Любопитно До 2050 г. океаните могат напълно да се възстановят

...
Любопитно До 2050 г. океаните могат напълно да се възстановят
Коментари Харесай

До 2050 г. океаните могат напълно да се възстановят

Любопитно До 2050 година океаните могат изцяло да се възстановят Ако спрете да убивате морския живот и вместо това го отбраните, то той се възстановява, споделят учените  Василена Василева 10 април 2020, 20:50  Тренирате у дома по време на изолацията? Ето 5 неточности, които да не допускате
Тренирате у дома по време на изолацията? Ето 5 неточности, които да не допускате
 Полезните свойства на билката, която назовават
Полезните свойства на билката, която назовават " самун на сърцето "

" Радва ме заран да отворя очи и да направя нещо положително за някого "
 Защо се усещаме по-изморени по време на карантината
Защо се усещаме по-изморени по време на карантината
 Вкусна концепция от Русия: Херинга под шуба
Вкусна концепция от Русия: Херинга под шуба
 Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт над Арктика
Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт над Арктика
 Какво ново занимание би трябвало да опита всяка зодия по време на самоизолация
Какво ново занимание би трябвало да опита всяка зодия по време на самоизолация
 Защо загивaт кораловите рифове
Защо загивaт кораловите рифове

ъпреки че от десетилетия човечеството третира океаните като бунище, се оказва, че те са извънредно устойчиви, сочи ново научно проучване, оповестено в списание "Nature ".

Учените са на мнение, че в границите на три десетилетия (до 2050 г.) водоемите могат да се възстановят изцяло. Климатичните промени обаче ненапълно спъват този развой.

Палау: там, където няма ковид

Изследователите предизвестяват, че прозорецът за деяние към този момент е доста стеснен.

Oceans can be successfully restored by 2050, say scientists - BBC News ⁦@OCEARCH⁩ https://t.co/PdIwbzcofJ
— Chris Fischer (@ChrisOCEARCH) April 6, 2020
Хората експлоатират океаните от епохи, само че негативните въздействия стават ясни едвам през последните 50 години.

Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана

Рибата и други морски типове са били ловувани съвсем до изгубване, а нефтените разливи и други замърсители са отровили моретата.

Добрата вест обаче е възходящата дарба на океаните и крайбрежните зони, като мангрови и солени блата, бързо да всмукват въглеродния двуокис и да укрепват бреговите линии против повишаващото се морско ниво, споделят учените.

DW: Радиоактивно море: отровата иде от дълбините

"Ако спрете да убивате морския живот и вместо това го отбраните, то той се възстановява. Можем да възстановим океаните и знаем, че има стопански смисъл както за човешкото богатство, по този начин и за околната среда ", отбелязва проф. Калум Робъртс от университета на Йорк, Англия, един от учените, част от интернационалния екип на изследването, представен от "Би Би Си ".

Предприемането на нужните ограничения, в това число отбраната на по-големи елементи от океана, както и резистентен лов на риба и надзор на замърсяването, биха коствали милиарди долари годишно, споделят специалистите. Но и биха донесли 10 пъти по-ценни изгоди.

Невиждано до момента създание без очи, само че с остри зъби, изхвърли океанът

"Науката ни дава съображение да сме оптимисти за бъдещето на нашите океани, само че сега не вършим задоволително нито във Англия, нито в международен мащаб ", разяснява още Калъм Робъртс.

Авторите признават, че държавните управления имат доста други проблеми за решение сега, само че считат, че спасяването на океаните е доста постижима цел.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Василена Василева Източник: океани стопляне температура .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Трагедията в Италия не е инцидентна. Защо - Теми в развиване | Vesti.bg Трагедията в Италия не е инцидентна. Защо - Теми в развиване | Vesti.bg  107-годишна жена се излекува от COVID-19 107-годишна жена се излекува от COVID-19  Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана  Кристалина Георгиева: Пандемията ще провокира най-тежката криза от Голямата меланхолия Кристалина Георгиева: Пандемията ще провокира най-тежката криза от Голямата меланхолия Последни  <p>&quot;Спрете да убивате <strong>морския живот </strong>и той ще се&nbsp;възвърне&quot;, приканват учените</p> "Спрете да убивате морския живот и той ще...  Скандал с служащите, тръгнали към Германия Скандал с служащите, тръгнали към Германия  Танева: Търговците работят с надценки приблизително от 50% Танева: Търговците работят с надценки приблизително от 50%  Добрев: Радев има право на рецензия, само че е време за разговор Добрев: Радев има право на рецензия, само че е време за разговор  Зоните за паркиране в София - безвъзмездни до 20 април Зоните за паркиране в София - безвъзмездни до 20 април  Йоан Матев преди едно от правосъдните съвещания по делото Подсъдимият за ликвидиране Йоан Матев излиза от ареста  Коронавирус в България-вече 635 инфектирани и 25 умряли Коронавирус в България-вече 635 инфектирани и 25 умряли  Адаптация – лекарството на бизнеса против COVID-19
Създадено за Зора
Адаптация – лекарството на бизнеса против COVID-19  <p><strong>Тренирате</strong> у дома по време на <strong>изолацията</strong>? Ето <strong>5 грешки</strong>, които да <strong>не</strong> <strong>допускате</strong></p> Тренирате у дома по време на изолацията? Ето 5 неточности...  Пациенти, възстановили се от COVID-19, още веднъж с позитивна проба Пациенти, възстановили се от COVID-19, още веднъж с...  Полезните свойства на билката, която назовават Полезните свойства на билката, която назовават " самун на...  Асена Стоименова Обвинение и гаранция 20 хиляди лева към шефа на...  Проучване: COVID-19 промени настройките на обществото Проучване: COVID-19 промени настройките на обществото  " Радва ме заран да отворя очи и да направя нещо положително...  Министерство на вътрешните работи: Чувствителен спад на престъпността, 24 000 под карантина Министерство на вътрешните работи: Чувствителен спад на престъпността, 24 000 под...  Рокади в връзките сред героите в Рокади в връзките сред героите в " Ягодова луна "  Защо се усещаме по-изморени по време на карантината Защо се усещаме по-изморени по време на карантината  Драконовски ограничения против ковид на пазарите в София Драконовски ограничения против ковид на пазарите в София  Mercedes-Benz GLC и GLC Coupe на поточната линия в Бремен. Mercedes и Audi ще рестартират производството в Европа  <p><strong>Модните грешки</strong>, които ни карат да <strong>изглеждаме зле</strong></p> Модните неточности, които ни карат да изглеждаме зле Всичко от през днешния ден Виц на деня Младеж се обажда по телефона вкъщи... Вдигнала баба му: - Бабо, я виж работи ли рутера? - Че работи ли, знам ли чадо... -… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин 81-годишен дядо подари пенсията си за лекарите във Видин  В Турция коронавирусът излиза отвън надзор В Турция коронавирусът излиза отвън надзор  Почина огромният български артист Вълчо Камарашев Почина огромният български артист Вълчо Камарашев  Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за covid-19 Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за covid-19  Жена, инфектирана с COVID-19: Приятелите ми даже не желаеха да приказваме по телефона Жена, инфектирана с COVID-19: Приятелите ми даже не желаеха да приказваме по телефона  Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив Водещи вести  Коронавирус в България-вече 635 инфектирани и 25 умряли Коронавирус в България-вече 635 инфектирани и 25 умряли  Бойко Борисов Борисов: Кандидастваме в еврозоната до края на април  44-годишна жена е умряла в Сливен след затруднения от COVID-19 44-годишна жена е умряла в Сливен след затруднения от COVID-19  Танева: Търговците работят с надценки приблизително от 50% Танева: Търговците работят с надценки приблизително от 50%  Йоан Матев преди едно от правосъдните съвещания по делото Подсъдимият за ликвидиране Йоан Матев излиза от ареста  Пациенти, възстановили се от COVID-19, още веднъж с позитивна проба Пациенти, възстановили се от COVID-19, още веднъж с позитивна проба  Скандал с служащите, тръгнали към Германия Скандал с служащите, тръгнали към Германия  Ердоган отхвърля препоръките против ковид в Турция Ердоган отхвърля препоръките против ковид в Турция  Асена Стоименова Прокуратурата упрекна шефа на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, тя е с гаранция 20 хиляди лв.  Добрев: Радев има право на рецензия, само че е време за разговор Добрев: Радев има право на рецензия, само че е време за диалог
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР