Любопитно Любопитни факти за дните от седмицата, които вероятно не

...
Любопитно Любопитни факти за дните от седмицата, които вероятно не
Коментари Харесай

Любопитни факти за дните от седмицата, които вероятно не знаете

Любопитно Любопитни обстоятелства за дните от седмицата, които евентуално не знаете Какви изненадващи секрети крият дните от седмицата?  Русалин Венев 11 февруари 2020, 16:05  Не се плашете, Спайдърмен ще почисти боклука
Не се плашете, Спайдърмен ще почисти боклука
 Джулиана Гани направи погача на дребния Давид
Джулиана Гани направи погача на дребния Давид
 10 неща, които да не вършим на летището
10 неща, които да не вършим на летището
 The Sun: Нови земетресения в кралското семейство – внук на кралицата пред бракоразвод
The Sun: Нови земетресения в кралското семейство – внук на кралицата пред бракоразвод
 Защо делфините плуват по друг метод от акулите?
Защо делфините плуват по друг метод от акулите?
 Пълна смяна: Адел изненада с прилепващ тоалет
Пълна смяна: Адел изненада с прилепващ тоалет
 Ето за какво Еминем изпя тази ария на
Ето за какво Еминем изпя тази ария на " Оскарите "
 Джейн Фонда заложи на остаряла рокля, ето за какво
Джейн Фонда заложи на остаряла рокля, ето за какво

ак протича една ваша седмица? Много от вас евентуално ще кажат, че откровено ненавиждат понеделниците, а мисълта за наближаващия уикенд прави петъците изключително приятни. Но знаете ли кой е най-подходящият ден от седмицата за искане на нарастване на заплатата? В коя страна е признато децата да ядат бонбони единствено в събота? Или по кое време най-често хора пазарят онлайн? Отговорите на тези въпроси, а и други любопитни обстоятелства, може да научите в идващите редове.

1. Първият факт не е изключително неочакван – понеделник е най-тежкият ден от работната седмица. Тогава близо половината от чиновниците закъсняват, а продуктивността е най-ниска.

2. Човек се прозява приблизително по 22 минути дневно. Това, обаче, не се отнася за понеделниците – тогава продължителността на прозявките скача до 34 минути, сочат резултатите от изследване, осъществено през 2011 година

3. Понеделник има мрачната популярност на деня, в който се правят най-вече самоубийства. Освен това, в първия ден от седмицата броят на сърдечните удари бележи растеж от цели 20 %.

4. Понеделник е и денят, в който най-вече хора пазарят онлайн.

5. Дори и да спазвате прецизна диета, няколко проучвания демонстрират, че понеделник е денят, в който ще тежите най-вече.

6. Във вторниците пък множеството хора означават най-висока работливост в работата си.

7. В същото време, чиновниците най-често подават документи за промяна на работното си място точно във вторник.

8. В Гърция съществува вярване, че вторият ден от седмицата носи неприятен шанс. Причината е, че точно във вторник (29 май 1453 г.) армията на османския султан Мехмед II Завоевателя завладява Константинопол.

9. Вторник е обвързван с две от най-мрачните дати в американската история. Едната е 29 октомври 1929 година (т. нар. „ Черен вторник “), когато фондовата търговия се срутва, което пък слага началото на Голямата меланхолия. Другата дата е 11 септември 2001 година, когато терористичната организация „ Ал Кайда “ прави четири офанзиви на американска територия, при които умират близо 3000 души.

10. Вторник се свързва с римския господ на войната Марс (на френски вторник е mardi, на италиански – martedi, а на испански - martes).

11. В някои страни сряда е известна като „ ден - гърбица “, т.е. затруднение, което би трябвало да бъде преодоляно по пътя към уикенда.

12. Проучвания демонстрират, че ръководителите на компании са най-склонни да се вслушат в настояванията на своите чиновници в сряда. Така че, в случай че сте решили да поискате нарастване на заплатата си, към този момент знаете в кой ден от седмицата да го извършите!

13. В християнството срядата преди Великден е известна като Велика сряда или Денят на измяната. Причината е, че в този ден Юда Искариотски взема решение да съобщи Христос.

14. Произходът на думата „ сряда “ на британски – Wednesday, е обвързван с висшия господ в скандинавската митология Один. В други езици, като италиански и френски, този ден от седмицата е обвързван с вестителя на боговете в римската митология Меркурий.

15. През 70-те и 80-те години на предишния век, в Съюз на съветските социалистически републики четвъртъкът бил прочут като „ рибен ден “. Тогава в редица заведения за публично хранене се сервирала риба вместо месо.

16. В Тайланд четвъртък е „ Ден на учителя “ и затова се счита, че всяко образование би трябвало да стартира точно в този ден.

17. В някои гимназии в Съединени американски щати в средата на предишния век се е считало, че в случай че някой носи зелени облекла в четвъртък, то той е педераст.

18. В четвъртък е роден гениалният Леонардо да Винчи (точната дата е 15 април 1452 г.)

19. Чували ли сте термина „ Петъчен синдром “? С него се разказва приятното възприятие, обземащо доста хора в последния ден от работната седмица.

20. В доста западни компании се е наложила практиката в петък чиновниците да не носят публични облекла. Само в този ден са позволени маратонките, тениските и дънките.

21. Черният петък се възприема като самобитно начало на коледното извършване на покупки. Традицията се заражда в Съединени американски щати, където доста търговски вериги вършат огромни понижения на цените.

22. В доста страни петък 13-ти се счита за ден, носещ неприятен шанс. Това не е по този начин в Италия, където 13 се смята за число, носещо шанс.

23. Много от жителите на Швеция смятат съботата за единствения ден от седмицата, в който на децата е позволено да ядат бонбони.

24. Съществува вярване, че събота е съвършен ден за лов на вампири. Освен това се счита, че хората, родени в събота, разполагат с нужните качества, с цел да станат ловци на вампири.

25. Събота е единственият почивен ден от седмицата в Непал.

26. Месеците, започващи в неделя, постоянно имат в себе си петък 13-ти.

27. Ако е неделя и си подсвирквате с уста в американския град Солт Лейк Сити, може да ви бъде наложена санкция от 1000 $.

28. През 321 година римският император Константин Велики оповестил неделя за формален почивен ден. Това, обаче, не се отнасяло за хората, занимаващи се със земеделие.

29. В някои мюсюлмански страни, както и в Израел, неделята е първият работен ден от седмицата.

30. Повечето страни организират своите локални, парламентарни и президентски избори в неделя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР