Любители на историята и културата могат да навигират из миналото

...
Любители на историята и културата могат да навигират из миналото
Коментари Харесай

Чрез онлайн атлас: Достъп до недвижимите културни ценности в България

Любители на историята и културата могат да направляват из предишното на страната по нов и новаторски метод с помощта на Атласа на недвижимите културни полезности , който беше пуснат онлайн от Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/. Това стана ясно от известие, оповестено в Министерството на културата.

Бета версията на атласа е налична на адрес: https://bit.ly/49B1V5c и предлага подробна информация за обектите от листата на международното културно завещание , археологическите резервати, както и за забележителен % от паметниците на културата в страната. Това е стъпка към опазването и популяризирането на богатото културно завещание на България.

Обектите на културното завещание в атласа са маркирани с плътни червени точки, като за пещерите, които имат характерен статут, се употребява сив силует. Това образно показване улеснява потребителите при навигация и проучване на културните забележителности .

За да се улесни оптимално работата с атласа, НИНКН е разгласил подробни указания, налични на http://ninkn.bg/Documents/view/410 . Платформата освен че предлага информация за всяка маркирана точка, само че и разрешава на потребителите да получат визия за местоположението и смисъла на другите културни обекти .

Този дигитален план е създаден от екипа на НИНКН и в бъдеще ще продължи да се обогатява с нови обекти и територии . Атласът се явява един от основните принадлежности за запазване на културното завещание и дава неповторимата опция за обучение и проучване както за жителите, по този начин и за локалната и централната власт.

В тестовия интервал от НИНКН приканват всички заинтригувани да изпращат своите отзиви и рекомендации на имейл адрес: [email protected] , което ще способства за непрекъснатото усъвършенстване на атласа .

Дигитализацията на културното завещание отваря нови порти за досегаемост и разпространяване на познания , а с стартирането на Атласа на недвижимите културни полезности в България се прави още една стъпка към реализирането на тази цел.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР