Любопитно Потъваме. Можем ли да се спасим? Европейската премиера на

...
Любопитно Потъваме. Можем ли да се спасим? Европейската премиера на
Коментари Харесай

Потъваме. Можем ли да се спасим?

Любопитно Потъваме. Можем ли да се спасим? Европейската премиера на канадския театър ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ ще забележим на 27 септември в Пловдив  Ванеса Николова 5 март 2020, 09:02  Потъваме. Можем ли да се спасим?
анадският мултидисциплинарен актьор Алън Лейк ще показа европейска премиера на своя провокативен театър ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ в границите на интернационалния фестивал ONE DANCE WEEK 2020.

Съчетавайки актуален танц, образни изкуства и музика онлайн, творбата е трагичен прочит на тематиката за оцеляването.

На сцената, върху преносима дървена структура, деветима танцьори се лутат без посока сред кошмарите и действителността, а телата им се заплитат на ръба на бездната.

Въздействието на техния натоварен физически танц се укрепва от богата на знаци сценография.

ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ ще бъде показан на 27 септември от 19:00 часа в Дом на културата „ Борис Христов “, Пловдив и не се предлага за фенове под 18-годишна възраст.

Хореографът, режисьор и образен актьор от Квебек Алън Лейк основава тъмен „ безсънен сън “, в който бедствието като че ли преди малко се е случило.

Той ловко събира силата на колектива с тази на индивида, с цел да покаже с отчетливи нотки храброст и потрес чувството за беззащитност, жаждата за оцеляване и триумфа на живота.

ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ, един от акцентите в програмата на 13-тото издание на ONE DANCE WEEK, е въодушевен от фамозната картина “Потъването на “Медуза” (1819) на френския художник Теодор Жерико, изобразяваща оживелите след корабокрушението на френския транспортен съд „ Медуза” - пирамиди от човешки тела и парчета измежду мътните води сред живота и гибелта.

Така, след международния триумф на Ravages (2015), хореографът от Квебек и неговата компания Alan Lake Factori(e) оферират на феновете нов креативен трус, който затвърждава позицията им измежду най-значимите имена на канадската модерна сцена сега.

„ Фатална хубост и страст се сливат с мрака. Лейк е изключително ловък в основаването на многостранни и многофункционални живописни творби, които трансформират пространството”, пишат от La Presse+.

Трейлър на ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ гледайте тук.

За Алън Лейк:

Хореограф, танцьор, режисьор и образен актьор - Алън Лейк съчетава многочислените си пристрастености и гении в театрални произведения, които основава от 2003 година насам в Квебек.

Пейзажът, повтарящите се цикли на живота и полярността на действителността, са основните участници в творбите му. Именно до момента в който изследва разнообразни обекти и изображения, Алън Лейк открива и актуалния танц.

През 2007 година основава компанията Alan Lake Factori(e), отдадена на основаването на хореографски творби, съоръжения и танцови филми, които слагат нескрито взаимовръзката сред движещото се тяло, пространството и цикъла на живота и гибелта, който стои в основата им.

Сам разказва хореографския си език като хибриден. Похват, посредством който основава собствен личен свят. „ Смятам се за символист. Изследвам взаимовръзките сред тялото, снимани изображения, скулптурни съоръжения и сурова материя. “

Още преди даже да приключи образованието си в „ École de danse de Québec”, Лейк стартира да показва мултидисциплинарни творби, основани върху придвижването.

Признат за един от най-талантливите създатели в Квебек, получава и премията на публиката по време на фестивала „ Vidéastes Recherché-es” за спектакъла си „ 9 Minutes, 2 Fois”.

„ Ravages” му носи наградатата за най-хубав режисьор по време на Dance Film Festival в Сан Франциско през 2016 година, премията на журито на фестивала Pleins Écrans de Montréal и е разгласен за най-хубаво пробно танцово произведение от Международното придвижване за екранизация Fiver в Испания.

Лейк печели и премията на публиката в категория „ Танц: изработен в Канада” в Торонто, както и премия от танцовия фестивал FuoriFormato в Италия през юни 2018 година

Билетите за европейската премиера на “Ревът на медузите” са към този момент в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EpayGo.

За спомагателна информация следете уеб страницата на ONE DANCE WEEK.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР