Любов е ключовата дума към актрисата Янина Кашева, известна с

...
Любов е ключовата дума към актрисата Янина Кашева, известна с
Коментари Харесай

Актрисата Янина Кашева: Любовта и жаждата за знание ни правят по-богати

Любов е основната дума към актрисата Янина Кашева, известна с нашумелия в края на седемдесетте години на предишния век филм „ Всичко е обич ”. Любов, тъй като всичко, което основава на сцената или в живота, е направено с доста обич. Тя е изцяло отдадена на специалността. На сцената или в киното демонстрира желязна дисциплинираност. Работи безрезервно върху всяка роля. Започва с доста деликатно прочитане на текста, като отделя внимание на всеки препинателен знак и на всяка ремарка. Вслушва се в това, което изисква режисьорът, както и актьорите, а по-късно „ лека-полека ” стартира да си показва по какъв начин наподобява този човек, по какъв начин върви, по какъв начин приказва, какви жестове има. Като дребна е рисувала и това й оказва помощ да си показва по какъв начин е облечена нейната героиня и каква е цялостната й визия.

В предаването " Нощен Хоризонт " актрисата показа, че функциите, които е изиграла до този миг са над осемдесет. Сред тях са Жулиета в „ Ромео и Жулиета ”, Ева в „ Г-н Пунтила и неговият прислужник Мати ” /за тази роля получава и премия на САБ/, Лудата в " Плебеи по рождение ", вещицата в „ Старчето и стрелата ”, Хеда в „ Хеда Габлер ” и още доста, доста други. Във всяка от своите функции е оставила част от сърцето си – къде повече, къде по-малко, само че във всяка има парченце от нея. Янина е играла на сцената на Пазарджишкия спектакъл, на Сатиричния спектакъл, Народния спектакъл, МГТЗК, спектакъл „ Възраждане ”. Със спектаклите е пътувала и играла на сцените из цяла България, както и в чужбина. Режисьорите, които са оставили трайна диря в нея, са Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Юлия Огнянова, Маргарита Младенова, Здравко Митков, Пламен Марков, Младен Киселов, Лилия Абаджиева... Преди всеки театър изпитва не тъкмо напрежение, а някакво събиране като пред скок. Има адреналин, има и нещо за превъзмогване, което ангажира цялата й същина.

Освен кино лентата „ Всичко е обич ” в нейната креативна биография има и доста други функции. Играла е във филмите „ Басейнът ”, „ Голямото нощно къпане ”, „ Борис Първи ”, „ Само ти, сърце ”, „ Пльонтек ”, „ Подслон ” и други За функциите във „ Всичко е обич ” и „ Голямото нощно къпане ” е удостоена с премията за женска роля на Филмовия фестивал във Варна. При фотосите на „ Голямото нощно къпане ” екипът решил за по-драматично да я снима в по-бурно море и тя попаднала измежду вълните и скалите и за малко да се удави. Спасил я операторът на кино лентата Пламен Вагенщайн. В момента можете да гледате актрисата във превъзходното й преобразяване на доктор Катя Кръстева в телевизионния сериал „ Откраднат живот ”.

Янина Кашева взема решение да кандидатства във ВИТИЗ още като ученичка. Първата година не я одобряват, само че Апостол Карамитев, който тогава взимал клас, я прегърнал в коридора и й споделил да не се отхвърля. На идната година е призната в „ Библиотекарския институт ” и във ВИТИЗ. Разбира се, че избира театралната академия. Тя и до през днешния ден счита, че когато човек самичък избере пътя си и го следва, е благополучен. И по тази причина за нея актьорската специалност не е изпитание, а наслада.

За актрисата вдъхновението е на всички места към нас и е елементарно да го намериш, само че е значимото да го задържиш. Обича да чете или от време на време просто да поседи, да гледа напред и да си мисли. Предпочита да вижда в нещата светлата им страна. Не понася фалша и преструвките. Две са най-важните неща за Янина Кашева в живота: любовта и жаждата за познание. Любовта към родители, семейство, деца, другари...  И знанието, което ни дава чувството, че живеем пълноценно. А какво е за нея любовта? ВСИЧКО!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР