Любимата лятна храна – миди, предлагаща се по магазините и

...
Любимата лятна храна – миди, предлагаща се по магазините и
Коментари Харесай

Сигнал до Искра.бг: Миди с неясен произход в заведенията по морето. Проверени ли са обектите?

Любимата лятна храна – миди , предлагаща се по магазините и заведенията по нашето Черноморие, крие  сериозни опасности за здравето на консумиращите я. Причината е, че са зачестили неприятните практики за продажба на черни черноморски миди, уловени с неуточнен генезис и недоказани индикатори по отношение на качество и сигурност на продукта. В Бургаско казусът е доста сериозен и за него ни осведомиха притежатели на мидени ферми . Те показаха пред Искра.бг , че недобросъвестни търговци купуват по-евтино черупчестия деликатес, който е с неразбираем генезис и без документи.

Тук има две виновни институции за разрешаване на казуса – Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ и Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/, които би трябвало да осъществят нужния надзор. Той касае инспекция на законността, качеството и сигурността на продукта при предложение за продажба в комерсиалните обекти рибни артикули.

Пред Искра.бг Николай Георгиев, притежател на мидена плантация в Несебър, описа за некадърно и надменно отношение на чиновници от Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в Бургас при подаден от него сигнал за бракониерска активност на миди . Той уточни, че го е подал взаимно с негов сътрудник от Созопол – Митко Момчилов. Собствениците на мидените ферми са подали сигнал до ОДБХ за съответен случай от преди няколко дни, където са видели бракониери на миди.

„ Забелязахме хора, които вадят с лодки миди от морето, мият ги на брега с ръчни машини за подбиране и ги товарят в микробуси. С тези транспортни средства тръгваха да ги разнасят по разнообразни обекти по Южното Черноморие. Проследихме два от тях “, сподели Георгиев.

Възмущението им пристигнало, откакто от ОДБХ отказали да одобряват сигнала :

„ Оттам ми споделиха, че не можели да го одобряват и би трябвало да се обяда на тел.: 056/813 280. Обадих се и ми споделиха да изчакам хора, които да дойдат на място и да уточнявам тъкмо заведенията, които получиха тези миди. Аз и още един човек чакахме инспекторите над два часа, само че никой не пристигна. А получихме уверението, че на сигнала ща бъде отреагирано неотложно. “

Георгиев е желал да покаже на ОДБХ кои са заведенията, закупили мидите , с цел да може да се извърши инспекция и да се откри кой е доставчикът, от коя партида е мидата, от коя мидена плантация и дали има всички нужни документи.

Двамата притежатели на мидени ферми – Николай Георгиев и Митко Момчилов , са се срещнали персонално със чиновници на Областната дирекция по сигурност на храните, с цел да се вземат съответни ограничения по този случая.

„ С сътрудника Момчилов, дойдохме при доктор Ахмедов, който е началник на една от проверяващите група в Бургас. Той ни помоли да изложим фактология по проблема пред цялата комисия. Разказах им всичко на проверяващите “ , съобщи Георгиев. По думите му единствено две от служителките са се държали възмутително . Той твърди:

„ Д-р Станимира Чавдарова и инж. Елена Чалъмова от Пловдив, които са от отдел „ Контрол по храните “, се държаха извънредно надменно и жестоко. На няколко пъти правеха опит да пресечен мен и сътрудника ми в ревюто, защото тяхното работно време приключвало и нямали желание да ни слушат. Д-р Чалъмова сподели, че този проблем не касаял тях, т.е. продажбата на миди, които не са от следен хабитат, които не са от мидени ферми, а са събрани от всякакви водолази и всякакви канали, не било техен проблем. Всичките наши опити да помислят всъщност, че е нужна съгласуваност сред ОДБХ, ИАРА и други институции, тъй че да се подсигурява на хората, че мидата, която е на пазара, е чиста от салмонела, ешерихия коли и от отрови. Всички наши опити бяха безусловно парирани от тези две дами, единствено те. На няколко пъти доктор Ахмедов се намеси напълно професионално и обективно, пробвайки се да им изясни, че казусът е систематичен и би трябвало да се подхващат съответни ограничения и оферти. Този проверяващ беше извънредно правилен и съответен. Това беше възмутително държание на тези две служителки. “

„ Вие сте институцията, която следва да ревизира магазина като търговски обект, по този начин и заведението, което дава храна за консумация. Доставките към ресторанта и какъв е произходът на храната и дали е годна за консумация. Говорим за миди, които се берат от хабитат, който не е следен и непосредствено отиват за продажба в заведения или в пунктове, които разпределят продажбите “, акцентира притежателят на мидената плантация .

Николай Георгиев посочи, че от ИАРА са му се обадили поради този проблем . Той уточни, че от Агенцията са били с откритото желание да работят взаимно .

Той показа и друго негово наблюдаване, че в „ Краснодар “ в Бургас мидите се продават изложени извън в каси , което е в безусловно нарушаване на Наредбата за продажба на миди. Георгиев уточни, че деликатесът би трябвало да се продава от хладилна витрина при температура до 6 градуса , а не в каси при 25-26 градуса.

Собственикът на мидената плантация изясни схемата на търговците :

„ Взимат се 100 кг миди от мидени тържища и още 900 кг от бракониери, смесват ги. После на проверяващите инспектори се дават документа на фермата. Това е безусловно безсрамие, защото мидите с неуточнен генезис крият опасности за здравето на хората. “

За него казусът е систематичен във връзка с самата процедура по продажбата. По думите му би трябвало да се направи смяна за продажбата на миди в комерсиалните обекти и заведенията , т.е. Агенцията по храните да излезе с съответно предложение. Георгиев предложи да се забрани да се продават миди, които са вадени от морето от водолази, а би трябвало да са единствено от следен хабитат. Той прикани институциите, да подхващат нужните промени и да се вкара ред върху контрола на храните , с цел да „ няма ниши за бракониерите “ .

„ Аз имам намерение да изготвя един сигнал до новия шеф на БАБХ и да изложа цялата тази фактология. Ще срещна и локалната власт в Бургас, в случай че е належащо ще отида и при премиера персонално, с цел да му кажа, какво безобразно отношение имат чиновници в нашата страна. Ние сме хората, които плащаме налози, осигуровки и Данък добавена стойност, а тези които вадят миди от каналите, те не заплащат нищо “ , съобщи Георгиев.

Собственикът на мидената плантация показа още пред Искра.бг , че той е извънредно афектиран и наскърбен от отношението, което е срещнал отстрана на тези служителки. Освен това той прикани всички сблъскали се с сходно държание в държавните институции да не си мълчат, а да дават публичност. Само по този метод сходно отношение няма да се трансформира в процедура, а чиновниците ще си правят навреме и качествено работата .

От  Искра.бг  оставаме разполагаем на всички наранени страни да изкажат позициите си.

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР