Любомир Георгиев, член на ЦИК, внесе извънредна точка на днешното

...
Любомир Георгиев, член на ЦИК, внесе извънредна точка на днешното
Коментари Харесай

ЦИК няма да отмени решението си за машинния вот, ще гласуваме само с хартия

Любомир Георгиев, член на ЦИК, внесе изключителна точка на днешното съвещание, като се обоснова с това, че на интернет страницата на Министерството на електронното ръководство е оповестено решение, с което е удостоверено сходството на машините с условията на Изборния кодекс. 

Извънредната точка обаче не събра задоволително гласове, с цел да влез в дневния ред на съвещанието. Тя бе подкрепена единствено от още двама от 15-те членове на комисията - Цветозар Томов и Елка Стоянова. Всички останали гласоподаваха " срещу ".

Така за днешното съвещание останаха за разглеждане отчети по административни преписки, отчети по каузи, тъжби и сигнали и разяснителна акция.

За анулация на вчерашното решение на ЦИК, съгласно който то е взето в нарушаване на предизборния кодекс. На брифинг в Министерския съвет той съобщи, че ЦИК има всички главния да преразгледа вчерашното си решение и да възвърне машинното гласоподаване. " Срокът за узаконяване на машините изтича през днешния ден в 17:00 ч. следобяд, ЦИК забрани гласуването с машини преди приключването на периода, въз основа единствено на отчет на ДАНС ", сподели той.

Сутринта в ефира на NOVA ръководителят на комисията Росица Матева съобщи, че не хеш кодът е повода за решението на ЦИК, а други нарушавания, които попадали.

Освен от премиера и ръководещата коалиция ПП-ДБ, рецензии към решението на Централната изборна комисия пристигнаха и от Обществения съвет към ЦИК и от Българския хелзинкски комитет. 

" С решението си да анулира машинното гласоподаване за изборите на 29 октомври 2023 година ЦИК сътвори безпорядък и породи подозрения в коректността на вота. Гласуването единствено на хартиена бюлетина несъмнено усилва опциите и покачва цената на купения и следен избор. На последните локални избори имаше рекордните 600 хиляди недействителни гласове. ЦИК взе решението си ден и половина, преди да отворят секциите, като се базира на отчет на ДАНС.

Гражданите следва на сляпо да се доверят на ДАНС, една институция, която има история на подронване на демократичния правов ред в България. За това свидетелстват не едно и две решения на Европейския съд по правата на индивида. Този отчет е прикрит от обществото, макар че по свидетелства на депутати той не е обозначен с гриф " Секретно ". ЦИК отхвърля да даде каквито и да било детайлности за неговото наличие. Самото решение на ЦИК е със съмнителни правни учредения. Би било честно членовете на ЦИК, подкрепили решението да подават своите оставки, а политиците да премислят метода за образуването на този партийно доминиран орган, се споделя в позиция на БХК. 

" В актуалната обстановка призоваваме Върховният административен съд ( ВАС) да не чака до понеделник, а да се произнесе още през днешния ден по жалбите против решението на ЦИК. Бездействието на съда е озадачаващо . Ситуацията е не просто необикновена, като България може да запише срамно леке в историята си, в случай че след това Върховен административен съд анулира решението на ЦИК при към този момент извършени избори. Общинските изборни комисии също са в неразбираема обстановка, като някои от тях взеха решение да не се преценяват с решението на ЦИК заради неговото правосъдно оборване ", прибавят от Българския хелзинкски комитет. 

И също приканиха ЦИК да преразгледа своето решение, откакто отчетът за сертифиране на машините към този момент им е възложен. " Българските жители имат право на почтени избори, а занапред се разясняват основанията за тяхното анулиране. Избори без машинно гласоподаване ще бъдат нечестни ", безапелационни са от неправителствената организация. 

Пред постройката на ЦИК сега се организира и с гледище за връщането на машинното гласоподаване.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по тъжба против решението на ЦИК най-рано в понеделник, оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР