Любопитно Откъде тръгна новината за 4-дневната работна седмица във Финландия

...
Любопитно Откъде тръгна новината за 4-дневната работна седмица във Финландия
Коментари Харесай

Откъде тръгна новината за 4-дневната работна седмица във Финландия

Любопитно Откъде потегли новината за 4-дневната работна седмица във Финландия Как медиите по света попаднаха в клопката на история, която беше прекомерно добра, с цел да е истина  Василена Василева 9 януари 2020, 11:22  Учени считат, че са разкрили кратер от удар с астероид на 800 000 година
Учени считат, че са разкрили кратер от удар с астероид на 800 000 година
 Откъде потегли новината за 4-дневната работна седмица във Финландия
Откъде потегли новината за 4-дневната работна седмица във Финландия
 Брад Пит и Дженифър Анистън са се срещнали
Брад Пит и Дженифър Анистън са се срещнали
 Ето кой е огромният български стихотворец, чиито стихове бяха открити
Ето кой е огромният български стихотворец, чиито стихове бяха открити
 Карди Би желае нигерийско поданство поради Тръмп
Карди Би желае нигерийско поданство поради Тръмп
 Джъстин Бийбър разкри, че страда от лаймска болест
Джъстин Бийбър разкри, че страда от лаймска болест
 8 аргументи за какво карането на ски е потребно за здравето
8 аргументи за какво карането на ски е потребно за здравето
 5 ненадейно вкусни предписания с извара
5 ненадейно вкусни предписания с извара

Вероятно сте чули... Премиерът на Финландия предложи радикални промени.

Революция във Финландия, 6-часов работен ден, 4 -дневна седмица

"34-годишната Сана Марин, разгласи проекти за въвеждане на четиридневна седмица ", написа Guardian , под изказването, че Марин е "обещала " къса работна седмица.

Finland's new Prime Minister Sanna Marin, 34, plans to introduce four-day working week and six-hour days https://t.co/7tNHljrL5k
— Daily Mail Online (@MailOnline) January 5, 2020
"Новият министър-председател на Финландия приканва за четиридневна работна седмица ", показва пък Independent .

Британският търговски ефирен канал ITV написа, че "Министър-председателят на Финландия се афишира за четиридневна работна седмица и шестчасов работен ден ".

Междувременно в Daily Mail, който има милиони читатели всекидневно, пусна заглавието "Финландия ще вкара четиридневна работна седмица и шест-часови дни по проекти, направени от 34-годишния министър председател Сана Марин ".

Историята обаче не е лимитирана единствено до медиите в Обединеното кралство. В продължение на 12 часа в понеделник, тя се завъртя и в уеб страница на белгийски медии. Както и беше една от тематиките по време на ирландска радио стратегия. Новината бе оповестена и в Австралия, Индия и Съединени американски щати.

И не е истина.

Многобройни държавни източници показват за "News Now Finland " , че сходни оферти въобще не са включени в политическата стратегия на финландското държавно управление.

Откъде в действителност стартира тази подправена вест? И по какъв начин дезинформацията се популяризира толкоз бързо?

Още през август 2019 година някои висши социалдемократически политици и партийни деятели се събират в Турку, на югозападния бряг на Финландия, за събитие, което означи 120-годишнината на организацията.

Finnish Prime Minister Sanna Marin now says the idea of a four-day work week is an "interesting question " that's worth looking into https://t.co/35S2ovVSx4
— Bloomberg (@business) January 8, 2020
Времето било топло, напитките се леели, а духовият оркестър на Асоциацията на служащите в Турку - блестял в алените си блейзери. Свирил обичайни мелодии, до момента в който гостите пеели дружно, написа "News Now Finland " .

Чаровна финландка се трансформира в най-младия министър председател в света

В един миг, по време на полемиката, в съзнанието на Сана Марин изплувала концепцията, че продуктивността на Финландия може да бъде по-добра при 4-дневна работна седмица или 6-часов работен ден. Но в никакъв случай не е предложила и двете.

В Twitter Марин също отбелязва, че задачата на партията на СДП е да се понижи работното време, само че изрично показва, че това в никакъв случай не е било публична държавна политика.

Коментарът получи известно непретенциозно медийно внимание във Финландия, само че новинарският цикъл скоро продължи напред.

Да проследим въпреки всичко по какъв начин се популяризира подправената вест

На 16 декември 2019 година, четири месеца след събитието в Турку, австрийският информативен бюлетин Контраст стартира с историята.

Журналистката Патриша Хубер цитира премиера Марин. "4-дневна седмица и 6-часов работен ден. Защо това не би трябвало да бъде идната ни стъпка? Осем часа в действителност ли са последната истина? Мисля, че хората заслужават да прекарат повече време със фамилията си, обичаните хора, заниманията си и други аспекти от живота си, като културата. Това може да бъде идната стъпка в професионалния ни живот ".

Това е главният откъс, който съвсем съответствува с това, което Марин споделя и финландските медии цитират по това време.

Finland plans four-day working week so employees can spend more time with family

Sanna Marin, Finland's new Prime Minister, believes a four-day week will let its citizens enjoy hobbies, culture and the chance to spend time with loved oneshttps://t.co/dPwmds6U4m
— Socialist Voice
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР