Любовта е може би единственото чувство на света, което превзема

...
Любовта е може би единственото чувство на света, което превзема
Коментари Харесай

Шестте вида любов: От Ерос до Прагма

Любовта е може би единственото възприятие на света, което завладява човек напълно за дълъг интервал от време. За щастливците – до момента в който гибелта ги раздели. Не всеки попада в приказка с благополучен край, само че това не значи, че страданията не са си заслужавали. Затова учените споделят, че можете да обичате по разнообразни способи и можем да извлечем поука от всеки един от тях. Това в действителност е тъкмо по този начин. Ако би трябвало да бъдем точни, психолозите разграничават цели шест типа обич. Най-известните откриватели на стиловете на любовните връзки са американските психолози Клайд и Сюзън Хендрик, които са сътрудници както в специалността, по този начин и отвън нея. Те показват забавна подредба на типовете обич.

 

 

Психолозите настояват, че любовното възприятие на избран човек може да включва параметрите на разнообразни типове любов. А за какво не и всички едновременно.

 Ерос

Първият тип е Ерос. Любителите на гръцката митология знаят, че това е името на бога на любовта, секса и пристрастеността, който постоянно се свързва със самата Афродита. Римският му еквивалент е Купидон. Този вид любов включва буйно възприятие, което бързо ви обгръща. Преди го наричахме обич от пръв взор – терзание, пеперуди в стомаха, непрестанни мисли за обекта на желанията. Струва ви се, че индивидът до вас е вашата сродна душа, вашата орис. Когато човек е обзет от такова възприятие, страстите му са интензивни и мощни.

Лудус

Друг тип е Лудус. Ако свързвате името с „ вманиачен от обич “ - надалеч сте от истината. Това е възприятие на любов като източник на наслаждение, което не допуска съществени и дълбоки усеща и страсти. Или другояче казано, по-скоро приказваме за „ обич “ за една нощ. По-скоро даже не става дума за обич, а за леко влюбване. Ако изпитвате сходно възприятие, вие елементарно, без никакво разкаяние, стартирате няколко случки едновременно, наслаждавайки се на страстите, които връзката с предмета на любовта ви дава. Така че това е по-скоро обич към себе си, която удовлетворявате с съкровен акт с сътрудник, който не е толкоз от голяма важност.

Storge

Като трети тип обич Клайд и Сюзън Хендрик отличават Storgе. Това е надълбоко възприятие, основано не толкоз на физическо привличане, а на общ взор върху живота, мирогледа, полезностите. Когато се чувствате по този начин, на напред във времето излизат другарски усеща. Такава обич дава успокоение и вътрешен комфорт. С този тип любов се характеризират здравите фамилии, които постоянно са гледали в една посока и са построили бъдещето си дружно. Разбира се, от време на време пристрастеността остава на назад във времето.

Прагма

Името Прагма приказва единствено за себе си за този тип обич - човек подхожда рационално към избора на сътрудник, като претегля всички плюсове и минуси, прави оценка психическата съгласуемост и обмисля проект за взаимен живот. Това е близо до обич по сметка, само че излиза отвън финансовите граници. Когато не си сигурен в силата на възприятията си, само че знаеш, че сътрудникът ти ще ти даде постоянна среда, здрав правоприемник, спокойни старини или всичко вкупом, приказваме за Прагма.

Мания

 Любовта като фикс идея е най-странният, най-изтощителният жанр на любовни връзки. И най-опасният, защото елементарно можете да станете подвластни от сътрудник, да загубите религия в себе си и да натрупате доста комплекси. Този вид обич обаче дава незабравими страсти, както позитивни, по този начин и негативни. Понякога желанието още веднъж да изпитате такива мощни страсти води до взаимозависими връзки. Ако би трябвало да бъдем почтени, всяка добра любовна история съдържа най-малко малко фикс идея от страна на сътрудниците.

Агапе

 Според семейство Хендрик този тип обич е най-безкористната и алтруистична. Обич за образец. Човек, изпитващ сходни усеща, се стреми да задоволи не личните си потребности, а потребностите на обичания човек, даже от време на време да се постанова да жертва личните си ползи. Въпреки че стилът Агапе не е постоянно срещан в чистата си форма, във всяка здравословна любовна връзка би трябвало да има доза от тази обич.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР