Любимите на поколения плевенски деца скулптури на сърничка и еленче,

...
Любимите на поколения плевенски деца скулптури на сърничка и еленче,
Коментари Харесай

Възстановяват още един символ на Плевен от близкото минало

Любимите на генерации плевенски деца статуи на сърничка и еленче, които се намираха пред ресторант „ Пещерата ” в парк „ Кайлъка ”, ще бъдат възобновени, разгласи пред публицисти кметът Георг Спартански.

Идеята добавя визията ни за благоустрояване и естетизиране на централната част на парка, която Министерският съвет даде на Община Плевен за стопанисване и ръководство през 2020 година, разяснява кметът. В тази връзка с писма поканихме плевенските скулптори Убавка Тончев, Красимир Рангелов, Красимир Яков и Венци Василев с предложение за разработване план на скулптурите, който оптимално да се приближава до истинските фигури на сърничката и еленчето, както и ценова оферта. С класирания преди всичко създател ще бъде подписан контракт, от Общината ще му бъде обезпечен и материал – гилзи, предоставени от Министерството на защитата, останали след изработването на паметника на Емил Димитров. Фигурите ще бъдат експонирани на мястото на истинските, които са откраднати през 1996 година, само че причинителят остава неразкрит. Липсват и данни в архивите на Община Плевен, Регионалния исторически музей и Държавния списък кой е създателят. Във фонда на РИМ – Плевен, обаче се пази фотография на скулптурната комбинация на фотографа Любомир Бенковски, която ще послужи за разработване на плановете от поканените художници, описа Георг Спартански.

След дарената на Плевен от скулпторите Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика комбинация с жабките, която е отпратка към друго обичано място на плевенчани – фонтана с жабките, фигурите на сърничката и еленчето ще са вторият възобновен знак на града ни от близкото минало.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР