Любопитен вид гъба се появи в двора на жена в

...
Любопитен вид гъба се появи в двора на жена в
Коментари Харесай

Интересна находка се появи в двора на жена в Царево СНИМКИ

Любопитен тип гъба се появи в двора на жена в Царево.

Гъба с забавна форма изненада Христина Динкова. Жената я е забелязала в градината си. Първоначално Динкова не е знаела какво е нещото, появило се мистериозно в двора й, по тази причина тя взема решение да направи няколко фотоси и да ги разгласява в обществената мрежа Facebook.

" Хора! WTF?! Какво е това? ", пише Христина към обявата си.

Публикацията на дамата провокира сериозен забавен, а отговорите на въпроса й не закъсняха.

По-запознати споделят, че странното нещо в градината на Христина е алена решетка или смърдяща кошничка (Clathrus ruber) - тип базидиева гъба от семейство Phallaceae. Името произлиза от плодните тела, които са завършени ненапълно като кръгла или овална куха сфера с преплетени или решетъчни клони. Въпреки че се смята най-вече за европейски тип, алената решетка е импортирана в други области и понастоящем има необятно разпространяване, което включва всички континенти като се изключи Антарктида.



Видът е публикуван в Южна Европа, Макаронезия (Азорските острови и Канарските острови), Западна Турция, Северна Африка (Алжир) и Западна Азия (Иран). В Централна Европа се среща по-рядко и е включена в Червената книга на Украйна.

Гъбата е разширила обсега си на север към Британските острови. Според Уикипедия понастоящем се среща най-вече на юг в Англия, в Шотландия, Уелс, Нормандските острови и Ирландия. Среща се и в Съединените щати (Калифорния, Флорида, Джорджия, Хавай, Алабама, Вирджиния, Северна Каролина и Ню Йорк), Канада, Мексико и Австралазия. Видът е докладван и от Южна Америка (Аржентина), Китай, Япония и Карибите.

Видът се среща постоянно независимо или на групи наоколо до дървесни парчета върху градинска и обработена почва или тревисти места.

Плодовото тяло има формата на яйце и може да доближи височина от 8 до 20 см. Цветът му може да варира от розов до оранжев и червен, и наподобява зависи от температурата и влажността на околната среда. Външната повърхнина е оребрена или набръчкана. Спорите са удължени и гладки с размери 4 – 6 на 1,5 – 2 µm.



Гъбата отделя зловонна миризма, ненапълно наподобяваща тази на гниещо месо, което привлича мухи и други насекоми, с което се подкрепя разпръскването на спорите. Христина Динкова обаче показа, че не е усетила никаква миризма.

" Мале, мале, децата си играеха там през вчерашния ден, през днешния ден е изскочила... Не усетих миризма, също така вали и може би притъпява ", написа дамата.

Въпреки че ядливостта на гъбата не е публично документирана, неприятната ѝ миризма би отказала множеството хора да я употребяват. По принцип тези гъби се смятат за годни за консумация, когато плодното тяло към момента не се е разтворило, и даже се смятат за деликатес в някои елементи на Европа и Азия, където се мариноват сурови и се продават на пазарите като „ демонски яйца “.

Доклад от 1854 г. дава предизвестие за тези, които обмислят да употребяват зрялото плодово тяло. Д-р Ф. Пейр Порчър от Чарлстън, Южна Каролина, разказва случай на отравяне, породено от тази гъба:

Млад човек, който е консумирал малко от гъбата, след интервал от шест часа е почнал да страда от мъчително напрежение в долната част на стомаха и е получил мощни спазми. Той е изгубил потреблението на речта си и е изпаднал в положение на ступор, което е траяло 48 часа. След приемане на еметик за предизвикателство на повръщане, той е изхвърлил откъс от гъбата с два червея и слуз, оцветена в кръв.

Червена решетка нормално се показва като негодна за консумация или отровна в доста английски изявления за гъби от 1974 до 2008 година Според Джон Рамсботъм, гъбата предизвиква рак, а в други елементи на Франция е известно, че води до кожни обриви и предизвиква спазми.

Потребители на Facebook не пропуснаха да се пошегуват с типа на гъбата. Ето какво гласят част от занимателните мнения:

" Прилича на мъфин ", разяснява Тамара Д.

" Ролца от раци? ", написа Пламбег Д.

" Първо си помислих, че кучето е отмъкнало и дъвкало някоя джапанка... забавна гъба! ", написа Мария С.



Снимки: Христина Динкова
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР