Любителите на кафето имат много поводи да се тревожат в ...

Любителите на кафето имат много поводи да се тревожат в

Светът е изправен пред глобален недостиг на кафе от сорта „Арабика“

Любителите на кафето имат доста мотиви да се тревожат сега. Глобалният дефицит на кафени зърна заплашва да увеличи цената на кафето в супермаркетите и веригите за кафе. Освен това вашето утринно капучино или лате може да има и по-горчив усет. Това е по този начин, така светът е изправен пред дефицит на кафе сорта „ Арабика “. Той придава по-мекия усет на кафето и съставлява към 60% от международното произвеждане. Доставките понижиха, откакто екстремните метеорологични условия унищожиха реколтата, написа Bloomberg.

Според прогнози при започване на 2022 година атмосферното въздействие La Niña в допълнение ще навреди на добивите. Така може да са нужни години преди пазарът да се възвърне. Цените на кафето от сорта „ Арабика “ се покачват, а световната рецесия с веригите на доставки прави още по-трудно приемането на кафените зърна.

„ Това е повече от кратковременен проблем “, сподели Кона Хаке, която управлява проучванията в компанията ED&F Man в Лондон.

„ Това е нещо, което ще продължи още най-малко няколко години “.

В момента производителите на кафе и търговците на дребно би трябвало да решат дали да усилят цените. Те имат и различен опция – сорта кафе „ Робуста “, който е присъщ с по-горчивия си усет. Някои от тях към този момент са се преориентирали към по-евтиния вид. „ Робустата “ нормално се употребява в разтворимите кафета. Сортът съдържа повече кофеин, което му придава и по-горчивия усет.

Кризата с дефицита на кафе има своите корени в Бразилия, която е главният снабдител на кафе „ Арабика “ в световен мащаб. В страната имаше слани, които бяха последвани от суши, които унищожиха реколтата. Фермерите са изправени пред редица проблеми, които не са свързани единствено с настоящата им годишна продукция. В момента би трябвало да отстранен унищожените дървета и да засадят нови, на които ще им отнеме години, с цел да узреят. Освен това фермерите също се борят с възходящите разноски за торове и дефицит на работна ръка в страната.

 Кафе 1

През тази година цената на кафе зърната от сорта „ Арабика “ се е повишила с към 80%. Докато откриватели и анализатори към момента са заети с изследванията на останките от развалената годишна продукция от кафе в Бразилия, отчетите не наподобяват обнадеждаващи.

 Кафе 2

„ Имаме доста клиенти, които нормално не купуват от нас, само че сега поръчват по-големи количества и разнообразни сортове кафе “, споделя Джоан Бери, началник в норвежката компания Tropiq, която продава висококачествено кафе.

„ Мисля, че имаме непропорционално търсене заради общата липса на предложение “.

Въпреки че цените на сорта „ Робуста “ също са се покачили през тази година, той е двойно по-евтин от „ Арабиката “. Някои вериги за кафе и марки избират единия или другия вид, само че доста употребяват композиция от двете, като придават на кафето по-специфичен усет. Сортът „ Арабика “ е по-сладък и нормално се употребява в питиета като капучино и лате. „ Робустата “ е известна в Италия за подготвяне на еспресо, както и в разтворимото кафе.

И двата сорта кафе са изправени пред логистични трудности. Кафето се доставя в контейнери, а световният дефицит ограничи износа на милиони торби до значими пазари като Съединени американски щати, Япония и Европа.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg