Любопитно Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува в

...
Любопитно Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува в
Коментари Харесай

Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува в жаравата

Любопитно Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува в жаравата Нестинарството е феномен, характерен за Странджа 2 юни 2020, 22:11  Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам
Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам
 5 книги, които всеки българин би трябвало да прочете
5 книги, които всеки българин би трябвало да прочете
 Меркурий в Рак – скритата страст в думите
Меркурий в Рак – скритата страст в думите
 Звездите, които остаряват като катедрали
Звездите, които остаряват като катедрали
 Отбелязваме Международния ден на детето
Отбелязваме Международния ден на детето
 Кой от кралското семейство обича да танцува?
Кой от кралското семейство обича да танцува?
 Как да планираме първата си отмора след пандемията
Как да планираме първата си отмора след пандемията
 7 милиардери, които избраха да карат евтини коли
7 милиардери, които избраха да карат евтини коли

естинарството е феномен, характерен за Странджа, застъпен в селата на общините Малко Търново и Царево.

Нестинарските игри са неповторими, а обвързваните с тях обреди – вълшебен. Те са свързани с почитането на светии като доближават кулминационната точка на празника на Св. Св "Константин и Елена ".

Историята на една жена в сложни времена, която завоюва сърцата на хората

Специфични фолклорни песни и инструментални осъществявания се редуват под звуците на гайда и барабан, а за самите нестинари е особено, че са мощно вярващи.

Всяка година в неделята преди 3 юни към странджанското светилище Голямата аязма или Влахов дол се насочат с тържествено шествие жителите на петте нестинарски села в Странджа – Кости, Българи, Граматиково, Сливарово, Кондолово.

28-годишният Костадин Михайлов от село Бродилово е огромната вяра на локалните и откривателите, че традицията да се играе в огъня няма да се изгуби.

Той е считан за "избран ", тъй като влиза в огъня, носейки иконата на св. св Константин и Елена с лице към себе си, с цел да му дава мощ – както са правели старите нестинари.

Наречена на огъня

Костадин споделя, че ползата му към нестинарството се заражда още в ранното му детство, защото от доста дребен има изявен интерес към духовното и постоянно в него е будел интерес към нестинарските танци на Веселина Илиева от село Бродилово, които тя извършва на огромни празници.

Преди повече от 14 години влиза за първи път в огъня на патронния празник на с. Бродилово – Св. Пантелеймон, и от този момент извършва този обред, дружно с другите нестинари на по-големи нестинарски празници.

Счита се че всеки, даже да не е странджанец, би могъл да стане нестинар, в случай че мощно има вяра в божествената същина на обряда. Най-важна обаче е любовта към нестинарството.

"Трудно е да се отговори на този въпрос, тъй като всеки носи "своя кръст " в този живот, и всеки знае себе си. Нестинарството не е по избор, а е даденост ", споделя Костадин.

Да направиш немислимото: дамата, трансформирала вековни обичаи

Малцина знаят, че в действителност ритуалът с танца в жаравата в неделята против 3-ти юни е върховен миг от целогодишния и комплициран нестинарски ритуален календар, само че има доста други обичаи и традиции, които се следват.

"Дървените "одерчета " да вземем за пример са предопределени, с цел да се слагат иконите на тях – да си "отдъхнат " и да си "починат ". Много значимо е да кажем, че в тези празнични дни иконите се третират като живи – те се обличат със специфични червени ритуални ризи, както и ние се пременяме, с цел да дойдем на панаира. Напръскват се, осветяват се с вода от извора и това е най-важното – да знаем, че иконите по някакъв метод "оживяват " в нашето схващане през тези празнични дни ", добавя нестинарят.

Ритуалът се управлява от епитроп, който предвожда цялото шествие – металният кръст, свещите, иконите и всички хора. За ролята на гайдата и тъпана пък споделя Петко Янгьозов.

Да пазиш традициите: островът на 400-те дами

"Гайдата и тъпанът са двата свещени инструмента в странджанския рупски фолклор и поради това участват и в нестинарската обредност. Те са в двете противоположности – гайдата е във висотите, с доста пискливи тонове и мелодичност, до момента в който тъпанът е в ниския указател и смесицата сред двете честоти влияе на нестинарите, с цел да ги "прехвали ".

Oще за нестинарския обред – вижте във видеото на life_stories!
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Източник: нестинарство .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Патолозите: Джордж Флойд е погубен Патолозите: Джордж Флойд е погубен  Служители на Фейсбук на митинг против Зукърбърг Служители на Фейсбук на митинг против Зукърбърг  Тревога, хиляди скотски типове бягат към полюсите Тревога, хиляди скотски типове бягат към полюсите  <br> Когато Индия се надигна против английската корона <br>
Когато Индия се надигна против английската корона
Последни  Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува в жаравата Призвание нестинар - разказът на Костадин, който...  Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам  Защо пациентки останаха без ин витро процедури и след карантината Защо пациентки останаха без ин витро процедури и след...  <p>ЕС основава &quot;Европейски фонд за мир&quot;</p> Европейски Съюз основава "Европейски фонд за мир "  Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов приход в Испания? Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов...  Първите държавни бензиностанции могат да проработят през март 2021 година Първите държавни бензиностанции могат да проработят през...  Каскада във Варна, водач опустоши коли и блъсна пешеходка (Видео) Каскада във Варна, водач опустоши коли и блъсна...  Футболните почитатели още веднъж се връщат по стадионите Футболните почитатели още веднъж се връщат по стадионите  <p>Лунно затъмнение в стрелец &ndash; време да преосмислим връзките</p> Лунно затъмнение в стрелец – време да преосмислим...  Спецакция в Добрич, иззеха огромно количество оръжия Спецакция в Добрич, иззеха огромно количество оръжия  Възобновяват част от обществените услуги под засилен надзор Възобновяват част от обществените услуги под засилен...  Крупен грабеж в обект на верига за бяла техника в Пловдив Крупен грабеж в обект на верига за бяла техника в Пловдив  Mистериозна всеобща гибел на слонове в Ботсвана Mистериозна всеобща гибел на слонове в Ботсвана  Върнаха в ареста банкерката, присвоила над 1 млн. лева от клиенти Върнаха в ареста банкерката, присвоила над 1 млн. лева..  Пуснаха под гаранция от 15 000 лева обвинен по делото против Божков Пуснаха под гаранция от 15 000 лева обвинен по делото...  Mercedes-Benz 450 SEL 6,9 Студени досиета: една от най-емблематичните S-класи  Осъдиха възпитаник от Варна, умъртвил татко си, с цел да отбрани себе си и майка си Осъдиха възпитаник от Варна, умъртвил татко си, с цел да отбрани...  Борисов даде обещание 600 хиляди лв. помощ за Рилския манастир Борисов даде обещание 600 хиляди лв. помощ за Рилския манастир  Визия за София - 24 цели Визия за София - 24 цели  Красимир Каракачанов Каракачанов за братя Бобокови: Срещали сме се на... Всичко от през днешния ден Виц на деня Кино. Прожекцията свършва, лампите светват. За изненада се оказва, че брачен партньор и брачна половинка са стояли един до различен без да знаят. Жената незабавно се развиква:… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Веган-майката Елизабет Янева: живот на цялостни обороти  Историческо: Историческо: " Дракон " се скачи с Международната галактическа станция  Германски доктор: Германски доктор: " Вирус-убиец? Живейте си живота! "  Вижте вилата на проверяван зам.-министър (видео и снимки) Вижте вилата на проверяван зам.-министър (видео и снимки)  Радев: Вече знаем цифрите, България ще вземе 15 милиарда евро Радев: Вече знаем цифрите, България ще вземе 15 милиарда евро  Колко години приблизително от живота на болния лишава COVID-19? Колко години приблизително от живота на болния лишава COVID-19? Водещи вести  Осъдиха възпитаник от Варна, умъртвил татко си, с цел да отбрани себе си и майка си Осъдиха възпитаник от Варна, умъртвил татко си, с цел да отбрани себе си и майка си  Първите държавни бензиностанции могат да проработят през март 2021 година Първите държавни бензиностанции могат да проработят през март 2021 година  Каскада във Варна, водач опустоши коли и блъсна пешеходка (Видео) Каскада във Варна, водач опустоши коли и блъсна пешеходка (Видео)  Тръмп: Изпращам хиляди тежко въоръжени бойци Тръмп: Изпращам хиляди тежко въоръжени бойци  Изглед от брега при с. Тюленово Сигналът от Тюленово: Майката разписва, синът строи  Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов приход в Испания? Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов приход в Испания?  Защо пациентки останаха без ин витро процедури и след карантината Защо пациентки останаха без ин витро процедури и след карантината  Крупен грабеж в обект на верига за бяла техника в Пловдив Крупен грабеж в обект на верига за бяла техника в Пловдив  Върнаха в ареста банкерката, присвоила над 1 млн. лева от клиенти Върнаха в ареста банкерката, присвоила над 1 млн. лева от клиенти  Футболните почитатели още веднъж се връщат по стадионите Футболните почитатели още веднъж се връщат по стадионите  Спецакция в Добрич, иззеха огромно количество оръжия Спецакция в Добрич, иззеха огромно количест
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР