Любопитни данни публикува социологическа агенция с име ЕСТАТ. Според нейно

...
Любопитни данни публикува социологическа агенция с име ЕСТАТ. Според нейно
Коментари Харесай

Ваня Григорова изпреварва Хекимян според агенция, балотажът с Терзиев бил непредвидим

Любопитни данни разгласява социологическа организация с име ЕСТАТ. Според нейно измежду 800 софиянци, осъществено в интервала 29 септември – 9 октомври любимец за кмет на столицата е претендентът на ПП-ДБ и „ Спаси София “ Васил Терзиев. На второ място обаче не е номинираният от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, а излъчената от леви обединения (сред които и БСП) Ваня Григорова.

Терзиев получава 27.8%, а Григорова – 20.6%. Хекимян е трети с 18.7%.

Следват Вили Лилков – 6.4%, Деян Николов – 4.7%, Ивайло Вълчев – 2.4%.

6.6% ще отбележат „ Не поддържам никого “, а 11.5% още не са решили за кого ще гласоподават измежду деклариралите, че ще упражнят правото си на избор.

Близо 0.5 млн. души показват твърдо желание да гласоподават в София. Делът на гласуващите е по-нисък от междинния измежду дамите, хората в пенсионна възраст и жителите на периферните региони, сочат изводите от изследването.

Сред гласоподавателите на главните партии мобилизацията за вота е сред 60 и 70%. Към първата половина на октомври е несъмнено, че борбата за кметския пост ще се реши на балотаж, в който любимец е Васил Терзиев. Конкуренцията за второто място се обрисува да бъде извънредно оспорвана. Към момента Ваня Григорова има едва преимущество пред Антон Хекимян. Изходът от възможен балотаж сред Терзиев и Григорова е на процедура непредвидим.

При присъединяване на втори тур претендентът на ГЕРБ евентуално ще отстъпи пред който и да е от двамата си съществени съперници. Очертава се мощно фрагментиран общински съвет, в който нито една групировка няма да получи повече от 20 от мандатите. Като цяло настройките във връзка с кандидатите за районни кметове са идентични с гласуването за листите. Има индикации обаче за огромен брой оспорвани балотажи, за които с изключение на представителите на ГЕРБ и ППДБ-СС, ще се борят и претендентите на Българска социалистическа партия, Възраждане и Синя София. Немалко гласоподаватели занапред възнамеряват да гласоподават с „ не поддържам никого “ и е доста евентуално делът на избралите тази форма на протестен избор да надвиши шестте % от октомври 2019, показват от ЕСТАТ.

За Общински съвет обединението на ПП-ДБ и " Спаси София " получава 28.1%. Втори са ГЕРБ-СДС с 18.2%. Следват Българска социалистическа партия - 12.9%, " Възраждане " - 7.0%, " ИТН " - 6.4%, " Синя София " - 5.2%. 

Разиграни са разновидности за възможния балотаж за кмет на столицата. 

При дуел Терзиев против Григорова първият взима 51.6%, а втората - 48.7%. Разликата сред тях е в границите на статистическата неточност. 

Васил Терзиев би получил 57.9%, в случай че на балотажа е против Антон Хекимян - 42.1%. 

А Ваня Григорова би победила Хекимян с 58 срещу 42%, в случай че двамата отидат на втори тур. 

Финансирането на изследването се показва, че е със лични средства, което нормално повдига въпроси за достоверността му.

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР