Любопитно Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни Отключване

...
Любопитно Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни Отключване
Коментари Харесай

Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни

Любопитно Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни Отключване на меланхолия, липса на обществени контакти, развалени взаимоотношения със семейство и другари, даже гибел. Какво могат да ни причинят подлите болести?  Василена Василева 22 юни 2020, 13:29  Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни Източник: iStock Photos/Getty Images
България нормално не обичаме да приказваме за проблемите си. Сякаш се срамим от тях. Избягваме да търсим помощ. Често пъти обаче това ни завърта в един циничен кръг, от който най-после мъчно се излиза.

От пъкъла до салдото: историята на това момче ще ви трогне

На всеки се е случвало да хапне повече. Особено в актуалния свят, в който сме заобиколени от безчет изкушения.

Яде ви се нещо сладко - взимате си блокче шоколад, две, три... и най-после изяждате целия. А след него продължавате да мислите за храна. Решавате да хапнете още малко. Без в реалност да сте гладни.

Когато това се трансформира в постоянна процедура обаче, явно налице е проблем. И то сериозен.

Храненето е нещо, което се управлява от безчет фактори - привички, съществуване на храна, вкус, културни обичаи и особености, фамилна среда. Хранителните разстройства на процедура съставляват някакъв тип нарушавания в хранителното държание. В едни случаи това може да бъде нездравословно понижаване на употребяваната храна, а в други - редовно преяждане и вманиачаване за външния тип и цифрите, които демонстрира кантарът.

Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията

Често сходен вид проблеми водят след себе си и други последствия за здравословното положение на човек. Възможно е да отключим меланхолия, да стартираме да злоупотребяваме с психоактивни субстанции, да бъдем непрестанно нервни. Като най-после се стигне до липса на обществени контакти, сомоизолация, развалени взаимоотношения със семейство и другари.

Кои са главните типове хранителни разстройства?

Има доста разновидности на питателните разстройства. Най-лошото е, че в някои случаи те водят след себе си редица затруднения, които даже могат да провокират гибел.
Анорексия
Анорексията (Анорексия невроза) най-често визира дамите през ранните години на юношеството. Те отхвърлят да се хранят заради нереалистична оценка на личното тегло, което считат за наднормено. Заболяването се развива на психическа основа.

Болните от анорексия отхвърлят да се хранят постоянно. Те сортират единствено няколко типа храни или минимално хранене изобщо – една ябълка, един лимон на ден. Проявена в тежка форма, заболяването крие рискова за живота забележителна загуба на тегло плюс безпокойствие, отмалялост, уязвимост, косопад.

Проблемите най-често са свързани със фамилната сфера, интимния живот, неудовлетворителното отношение на другари и връстници. Обикновено се появяват натрапчиви мисли, че в случай че отслабнат, ще се случат избрани неща, да вземем за пример, че ще бъдат по-щастливи, ще са по-харесвани, животът им ще се промени в позитивна тенденция.
Булимия
Булимията е различен вид хранително разстройство. Характеризира се с преяждане, погазване с храна, или изразходване на огромни количества храна за къс интервал от време, което обаче е особено последвано от предпочитание за освобождение от тази храна, без значение дали посредством повръщане, очистително, взимане на стимуланти или физически извършения, което е обвързвано с безпокойствие по отношение на тежестта, което при подобен тип хранене бързо и прогресивно нараства.

Възможно е тежестта на болния да е в норма. Честото повръщане води до безсилие, увреждане на зъбите, гърлото е непрекъснато сопнато, налице са болки в корема, отичане, храносмилателни и метаболитни разстройства.
Системно преяждане (хиперфагия)
Системното преяждане (хиперфагия) е постоянно срещано хранително разстройство, което се характеризира с три съществени признака:

чести епизоди на неконтролируем банкет на разнообразни типове храна
чувство на виновност и дискомфорт по време на и след преяждането
липса на опити за отплата на преяждането с повръщане, усилени тренировки или доста строга диета.

Как наподобява светът на хората с хранителни разстройства

Често систематичното преяждане се съпътства от меланхолия. Учените към момента изследват дали несъответствието на някои химически вещества в мозъка може да оказва въздействие върху появяването на това разстройство.

Хората с такова хранително разстройство доста постоянно употребяват храната средство за разтуха или пък като премия за някакво достижение.

В Съединени американски щати това е най-разпространеното хранително разстройство, като броят на заболелите е три пъти по огромен от страдащите от булимия и анорексия взети дружно, сочат данни на NEDA - National Eating Disorder Association.

Като хранително разстройство на психологична основа е оповестено публично през 2013 година в петото издание на DSM (Диагностичният и статистически справочник на психологичните разстройства на Американската психиатрична асоциация).
 Орторексия
Орторексията е манията да консумираме единствено и само здравословна храна. Когато от менюто обаче се изключат значими хранителни артикули и се стигне до недохранване, тази завладяваща концепция се трансформира в болест.

За разлика от анорексията или булимията, хората с орторексия рядко са фокусирани върху отслабването. Вместо това те са извънредно вманиачени по "чистотата " на храната и изгодите от здравословното хранене.

Медицинската общественост стартира да разпознава орторексията, макар че нито Американската психиатрична асоциация, нито DSM-5 (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) публично дефинират положението като хранително разстройство.

Как в действителност се отключват сходни болести?

Има редица теории за това какво отключва тези болести. Най-често срещаната се свързва с неудовлетвореността на човек към личния му живот, проблеми в фамилията, работата, неодобрение от резултатите и триумфите му.

Юджиния Кууни – от жив скелет до желанието за живот

Как да се оправим?

За страдание практиката демонстрира, че превъзмогването на хранително разстройство не е лека задача. На някои хора им лишава доста години, преди да могат да настояват, че са се справили с казуса. Най-лошата услуга, която можем да си създадем обаче е не признаем пред себе си и околните си, че имаме потребност от помощ и да се затворим в себе си. Не би трябвало да забравяме, че ключът в огромна частност се крие вътре в нас. И стига да желаяме нещо, то невъзможни неща няма.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Василена Василева Източник: хранителни разстройства анорексия булимия.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Отново растеж на инфектираните с ковид, още шестима умряли - Теми в развиване | Vesti.bg Отново растеж на инфектираните с ковид, още шестима умряли - Теми в развиване | Vesti.bg  Бежанците: Какво не знаем за тях? Бежанците: Какво не знаем за тях?  <br> " />
"Сцени, почтени за революция "
Последни  Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни  Васил Божков Борисов, Горанов и Менда Стоянова са разпитани по делото против Васил Божков  Кирил Ананиев Нови ограничения против ковид-19 след среща с Бойко Борисов  БЛС: PCR тестването на пациентите е нужда БЛС: PCR тестването на пациентите е нужда  Янаки Стоилов
Янаки Стоилов в болница, тестват участниците в пленума
 Изборът на сок също въздейства на околната среда
Създадено за Queen’s
Изборът на сок също въздейства на околната среда  Върховен административен съд почва инспекция за “Prezident-Pl. Uzunov “ и Бобоков Върховен административен съд почва инспекция за “Prezident-Pl. Uzunov “ и Бобоков  Учени оферират нова отбрана от метеорити Учени оферират нова отбрана от метеорити Всичко от през днешния ден Виц на деня – Като карам по нашите автомагистрали, мисля, че знам какъв им е казусът. Просто слагата асфалта погрешно – би трябвало да бъде наобратно, с гладката страна… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Васил Божков Борисов, Горанов и Менда Стоянова са разпитани по делото против Васил Божков Иззети са над 3600 артефакта от сбирката на Божков, записаните от него са единствено 212, показват от прокуртурата. От Булбанк не са докладвали на ДАНС за изтегляне от Божков на огромни суми  БЛС: PCR тестването на пациентите е нужда БЛС: PCR тестването на пациентите е нужда От съсловната организация упорстват разноските за проби да се покриват от НЗОК или здравното министерство  Изборът на сок също въздейства на околната среда Изборът на сок също въздейства на околната среда Ограничаването на използването на пластмаса и преориентирането към възобновими източници е един от главните цели на нашето потомство  Върховен административен съд почва инспекция за “Prezident-Pl. Uzunov “ и Бобоков Върховен административен съд почва инспекция за “Prezident-Pl. Uzunov “ и Бобоков Пламен Узунов е разследван за търговия с въздействие  Учени оферират нова отбрана от метеорити Учени оферират нова отбрана от метеорити Роботи може да връзват обектите и да ги изтеглят на безвредна траектория  Български национал с въздействащо видео за Covid-19 Български национал с въздействащо видео за Covid-19 Александър Донски с разтърсващи фрагменти за пандемията, фамилията и първата си победа на купа " Дейвис "  Нов топлинен връх в Сибир, заплаха от пожари Нов топлинен връх в Сибир, заплаха от пожари В най-големия мраз пък температурата във Верхоянск е падала до минус 68 градуса Целзий  Валентин Златев Валентин Златев беше разпитан в спецпрокуратурата Бизнесменът бе свикан да даде показания по отношение на аферата с италианските отпадъци  Задържани след сигнал, че пият и стрелят с револвер Задържани след сигнал, че пият и стрелят с револвер Част от събралите се почнали да блъскат полицейски чиновник  Банкомат в Разград раздава повече пари Банкомат в Разград раздава повече пари За да бъдат избегнати тежки правосъдни процедури и строги санкции, окръжният прокурор на Разград прикани хората да върнат надвзетите пари и даде период от един месец  Легендата на киното Мерил Стрийп на 71! Легендата на киното Мерил Стрийп на 71! Тя е считана за " най-хубавата актриса на своето потомство "  <p>Москва: Руската ваксина - 2 година отбрана от коронавируса</p> Москва: Руската ваксина - 2 години отбрана от ковид Ваксината ще се слага два пъти, като един и същи ген ще бъде вкарван в организма благодарение на разнообразни носители  <p>Шефът на &quot;Александровска&quot;: Има нарастване на случаите, което е втора вълна</p> Шефът на " Александровска ": Има нарастване на случаите, което е втора вълна Физическата и обществената отдалеченост са доста значими, сподели изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Александровска " проф. доктор Костадин Ангелов  Рецепта на деня: Запечено сирене със сушени смокини и ядки Рецепта на деня: Запечено сирене със сушени смокини и ядки Приготвянето ѝ няма да ви отнеме доста време, само че ви подсигуряваме, че ще останете очаровани Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР