Любопитно Известни книги, които са забранявани и горени Вижте защо

...
Любопитно Известни книги, които са забранявани и горени Вижте защо
Коментари Харесай

Известни книги, които са забранявани и горени

Любопитно Известни книги, които са забранявани и горени Вижте за какво тези творби са обявявани за непристойни, непатриотични и богохулни  Ива Ваташка 10 януари 2020, 07:08  Известни книги, които са забранявани и горени
Известни книги, които са забранявани и горени
 Михаела Филева на екзотично странствуване, вижте къде е певицата
Михаела Филева на екзотично странствуване, вижте къде е певицата
 Папата: Ще те целуна, само че няма да хапеш!
Папата: Ще те целуна, само че няма да хапеш!
 Лео Ди Каприо избави живота на човек, паднал зад борда
Лео Ди Каприо избави живота на човек, паднал зад борда
 5 неточности, които позволяваме, употребявайки телефона си
5 неточности, които позволяваме, употребявайки телефона си
 Учени считат, че са разкрили кратер от удар с астероид на 800 000 година
Учени считат, че са разкрили кратер от удар с астероид на 800 000 година
 Откъде потегли новината за 4-дневната работна седмица във Финландия
Откъде потегли новината за 4-дневната работна седмица във Финландия
 Брад Пит и Дженифър Анистън са се срещнали
Брад Пит и Дженифър Анистън са се срещнали

а мнозина литературата предлага прозорец към света, опция да бъдат осведомени и забавлявани. Но някои книги и историите, които съдържат, биха могли да бъдат рискови. Или най-малко в това управляващите - политически или религиозни, желаят читателите да имат вяра, пишат от "Ал Джазийра ".

От трагични правосъдни борби до купища книги, изгорени през 30-те години на предишния век в Берлин, мощните опити за цензуриране на литературата не са нищо ново и рестриктивните мерки не престават в целия свят и до през днешния ден.

Вижте едни от най-известните книги, които са били изправени пред цензурата, класирани от "Ал Джазийра ":

1. Книгите за Хари Потър - Дж. К. Роулинг

Причина за възбрана: осквернение

Поредицата за Хари Потър се радва на огромен интерес от доста хора по целия свят, откогато първата книга излиза през 1997 година Въпреки това централната роля на магията в историята не е призната добре от някои религиозни групи.

Harry Potter Books Removed from Nashville School Library on the Advice of Exorcists https://t.co/9PcSFZIuZS
— People (@people) 2 септември 2019 година
Според един духовник от католическо учебно заведение в Съединени американски щати, книгите съдържат същински вълшебства, които могат да причинят щета, в случай че бъдат прочетени.

2. "Фермата на животните " - Джордж Оруел

Причина за възбрана: критикуване на сталинизма

Критиката на Оруел против сталинизма е неразрешена в Съветския съюз, когато книгата е оповестена през 1945 година

Историята, която заменя основните фигури на комунистическото придвижване със селскостопански животни, които се стремят да смъкват стопаните им, е неразрешена и от Съюзните сили, защото е считана за прекомерно спорна, с цел да се разгласява по време на Втората международна война.

View this post on Instagram
A post shared by Jyotika Malhotra (@loopsofjoy) on Sep 10, 2019 at 9:55am PDT

Книгата остава неразрешена в Куба и Северна Корея. През 1991 година театрална акомодация на книгата е неразрешена в Кения заради опасения, че това е насмешка с управляващите. Погрешно изтълкувана като рецензия на всички форми на социализъм, Централно разузнавателно управление на САЩ финансира анимационна версия на историята през 1955 година

3. „ Сатанински строфи “ - Салман Рушди

Причина за възбрана: осквернение

По-малко от 30 дни след публикуването на книгата през 1988 година, тя е неразрешена в Индия и екземпляри от нея са изгорени по улиците на Англия.

През 1989 година висшият водач на Иран аятолах Хомейни издава фетва - религиозно решение , с което подрежда на мюсюлманите да убият създателя.

Рушди е заставен да се крие в продължение на повече от десетилетие, до момента в който някои книжарници са подпалени, а японският му преводач е погубен. След гибелта на Хомейни през 1989 година Иран анулира фетвата и Рушди прави постоянни обществени изяви, макар че продължава да получава закани за гибел.

4. „ Ловецът на хвърчила “ - Халед Хосейни

Причина за възбрана: обидно наличие

Включването на книгата в образователните стратегии на гимназиите е неразрешено или оспорвано в пет американски щата, а творбата се трансформира в четвъртата най-оспорвана книга през 2017 година

View this post on Instagram
A post shared by Издателство „ Обсидиан “ (@obsidian.bg) on Dec 17, 2018 at 3:01am PST

Хосейни призна, че романът съдържа съществени детайли, които родителите и учителите би трябвало да разискват с децата, преди те да ги прочетат, само че сподели, че възбраната за четене „ прави на децата неприятна услуга “.

„ Според мен книгата служи като прозорец към Афганистан, като прозорец към оня район на света и разрешава на децата да се усещат свързани с част от света, която е толкоз отдалечена от тяхната лична “, добавя създателят.

5. „ Спасителят в ръжта “ - Селинджър

Причина за възбрана: циничен език

През 70-те и 80-те години книгата на Селинджър по отношение на тийнейджърския яд е най-забраняваното произведение в американските междинни учебни заведения поради опасения, че тя може да насърчи протест измежду младежите.

В хода на историята основният воин, 16-годишният Холдън, опитва с алкохол и проститутки, до момента в който се бори с възприятията на отчуждение и безпокойствие.

View this post on Instagram
A post shared by albena_wonder_book_world (@albena_wonder_boo) on Sep 18, 2019 at 1:22am PDT

Въпроси към наличието на книгата постоянно се повдигат, само че все пак тя остава четена в доста американски гимназии.

6. „ На Западния фронт нищо ново “ - Ерих Мария Ремарк

Причина за възбрана: липса на национализъм

Книгата на Ремарк е една от многото, които са изгорени от нацистите в навечерието на Втората международна война. Тя поляризира Германия, когато е издадена през 1928 година

Някои считат, че романът изобразява немските бойци като страхливци и преувеличава ужасите на Първата международна война, с цел да поддържа пацифистката стратегия на създателя. Докато други настояват, че творбата е меродавен облик на войната, без патриотично разкрасяване.

View this post on Instagram
A post shared by Maci (@macisreads) on Sep 4, 2019 at 4:27am PDT

Като 18-годишен Ремарк получава пострадвания, до момента в който служи на Западния фронт. Реализмът, който той внася в историята, му оказва помощ да продаде стотици хиляди копия в Германия, както и във Англия, Франция и Съединени американски щати.

Това обаче не съответствува с нацистката идеология и книгата е една от към 25 000 творби, изгорени в Берлин на 10 май 1933 година

7. „ Лолита “ - Набоков

Причина за възбрана: циничен език

Книгата е забранявана в няколко страни - Франция, Аржентина и Нова Зеландия. Тя към момента е считана за едно от най-противоречивите творби на 20 в.

View this post on Instagram
A post shared by Melissa (@mel_lit_ca) on Sep 3, 2019 at 3:02am PDT

Въпреки че към този момент не е неразрешена, включването на „ Лолита “ в образователните стратегии в гимназиите постоянно се оспорва.

8. „ Приключенията на Хъкълбери Фин “ - Марк Твен

Причина за възбрана: афектиран език

Марк Твен е съществена част от образователните стратегии в Съединени американски щати от десетилетия.

Съвременни читатели обаче упрекват създателя в използването на расистки изрази и политически неточни думи. Някои считат, че книгата е обидна за афроамериканците.

View this post on Instagram
A post shared by A Home Library⚡️ (@ahomelibrary) on Jan 9, 2020 at 7:08am PST

Но доста от героите в книгата на Твен приказват на истински диалекти от американския Юг. Днес в някои издания на книгата заместват думите, считани за расистки.

Критиците на тези забрани оспорват нуждата от пригаждане на историческите творби към актуалната сензитивност и предизвестяват, че сходни дейности могат да изкривят разбирането на децата за предишното.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР