Любители палеонтолози откриха в Южна Франция едно от най-богатите и

...
Любители палеонтолози откриха в Южна Франция едно от най-богатите и
Коментари Харесай

Палеонтолози откриха във Франция ново находище на вкаменелости

Любители палеонтолози откриха в Южна Франция едно от най-богатите и разнородни залежи на вкаменелости, датиращо от интервала низък ордовик преди към 470 милиона години, заяви Юрикалърт, представена от Българска телеграфна агенция.

Находището, което съгласно експертите е от международно значение, се намира в региона на планината Монтан Ноар. То е оценено от учени от университета на Лозана, Швейцария, в съдействие с сътрудници от френския Национален център за научни проучвания (CNRS) и интернационалните екипи. Според тях откритието дава невиждана информация за екосистемите от този интервал.

На мястото са открити над 400 вкаменелости от разнообразни представители на праисторическата фауна, като доста от екземплярите са добре непокътнати. В допълнение към черупчестите съставни елементи находките съдържат извънредно редките меки детайли от антични мекотели като храносмилателни системи и кутикули, които също са удивително добре непокътнати.

Анализите на новата така наречен биота (съвкупност от организми в избрана област) от Кабриер разкриват съществуването на членестоноги като многоножки и скариди, мекотели като медузи и корали, както и на огромен брой гъби и водорасли.

Голямото биоразнообразие на мястото допуска, че то е служило за леговище на типове, които са търсили избавление от високите температури, преобладаващи по тези времена в северната част на днешна Франция, означават учените.

" По това време на интензивно световно стопляне животните в действителност са живеели в рефугиуми на високи географски ширини, заобикаляйки рисковите екваториални температури ", споделя водещият създател на проучването Фарид Салех от университета на Лозана.

" Далечното минало ни дава визия за вероятното ни близко бъдеще ", добавя Джонатан Антклиф от изследователския екип.

Експертите допълват, че откритието в Монтан Ноар слага началото на дълготрайна изследователска стратегия, включваща огромни разкопки и изчерпателен разбор на вкаменелостите. С помощта на новаторски способи и техники се цели да се разкрие вътрешната и външната анатомия на организмите, както и да се създадат заключения за техните филогенетични връзки и метод на живот.

Изследването е оповестено в научното списание " Нейчър еколъджи енд еволюшън " (Nature Ecology & Evolution).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР