Любов и убийства лежат в основите на Белоградчишките скали.Или поне

...
Любов и убийства лежат в основите на Белоградчишките скали.Или поне
Коментари Харесай

Любов и убийства лежат в основите на Белоградчишките скали

Любов и убийства лежат в основите на Белоградчишките скали.

Или най-малко по този начин описват няколко митове, които се предават от уста на уста през поколенията. Обектът, който впечатли най-богатия човек на света Илон Мъск, е едно от най-красивите места в България и се бореше за новите 7 чудеса на света. Не съумя да влезе в влиятелната ранглиста, само че свръхлюбопитните истории остават и до ден-днешен.

Знакова легенда споделя за влюбването на дервиша Абдията в неземно красивата ученичка Латинка. Но момичешкото сърце туптяло мощно по младежа Милотин. Дервишът изпаднал в дива гняв и решил да опише неистини на бащата на Латинка, което довело до задържането на Милотин. Латинка чакала за среща край скалите, когато изненадващо там се появил не младежът, а Абдията. Ученичката хукнала да бяга, като не серпантина да моли Господ да я трансформира в камък. Бог се смилил над нея и извършил желанието й, като на камък станал и Абдията. Така се появили скалите Ученичката и Дервишът.

Друга легенда е за трагичната орис на овчаря Божан, като и при нея основен воин е любовта. Животът на овчаря се унищожил, откакто турците отвлекли обичаната му жена - хубавицата Елка. Божан се качвал горе на скалите със стадото си и споделял тъгата си с целия свят посредством музиката от кавала си. В тези моменти на обезсърчение пастирът не наглеждал животните и един ден сърдит овен се засилил и го блъснал в пропастта. Човек и животно полетели към гибелта, а след тях скочили и останалите овце, като всички погинали, написа " България през днешния ден ".

Трагична е историята и на болярина Радул и красивата Благуна. Голяма била любовта им, само че нямали деца. Един ден дрипава бабичка почукала на вратата им. Радул и жена му посрещали странницата, нагостили я, дарили я със злато. За признателност клетата жена дала на Благуна билки и обяснила по какъв начин да ги пие. След три месеца Благуна схванала, че е бременна. Минали още 6 месеца и щастливата жена родила тризнаци. Радостта била голяма. Нарекли момчетата Камен, Стамен и Драгой. Щастието им не се харесало на група боляри, които желали да затрият фамилията. Подкупили брата на Радул - Братой, който желал да вземе цялото имущество и пари на семейството. Братой ги умъртвил, само че по-късно самият той бил застигнат от гибелта. На мястото на убийствата на тризнаците се появили скали. При типа на камъните поръчителите на убийствата също издъхнали.

Мистична история има обвързвана и с Адам и Ева. След прогонването им от Рая двамата заживели на Земята. Адам сключил договорка с дявола за работата на равнищата, само че по-късно горко съжалил. Мъжът се примолил на Господ да го трансформира в камък и Бог извършил желанието му. До него била вкаменена вовеки и Ева.

Много от скалите имат фантастични форми и са обект на митове. Те постоянно са наричани на хора или предмети, на които наподобяват или припомнят.

Скалните форми на Белоградчишките скали се състоят от три съществени скални групи.

На изток е Фалковската група, в която се включват Момина канара (формата й прилича глава на момиче), Пчелен камък (убежище на диви пчели), Орлов камък и Боров камък.

Централната група се извисява директно на юг над град Белоградчик. В нея се включват Мислен камък, Конникът, Мадоната, Дервишът и Ученичката, за които разказахме, Метохът, Овчарчето, Адам и Ева, Велкова глава, Кукувицата (при мощен вятър скалата издава звуци, наподобяващи вика на кукувица), Гъбите, Мечката, Лъвът, Камилата и Монасите.

Най западно се намира Збеговската група. Скалите са от алпийски тип и са обградени от стръмни пропасти - Близнаците, Магаза, Борич и Еркуприя.

Има и още две групи, разнообразни от публично приетите. На 4 км на изток от Белоградчик лежи четвърта група, която включва Латинската врата и пещерата Лепенишки печ. Петата група скали лежи сред селата Гюргич и Белотинци.

Ерозията на водата, вятърът и съмненията на температурата са моделирали разнообразни скални фигури, наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици. Червеникавият им цвят е получен от стоманените оксиди и хидрокисиди, в допълнение оцветяване на скалите придават сивите и кремави варовици. Зъбери, отвесни скални стени, пропасти, скални колони ограждат естествени замъци, употребявани от хората през вековете. В пясъчника и варовика са формирани над 100 пещери. Растителността по скалите е едва развита.

Обявени са за естествена забележителност през 1949 година Включени са в листата на Стоте национални туристически обекта. Включени са в Червената книга на България като уязвимо естествено местообитание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР