Любители криптографи, радвайте се: испански издател ще публикува Ръкописа на

...
Любители криптографи, радвайте се: испански издател ще публикува Ръкописа на
Коментари Харесай

Таен код или глупости? Испански издател ще публикува реплики на Ръкописа на Войнич

Любители криптографи, радвайте се: испански издател ще разгласява Ръкописа на Войнич, книгата, която никой не може да прочете.

Открита от антикваря Уилфрид Войнич през 1912 година, 600-годишната книга се съхранява през днешния ден в библиотеката на университета Йейл. Ръкописът съставлява текст, който в никакъв случай не е бил виждан или откриван другаде. Това значи, че ( според от кого питате ) съставлява безмислица или скришен код, който сама чака да бъде разгадан.

Според Агенция Франс Прес, издателство на име SILOE, основано в Бургос, Испания, ще създаде 898 копия от Ръкописа на Войнич. Издателят възнамерява да продаде всяко от факсимилетата за 7000 до 8000 евро.

Тази книга има такава мистериозна аура, че като я види за първи път, човек се изпълва с страст, която е доста мъчно да се опише

, споделя Хуан Хосе Гарсия, редактор на SILOE.

Много от страниците на загадъчния ръкопис съдържат също толкоз загадъчни рисунки. Сложни чертежи от мастило изобразяват астрологически знаци, фигурални подиуми и растения, в това число повече от 100 неразпознати ботанически типове.

К акто се споделя в описанието на Йейл за ръкописа, има раздел, цялостен с „ рисунки на дребни голи женски тела, множеството от които с подути кореми, потопени или газещи в течности и необичайно взаимосвързани с тръби и капсули. “

Радиовъглероден разбор на книгата от преди няколко години удостовери, че тя фактически произлиза от 15 век. Въпреки възрастта на книгата, някои анализатори са уверени, че текстовете са просто небивалица, че ръкописът е целеустремено запълнен с нелепости. (Както написа вестник издаван от Американския Ботанически Съвет – доста стипендианти смятат, че изследванията на Ръкописа на Войнич съставляват академично самоубийство.) Други обаче са уверени, че Ръкописът е код, който още не е разгадан и построяват нови теории за наличието на текста.

Публикувано през 2013 година проучване в PLOS ONE твърди, че в текста са спазени лингвистичните правила. Авторите не са съумели да схванат и дума от текста, само че споделят, че текстовият модел следва Закона на Зипф, т.е. най-често срещаната дума в езика се появява два пъти по-често от втората най-разпространена и три пъти по-често от третата и така нататък

Преди няколко години млади учени допуснаха, че текстовете би трябвало да произлизат от Мексико, а не от Централна Европа, както обичайно се счита. Защото, споделят те, рисунките наподобяват Мезоамерикански типове. Друг езиковед твърди, че е дешифрирал някои от думите, в това число думата за Телец като е търсил лични имена в непосредствена непосредственост до съответните илюстрации.

Засега вие може да се задоволите с цифрово копие на книгата от уеб страницата на библиотеката Beinecke.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР