Любопитно Финалистите от Hell’s Kitchen 2 откровено за стреса и

...
Любопитно Финалистите от Hell’s Kitchen 2 откровено за стреса и
Коментари Харесай

Финалистите от Hell’s Kitchen 2 откровено за стреса и трудностите в кухнята

Любопитно Финалистите от Hell’s Kitchen 2 искрено за напрежението и компликациите в кухнята Срещаме ви с финалистите в сезон 2 на Hell’s Kitchen - Веселина Чилева, Никола Сталев и Николай Тихомиров, с които приказваме за сложните моменти в специалността, по какъв начин се оправят с тях и още  Христо Боснев 9 март 2020, 12:47
иналата седмица Румяна напусна вечно Hell’s Kitchen България.

Напрежението, интригите, откритите спорове, неналичието на връзка сред алените готвачи и непрекъснатите опити на дамите да се „ заловен за косите “ в гневна битка за превъзходство в кухнята, поведе аления тим към неуспех във вечерните резервации.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КОИ СА УЧАСТНИЦИТЕ В СЕЗОН 3

Как ще постъпят сините и дали ще надмогнат мъжкото его и високо самочувствие, ще е ясно още в идващия епизод на Hell’s Kitchen България.

Но както се споделя, "не питай старило, питай теглило ".

Заради това се допитахме до финалистите в сезон 2 на Hell’s Kitchen - Никола Сталев и Николай Тихомиров и Веселина Чилева.

С тях беседваме за сложните моменти в специалността, по какъв начин се оправят с тях, доколко една стресова обстановка в кухнята се отразява на качеството, както и още четете в изявлението им за Vesti.bg.

Тримата финалисти са на едно мнение: адаптирането в нова кухня е несъмнено мъчно. Трябва да научиш условията на основния готвач, да свикнеш в кухнята, а и конкуренцията също може да се бъде спомагателен „ извор “ на стрес.

Чилева, ти имаш опит в разнообразни кухни. Работила си както в България, по този начин и в чужбина. Стресът, както във всяка друга работа, се отразява на качеството. Имала ли си такива обстановки?

- Със сигурност има доста стресови обстановки, а има и такива, в които това се отразява и на качеството. И тъкмо това прави разликата сред готвач, и доста добър готвач.

В момента, в който тръгваш по нанадолнището, изпадаш в дадена обстановка, само че би трябвало да съумееш да се вземеш в ръце и да се оправиш със нея.

Ники, ти имаш голям опит в региона на кулинарията. Бил си персонален готвач на яхтата на петролен магнат. Вероятно е имало много напрегнати обстановки. Как си се оправял в такива моменти?

- Да, имаше много напрегнати моменти. Справях се с тях, посредством дисциплинираност и самоконтрол, все качества, за които трябват време и старания, с цел да се развият. Най-голямата неточност в такива обстановки, е да се изпадне в суматоха.

Никола, работил си в два ресторанта със звезда Мишлен, един от които на Гордън Рамзи. В Кухнята на Ада си се борил доста, с цел да достигнеш до финала. Стресът доколко може да се отрази на крайния резултат и по какъв начин ти се справяше с него?

- Стресът в кухнята в действителност е голям и играе доста огромна роля. Всъщност сигурен метод да провериш опита на един готвач е да го подлагаш на все по-голям стрес, до момента в който не помни какво прави в кухнята. Аз се оправям като се абстрахирам от всичко и мисля поредно за дилемите си.

Дали и Гордън Рамзи в случай че влезе Hell’s Kitchen първата седмица ще е новобранец или не – тренировките и опита ще си кажат думата?

Никола споделя, че готвачи като Гордън са приготвяли храна за събития с хиляди хора. Работили са в най-хубавите заведения за хранене в света.

"Вероятно биха спечелили предаването без да позволен и една неточност. Но всички ние, останалите 95% от готвачите бихме имали съществени усложнения, изключително в първата седмица ", споделя още Никола.

Този сезон Hell's Kitchen още веднъж слага участниците пред доста тествания и напрежение. До каква степен Адската кухня се приближава до действителната конюнктура в един същински ресторант?

Чилева - Кухнята е "АДСКА ", в случай че си там по насила, без значение дали си в предаване, на работа или у дома. Превръща се в ‘адска’ когато нямаш упоритост и предпочитание да си част от нея.

Никола - Доближава се в действителност доста до един същински ресторант, с много висок стандарт. Храната не е единствено за пред камерата. Нещо не е ли наред, не излиза от кухнята. Както и самия метод на работа, организация и така нататък

Тихомиров - "Адската " кухня е покрай действителната кухненска конюнктура по време на вечерен сервиз, с изискването че в някой кухни (напр. заведения за хранене борещи се за Мишлен звезди), обстановките ескалират до много по-екстремно равнище. Важното е участниците да се раздават, и най-важното, да не не помнят да се забавляват до момента в който готвят.

В Адската кухня работата е меко казано „ напечена “. Когато си номиниран, само че би трябвало да се бориш, с цел да продължиш напред, по какъв начин въобще се концентрираш? В спортната завист ли се крие тайната, съвършената подготовка или нещо друго?

Чилева - Със сигурност... спортният хъс и упоритостта да се потвърдя най-много пред себе си, да сбъдна фантазиите си. Помага да се оправиш е също безспорната централизация, проект за постигане на крайната цел. Но истината е, че в никакъв случай не си квалифициран за такова нещо.

Никола - От персонален опит бих споделил, че точно когато си с оранжева престилка, си най-концентриран. За мен постоянно е пособие фокусирането върху желанието да съм там и да се боря, тъкмо там и тъкмо тогава.

Тихомиров - През годините няколко пъти ми се е случвало да съм в ресторант, надалеч над равнището ми, с желанието да стартира работа там. Научил съм се да се абстрахирам тотално от ситуацията и просто да дам най-хубавото от себе си. Винаги съм успявал. Същото е и в Кухнята на Ада. Не мислиш за нищо, просто даваш максимума. Предполагам всеки си има своя движеща мощ. За мен тя е съвършената подготовка. От своя страна, тя пък е задвижена от упоритост, предпочитание, даже боязън от загубата и какво ли още не.

Да си представим, че някой от участниците в трети сезон е поканен да бъде основен готвач за визитата на значима... кралска персона в България? Кои са трите неща, които бихте го посъветвали, с цел да се оправи чудесно?

Чилева - Почерк, отношение, етикет.

Никола - Да подготви неща, с които се усеща удобно. Да ревизира всеки подробност неколкократно. Да изпипа по този начин организацията, че да му се коства, че всичко ще мине прекомерно леко.

Тихомиров - Да се запознае оптимално добре с желанията на госта. Да пробва безусловно всеки детайл. Да не не помни, че все пак готви за елементарен човек и да се забавлява, до момента в който готви.

Опитът оказва помощ ли, с цел да избегнеш гаф... да вземем за пример, с цел да не се провалиш в приготвянето на едно поширано яйце?

Чилева - Опитът не е поръчител, че няма да допуснеш неточност, само че когато имаш опит, по-адекватно можеш да се оправиш с грешката. Независимо каква е тя.

Никола - Както при всяко друго умеене, и при готвенето, опита предотвратява гаф до съвсем 100%

Тихомиров - Опитът оказва помощ, само че не всеки път. Зависи и от напрежението, настройката, желанието.

"Кухнята на пъкъла " в една дума за вас е:

Чилева - Състезание, сбъдната фантазия, златен орден.

Никола – Вълнуваща

Тихомиров - Опит.

Стресът въздейства на всеки, безапелационни са и тримата. Когато си подложен на напрежение от равнище, с което не си привикнал, се случват забавни неща. Изключваш тотално и искаш единствено да дадеш храната по-бързо, не крие Никола. Чилева е безапелационна обаче, че човек не би трябвало да стопира, а да търси и предлага най-хубавото.
Hell’s Kitchen България - участниците в сезон 3  Hells Kitchen  Hells Kitchen  Hells Kitchen  Hells Kitchen

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Христо Боснев Hells Kitchen кухня готвене храна ресторант
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР