Любопитно Кирил Петков: Радвам се, че съм успял без корупция

...
Любопитно Кирил Петков: Радвам се, че съм успял без корупция
Коментари Харесай

Кирил Петков: Радвам се, че съм успял без корупция - не е лесно, но е възможно

Любопитно Кирил Петков: Радвам се, че съм съумял без корупция - не е елементарно, само че е допустимо Опра Уинфри включва артикул на Кирил в листа си с 20 обичани продукта в нейното списание 29 август 2019, 12:10  Кирил Петков: Радвам се, че съм съумял без корупция - не е елементарно, само че е допустимо Източник: Кирил Петков
ирил Петков е ослепителен образци за сполучлив експерт и водач, тъй като с работата си оказва помощ на доста хора. Както той самият споделя: “Лидерството не може да се опише единствено като персонален триумф – то би трябвало да прави живота на други хора по-добър”. Кирил работи за 6 милиардна канадска компания и приключва магистратура в Харвардския университет, преди да построи бизнеса си в България. “Въпреки, че научих доста работейки за някой различен, от самото начало осъзнавах, че с цел да съм същински благополучен би трябвало да работя за себе си,” споделя той.
Историята на пробиотика от Lactobacillus bulgaricus
Неговият артикул е единственият в света, който има една съставна част: българската бактерия за кисело мляко, извлечена от българско кокиче и култивирана на 100% био морковен сок. Историята на основаването на продукта е извънредно забавна. Кирил споделя, че у нас има 2000 варианта Lactobacillus bulgaricus и сме единствената страна в света с това благосъстояние. Според него, за жалост, доста от тези bulgaricus са взети под някаква форма от разнообразни страни (или просто ние сме си ги продали доста евтино). “С моя екип помислихме по какъв начин може на тази българска бактерия да ѝ намерим ново приложение, нов пазар, като да не се конкурираме с всички останали и да не се конкурираме на цена”, споделя Кирил. Тогава проф. Кондратенко от компанията Genesis laboratory в София, която има една от най-големите сбирки на Lactobacillus bulgaricus, им подава един от тези варианти, които е разкрила. “Най-добрият професор в Harvard в микробиологията го тества една година. След като показа, че от 35-годишната си кариера не е виждал толкоз потентен пробиотик, ние взехме решение да го пуснем на пазара като 100% естествен био пробиотик, без изкуствени добавки, и предпазен с същинска наука”, споделя Кирил.

Днес, 5 години по-късно, компанията на Кирил Петков към този момент има доста сполучливи артикули, които са профилирани към горната концепция. В момента продуктите им са потребни за хора с язва, с висок холестерол, както и за дами с кандидоза. “Използваме българската традиция дружно с новаторски теоретичен метод, с цел да достигнем до артикули, които освен способстват за здравето, само че и нямат никакви странични ефекти”, разяснява Кирил.

Една от най-известните дами в света - Опра Уинфри, е почитателка на продукта на Кирил. Тя даже го включва в листа си с 20 обичани продукта в нейното списание. Опра Уинфри просто си го купува в Ню Йорк и толкоз ѝ харесва, че стартира да го употребява. “Подобна беше и историята от Wall Street Journal, където една от известните публицисти на тази влиятелна медия реши да напише огромна публикация за нашия продукт” споделя Кирил.
Решението да се върне в България
Докато е студент, той постоянно се връща в България. “Имах силата да се върна назад и да се опитам да оказвам помощ за развиването на България, по едно и също време с това имах и положителния късмет да привлека вложители от Съединени американски щати да влагат с мен в България”, спомня си Кирил.

Като най-голямо предизвикателство по пътя си Кирил показва обстоятелството, че за първия си план би трябвало да изкара 260 разрешителни от разнообразни държавни институции, с цел да построи ритейл парка Джъмбо Плаза. “Радвам се, че съм съумял да го направя без корупция. Не е елементарно, само че е възможно”, заключва Кирил.

В последно време Кирил балансира сред разнообразни планове и задания. На въпроса какво работи, той дава отговор: “Управлявам Провиотик. Заедно с другите мои другари от Харвард преподаваме в Софийския университет „ Харвардските курсове “. Заедно с проф. Николай Денков ръководя Центъра за Приложни Изследвания и Иновации, където всеки учебен срок образоваме към 30 млади учени. Управител съм на две компании, на които 95% от продукцията им е за експорт и са конкурентни на външните пазари. Финансирах кариерния център в биологическия факултет”. Остава му време обаче и за трите му дъщери, както и да кара сноуборд и кайт.
България и българите в чужбина
Според Кирил България е отлично място за живот, а най-хубавият модел за него е да създадете връзките в чужбина за бъдещи клиенти, сътрудници, вложители, университетски сътрудници до момента в който сте още там, по-късно стартирайте ваш бизнес от България обслужвайки външните пазари въз основата на тези контакти в чужбина.

Кирил счита, че българите в чужбина могат също да допринесат в огромна степен за развиването на България, като бъдат мост за контакти за експорт, за трансфер на познания, за непознати вложения, за университетски партньорства. “Разбира се дарения за дела са постоянно спомагателна алтернатива за подкрепяне на България, само че действително в случай че извършите допустимо българска компания да откри своите клиенти в чужбина, да привлечете вложения за България, или просто да повишавате марката България са все тактики, от които България има нужда”, споделя Кирил.
Бъдещето на България през погледа на Кирил Петков
“Нищо в капацитета на България не допуска да сме най-бедната страна в Европейски Съюз, да имаме най-големия процентен спад на население, всичките ни баби и дядовци да са близко или под линията на глада. Имам огромно предпочитание това да се промени и се усещам персонално виновен да съм част от тази смяна. Не с лозунги, а с действителни дейности, които трансформират средата ни”, счита Кирил.

Вярната рецепта съгласно него е повече младежи да работят и да основават бизнеси, които да са конкурентни и не разчитат на държавния бюджет за своите продажби. Кирил е уверен, че единствено с създаване на нова, мощна, самостоятелна бизнес среда, ще можем освен да вдигнем стандарта на живот на българите, само че и да бъдем част от същинската смяна на България. А точно “България без корупция, България без обири през публични поръчки, България с положително обучение и опазване на здравето, която действително употребява удобния си капацитет за относително висок стандарт на живот”, има вяра Кирил.

Тази година Кирил Петков ще бъде и преподавател на Кариерен Кошер 2019 в дискусионния панел, който ще преглежда опциите, които страната дава като място за нововъведения, професионална реализация и подготовка, инфраструктура и условия за живот. Не пропускайте да се регистрирате за най-голямото кариерно събитие за българи с опит в чужбина.

Кариерен Кошер 2019 ще се състои на 4-ти септември в Интер Експо Център. Събитието изисква безвъзмездна наложителна регистрация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР