Любопитно Откриха възпоменателен монумент на Берлинската стена в Пловдив Фрагментът

...
Любопитно Откриха възпоменателен монумент на Берлинската стена в Пловдив Фрагментът
Коментари Харесай

Откриха възпоменателен монумент на Берлинската стена в Пловдив

Любопитно Откриха възпоменателен паметник на Берлинската стена в Пловдив Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона 20 декември 2019, 11:17  Откриха възпоменателен паметник на Берлинската стена в Пловдив Източник: Росина Пенчева
Пловдив беше открит през днешния ден възпоменателен паметник на Берлинската стена във връзка 30-тата годишнина от рухването на стената и по отношение на семейството – Европейска столица на културата. В церемонията участваха президентът Петър Стоянов (1997-2002), кметът Здравко Димитров и немският дипломат Н. Пр. Кристоф Айххорн.

„ Виждал съм стената в тези години, преди да падне. За една нощ е издигнато едно голямо оборудване, с цел да раздели едни от други родственици, другари, сънародници “, съобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров. По думите му със стената си отиде една ера на разделяне и опълчване, за която мнозина в този момент не желаят да си спомнят. И прикани да бъдем Нека дружно и да пазим свободата, която имаме.

„ Години наред у нас беше втълпявано, че комунизмът е монолитна система, която в никакъв случай няма да падне. Но се оказа, че системата, която е учредена на независимост, на човешки права и на народна власт, въпреки и да наподобява нежна като тръстика, устоява на всичко, даже и на сибирските ветрове “, съобщи президентът Петър Стоянов. По думите му този мемориален знак би трябвало да припомня и след 30, а може и след 300 години какво е претърпяла през 20 век Европа по времето на комунизма и това в никакъв случай да не се повтаря.

„ За мен е значимо, всички ние в Европа, и българи, и германци, какво в действителност ни държи дружно и това е думата „ независимост “ и тя ще бъде документирана от този паметник, който през днешния ден откриваме “, съобщи немският дипломат Н. Пр. Кристоф Айххорн при откриването.

Припомняме, че парчето бетон е особено изрисувано от знаковия актьор Тиери Ноар и по-рано през януари то бе част от изложбата „ Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство “, с която фондация „ Пловдив 2019 “ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и персоналното си обръщение към града и страната ни, което гласи: „ Послание към бъдещите генерации – дано не повтаряме грешките на предишното. “ Инициативата е на фондация „ Пловдив 2019 “ и част от заключителните събития в годината на купата.

Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред изложба „ 2019 “ и след това ще се трансформира в основа за основаването на паметник, честващ Свободата на Нова Европа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР