрянков, непосредствен до фамилията на Лора, е първият, който разгласява тази погрешна информация. Той по никакъв начин не одобрявал брака сред Лора и Яворов. След това този скандал бил „ раздухан “ от пресата и се трансформирал в най-обсъжданата тематика през 1913 година

Първоначално въобще не е имало подозрение за това дали е ликвидиране или самоубийство. Почти всички били на страната на Лора и считали, че Яворов я е погубил.

Каква е повода Лора да посегне на живота си?

Каква обаче е повода Лора Каравелова да посегне на живота си и дали в действителност е една или куп дребни неща, които са се натрупали до спукване?

Твърди се, че Лора по този начин и не могла да преживее любовта на Яворов към Мина, въпреки и към този момент покойница. Тя считала, че най-хубавите си произведения той е написал точно за нея, а за Лора като че ли е останала напълно дребна част от неговата поетична душа.

Невъзможната обич на Яворов и Мина

Любовта на Яворов към Мина била като онази, за която всички мечтаят – приказна или най-малко на хартия. Те се виждат единствено няколко пъти, само че поддържат сериозна преписка, като първоначално Мина не го обича и се държи напълно другарски, даже леко хладно. В началото на техния разказ в свои писма тя даже подписва писмата и картичките до Яворов със „ Сърдечен привет! “ - израз, от който струи хладнина и душевна раздалеченост.

В едно от писмата си Яворов написа на Мина: „...аз щях да те притисна до сърцето си и щях да ти повторя хиляди и милион пъти, че ти си моя и ще бъдеш единствено моя – на тоя и на оня свят! “. Това са доста мощни думи, които единствено един предан и доста влюбен мъж може да изрече. В началото обаче Мина малко се съмнява в неговата обич, тъй като той въпреки всичко е стихотворец и постоянно се показва по този начин красиво и задълбочено.

В един миг обаче в нейните писма към Яворов стартира да се вижда чиста, откровена по хлапашки обич, която обаче остава невъзможна.

Семейството на Мина не утвърждава връзката ѝ с поета и я кара да му върне всички писма и да спре всякаква връзка с него. Това освен че не приключва любовта ѝ към Яворов, ами в противен случай – усилва я многократно.

Може би Яворов не може да преодолее гибелта на Мина, тъй като нежното цвете е увехнало още в разцвета на тяхната обич, тогава, когато най-вече боли.

Поетът си е давал сметка, че това мощно ще нарани Лора, в която също е влюбен, само че не по този начин, както ѝ се желае на нея. Това е и главната причина за техните кавги и разногласия, както и главен мотив тя да постави завършек на своя живот, тъй като осъзнава, че в никакъв случай няма да получи от Яворов любовта, за която жадува, тъй като сърцето му към този момент е цялостно и то с един фантом на окончателно изгубена обич, а с това преборване няма.

За страдание постоянно най-трагичните истории раждат най-великите произведения в литературата и това е видно в творчеството на Яворов. Някои го съжаляват, други не утвърждават държанието му по отношение на двете дами, само че неоспорим е фактът, че той е един в действителност популярен стихотворец и публицист, който е оставил дълготраен отпечатък в българската литература.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР