Любомир Каримански е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно

...
Любомир Каримански е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно
Коментари Харесай

Л. Каримански пред Dir.bg: Заедно е там, където свършва политическото говорене и започва работата

Любомир Каримански е народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Председател на Комисията по бюджет и финанси в последните два Народното събрание. Финансист с над 20-годишен опит в развиването на финансовия и банков бранш и сполучливо прибавен лидерски опит. Бил е консултант по цифрово банкиране и новаторски разплащания в Асоциация на банките в Люксембург.

В кариерата си е бил и член на Групата на участниците от банковия бранш (ГУБС) и Координатор на работната група " Payments, Digital, Fintech and Regtech " към ГУБС, Европейски банков орган в Париж, Франция и член на Борда за ръководство на SEPA схеми, Европейски платежен съвет в Брюксел. Заедно с някогашния ръководител на Народното събрание Ива Митева образуваха обединението " Заедно ", с която ще се явят на парламентарния избор на 2 април.

Вярва, че " политическият набожен фанатизъм към този момент е демоде ", тъй като смисълът на политиката е не в политическото говорене и партийното опълчване, а в решаването на проблемите в дневния ред на хората. Определя себе си и съидейниците си от " Заедно " като специалисти, експерти и прагматици, които имат за цел да създадат по този начин, че да спрат обедняването, галопа на цените и да се концентрират върху развиването на стопанската система. Закон за отбрана на потребителите би бил първата му работа, в случай че влезе н 49-ото Народно заседание, тъй като счита, че съществуващият е писан на коляно и не дава задоволително пълномощия на едноименната комисия. " Кризата с цените и спекулата не може да бъде разграничена на център - дясно и на център - ляво. Точно поради това желаеме да подхождаме прагматично ", споделя още Любомир Каримански пред Dir.bg.

- За какво ще се бори " Заедно " и в коя ниша на обществото се фокусирате като политика, като послания?

- След деликатното изследване, което направихме на политическите избори в цяла Европа мислим, че би трябвало да се слагат икономическите проблеми на хората и най-много техните проблеми като цяло пред политическите боричкания. И тъкмо по тази причина считаме, че за българския народ ще бъде по-важно да сложим на напред във времето неговия дневен ред пред всички тези идеологии и политики, които политическите партии поставят на първи проект.

- Как подреждате целите за вашата групировка по значителност?

- Приоритетите ни напълно са подредени по отношение на всички тези проблеми, които хората имат в всекидневието. На първо място, би трябвало час по-скоро да се позволи методът, по който цените въздействат върху бюджета на всяко едно домакинство. И няма по какъв начин да не кажа тъкмо тук, че ние слагаме преди всичко като проблем сега бича на цените върху хората. Именно по тази причина би трябвало да създадем всичко допустимо в България, както и в доста европейски страни, да имаме една естествена конюнктура по отношение на комерсиалните надценки, със спекулата и с всичко това, което е обвързвано с ненормалното образуване на цените в България. Това е едно от първите неща, с което ние ще се борим.

И наред с това ние не трябва да изоставяме вложенията в стопанската система, вложенията в дребния и междинен бизнес, тъй като единствено посредством вложенията, а не толкоз посредством поощряване на обществените разноски, ние можем да реализираме по-висок витален стандарт и да осигурим постъпателен напредък на минималната работна заплата такава, каквато е нужна да бъде, съгласно икономическия растеж.

- Говорите за галопа на цените и инфлацията, единствено войната ли беше повода да стигнем дотук? 

- Няма такова разбиране далавера, в случай че би трябвало да бъдем точни. Може да го дефинираме като нелоялна комерсиална процедура, това е по-точно. Но, до момента в който политиците се карат и до момента в който спорят, хората обедняват и някой би трябвало да каже " стоп ". Стоп на това обедняване на хората! Лично аз, пък и госпожа Митева, не се слагаме в обувките на същинските политици, а по-скоро сме експерти и прагматици преди да бъдем политици. Затова загатнах този приоритет още първоначално и казусът с цените не се дължи на войната. Ако войната в Украйна има някакъв принос, от позиция на нарушение на веригата на доставки на обособените артикули, то увеличението на цените не се дължи напълно на нея. Това е по-скоро едно недобросъвестно отношение на някого по цялата верига и би трябвало да се откри къде тъкмо има подобен вид непочтеност, с цел да не страдат хората.

- Но страната има ли задоволително инструментариум, с цел да не се свеждат ограниченията единствено до инспекции и констатации? Трябват ли нови закони, законодателни промени във към този момент съществуващи, с цел да се поправят минусите?

- Това е по този начин и не е по този начин напълно. Но да, има потребност от законодателни ограничения и по тази причина ние сме си сложили като първа цел, в случай че хората ни гласоподават доверие да сме в Народното събрание, да променим, както Закона за отбрана на потребителите, по този начин и Закона за защита на конкуренцията. Законът за отбрана на потребителите е основан през 2006 година поради приемането на страната в Европейския съюз и е написан доста бързо, на коляно, без да бъдат съобразени всички благоприятни условия, които една такава комисия може да има и какъв брой е значимо нейната функционалност да бъде действителна, да бъде основна. Точно по тази причина считам, че един от първите закони, с които бихме се заели, е точно Законът за отбрана на потребителите.

Българският жител има потребност да бъдат предпазени неговите права от позиция на това, което той използва. Размерът на санкциите в този момент не подхожда задоволително, всички пълномощия на комисията не са задоволително разгърнати. Забележете какво става, когато се приемаше в по-предишното Народно събрание законът за колекторските компании, от страна на Българска социалистическа партия, никой не попита Комисията за отбрана на потребителите за тяхното мнение, а в закона беше изключен финансовият бранш, което е неприемливо.

- Вие и двамата сте специалисти с Ива Митева. Такива хора ли ще забележим във вашите листи, по-скоро специалисти?

- Точно по този начин, да. Повечето от хората, с които ние желаеме да работим дружно, са с нас поради тяхната експертиза, поради техните познания и поради техния опит. Това е нашата цел. Когато от коалиция " Заедно " седнахме да обсъждаме нещата, си казахме по този начин - значимото е със познания, с опит, с умения ние да можем да разгадаем проблемите на хората. И това го издигаме преди всичко. Трябва да дефинираме казуса, да знаем какво е решението му, времевата рамка, за която ще го осъществяваме, и би трябвало да се ангажираме със съответното решение и да носим отговорност за това. Аз персонално желая да нося отговорност, когато решавам и когато предлагам съответни дейности за това решение. Това са хората, с които бихме желали да работим.

Такива хора сме търсили и в листите, по-скоро хора, които са експертно подплътени. Имаме задоволително прочут специалист в региона на медицината. Здравеопазването е едно от нещата, на които ние доста държим като идващ приоритет след преодоляването на цените и икономическата стабилизация. Имаме и задоволително експертиза измежду нас и за метода, по който може да бъде преодоляна проведената престъпност, корупцията, сигурността, цялата правосъдна промяна, която би трябвало да се направи. Ще видите и от самите листи.

- Къде се позиционирате в политиката и с кого бихте могли да си партнирате или даже да се коалирате?

- Знаете ли, политическият набожен фанатизъм сякаш към този момент е демоде - най-малко за мен и за сътрудниците ми от " Заедно " също. Защото той отстъпва място на стопанската система - ние държим тя да бъде водеща и да бъде приоритет. И когато приказваме с кого бихме се коалирали или с кого бихме си партнирали, тъкмо това ще бъде водещото за нас. Не всичко това, което е обвързвано с политическа идеология, а това, което е обвързвано с стопански решения на проблемите, които седят пред страната ни. Тези стопански решения могат да са както на световно равнище, по този начин и на микрониво - за всеки един район на страната. Защото виждаме каква огромна диференциация има сред Северна България и Южна България, какъв брой са разнообразни двата района - единият доста по-изоставащ, другият доста по-напреднал. Бихме желали Северозападна България да догони доста по-бързо Южна България.

- Тоест, не оцветявате партийно проблемите и нямате червени линии при решаването им, а гледате чисто прагматично?

- За нас алените линии са свързани с няколко съществени неща, в случай че въобще има червени линии. Аз не обичам това фразеология. И за какво тъкмо червени, а не някакъв различен цвят, малко ми е необичайно.

- Да кажем тогава - разграничителни линии или спирачки. Кои са за вас спирачките пред едно партньорство?

- Нашите спирачки са свързани напълно с това, че всички тези, които желаят да работят с нас, би трябвало да имат познания, опит, умения, да имат морал и да имат отговорност. Няма по какъв начин да желаеме да бъдем дружно с хора, които са повърхностни, които са имитатори, дилетанти и мислят, че могат да гледат на политиката като на една лъскава опаковка без наличие. Отчетността на тези, които взимат решения, и отговорността е извънредно значима. Именно по тази причина ние ще държим и в случай че участваме в идващото Народно събрание на това и на метода, по който народните представители са виновни. Час по-скоро би трябвало да се отстрани тази групова безнаказаност, а всеки един да носи лична отговорност. 

- Живеем в доста разграничено общество, а около войната това разделяне се задълбочи. Вие пък се нарекохте тъкмо " Заедно ". Къде е разковничето към обединяване и изобщо, постижимо ли е то у нас?

- Обединението и постигането на задачата да бъдем дружно е постижимо тогава, когато всичко това, което е обвързвано с егото, със страха да заявим себе си като хора, които са знаещи и можещи, и да обединим такива към нас, правят отстъпка пред нуждата да се вземат решение проблемите, които седят пред страната. Това би обединило хората. Ние желаеме да сме дружно с хората, тъй като тяхното доверие е най-важно.

- Наред с другите, сега се възроди още една остаряла разграничителна линия към Паметника на руската войска. Към апелите на Демократична България да бъде демонтиран се причисли и ГЕРБ.

- Това ли е най-важното нещо за страната сега? Демонтажът на Паметника на руската войска? Това наподобява толкоз неуместно на фона на всичко останало сега, с което имаме да се оправяме на фона на войната в Украйна, в случай че щете, на фона на проблемите пред България. Да, евентуално за някои това е доста значима задача от 30 години насам, само че считам, че на доста места в света и в Европа паметниците са издигани, както в светли интервали за дадена страна, по този начин и в много тъмни интервали от историята на една страна. И в случай че един народ има памет, не би трябвало да ги унищожава с лека ръка. И във Виена, и в Берлин, на доста места си стоят тези монументи. Нямам отношение към този монумент, той по никакъв метод не е в целите ни, нито на мен, нито на моите сътрудници.

- Според Вас партиите в Народното събрание, които приказват от името на народа, следват ли неговия дневен ред?

- Не, не следват неговия дневен ред. Обедняването и инфлацията, които следим - това не е партиен проблем. Кризата не е партийна. Кризата с цените и спекулата не може да бъде разграничена на център - дясно и на център - ляво. Точно поради това желаеме да подхождаме прагматично. Какво прагматично има в това сега да се занимаваме с един монумент? Нищо.

- Вие казвате, че ще се заемете със законодателство за отбрана на потребителите от спекулата, обаче други споделят, че първото нещо, което ще създадат, когато влязат в новия парламент, ще бъде да желаят импийчмънт на президента.

- Парламентът е законодателен орган. Когато си тръгнал да влизаш в Народното събрание, би трябвало преди всичко да си подготвен да приемаш закони. Или да предлагаш смяна в закони. Когато тръгваме да предлагаме в Народното събрание неща, които не са в дневния ред на обществото, то тогава защо става дума? Кой изкривява дневния ред на обществото? Ние бихме желали да сложим началото на един нов вид политика, която да постави " стоп " и завършек на политическата обърканост и да се ориентира напълно към икономическите проблеми. Защото стопанската система има потребност от здрави и трезви политически решения, с цел да може да продължи напред страната ни в икономическото и финансовото си развиване. Държавата би трябвало да поставя всевъзможни старания да влага в инфраструктурата на стопанската система, с цел да може частният бизнес да се развива умерено, а не да има непрекъснато спънки, които да го стопират и му поставят капак.

Затова споделям - позиционирането на " Заедно " е там, където свършва политическото говорене и стартира експертната екипна работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР