Лявото испанското правителство реши да премахне ДДС върху зехтина, цената

...
Лявото испанското правителство реши да премахне ДДС върху зехтина, цената
Коментари Харесай

Испания маха ДДС-то върху зехтина

Лявото испанското държавно управление реши да отстрани Данък добавена стойност върху зехтина, цената на който се увеличи през последните години заради внезапно намаляващите реколти на фона на рисковата суша, оповестиха от испанското държавно управление, съобщи Франс прес.

Правителството на премиера Педро Санчес ще понижи Данък добавена стойност върху зехтина " до 0 на 100 " от юли, интегрирайки го " за непрекъснато в групата на продуктите от първа нужда ", изясни Санчес.

Това е " превъзходна вест за всички испанци ", разяснява държавният представител Пилар Алегрия в изявление за телевизионния канал " Антена 3 ".

В допълнение към " облекчаването на портфейла на испанците ", продължи тя, премахването на Данък добавена стойност върху зехтина ще разреши да се подкрепи маслиновият бранш и да продължи

да се подтиква потреблението на толкоз значим артикул за нашата страна ".

Тази мярка, която ще бъде призната във вторник, 25 юни, по време на идната среща на Министерски съвет, ще разреши на зехтина да се възползва от мощно понижената ставка на Данък добавена стойност, прилагана за стоките от първа нужда, споделиха от Министерството на финансите.

Основните артикули, като самун, плодове и зеленчуци, нормално се употребяват от ставка на Данък добавена стойност в размер на 4 на 100.

Но в интервали на висока инфлация, както е сега, този % може да бъде понижен до 0 на 100.

Правителството към този момент беше понижило ставката на Данък добавена стойност върху зехтина от 10 на 5 на 100 през 2023 година, в опит да овладее възходящите цени на храните. Тази мярка обаче не попречи цената на зехтина да продължи да се повишава.

Испания, която доставя близо 50 на 100 от международния зехтин, дружно с Гърция е водещ консуматор на този артикул в света, с близо 14 литра на гражданин на година, съгласно Международния съвет за маслиновите артикули (МСМП).

Въпреки това, съгласно Националния статистически институт на Испания " Ине " (INE), цената на този артикул се е повишила неотдавна: зехтинът е бил с 63 на 100 по-скъп предишния месец, в сравнение с през май 2023 година, и три пъти по-скъп, в сравнение с през януари 2021 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР