Лява или дясна ръка: Изборът къде да се ваксинирате има значение, предполага проучването. Ето защо

...
Когато запретвате ръкав, за да получите рутинни ваксинации, предпочитате ли
Коментари Харесай

Когато запретвате ръкав, за да получите рутинни ваксинации, предпочитате ли удар в дясната или лявата ръка? Нови данни показват, че изборът, който правите, има значение.

Изследователи в Германия откриха, че хората, които са получили всичките си инжекции в едната ръка, са имали по-силен имунен отговор от тези, които са разпределили инжекциите между двете ръце, според проучване, публикувано миналата седмица в eBioMedicine, рецензирано списание от The Lancet Discovery Science.

В обсервационното проучване авторите анализираха имунните отговори на около 300 души, които никога не са имали COVID-19 и са получили две дози от COVID- на Pfizer-BioNTech 19 ваксина между март и септември 2021 г.

Участниците в проучването бяха рандомизирани да получат и двете дози в едната ръка или втората доза в противоположната ръка. Две седмици след получаване на ваксините, изследователите откриха определени имунни клетки – известни като „Т-клетки убийци“ – бяха открити в 67% от хората, които са получили и двете инжекции в една и съща ръка срещу само 43% от тези, които са ги получили в различни ръце.

Страдате от дълъг COVID? Ето как ново проучване на NIH може да помогне за облекчаване на симптомите

Защо инжекциите в една и съща ръка са по-ефективни?

Хората може да реагират по-добре на последователни инжекции в една и съща ръка, тъй като ваксините са насочени към същите лимфни възли, което ги прави по-активни в производството на имунни клетки за борба с инфекциите, предполагат авторите на изследването. Въпреки че изследователите откриха разлика в тези клетки, те не видяха подобна тенденция в антителата с шипове на протеини.

Макар и предварително и малко, проучването показва как причината, поради която някои хора реагират различно на ваксините, може да отиде по-далеч отколкото само възраст, пол и медицински състояния, каза д-р Офер Леви, специалист по детски инфекциозни болести и директор на Програмата за прецизни ваксини в Бостънската детска болница.

„Това говори за прецизна ваксинация в смисъл, че всичко има значение“, каза Леви, който не е свързан с проучването.

Необходими са повече изследвания и данни, но той казва, че констатациите на проучването могат да имат отражение върху ваксините извън COVID-19 и да помогнат за стандартизирането на рутинните ваксинации дадено.

„Трябва да сме прецизни за това как откриваме, разработваме и доставяме ваксини“, каза Леви.

Процентът на COVID се покачва, но никъде близо до това, което бяха. Тази година историята е различна.

Следвайте Adrianna Rodriguez в X, по-рано известен като Twitter: @AdriannaUSAT.

Покритието за здравето и безопасността на пациентите в USA TODAY е възможно отчасти чрез безвъзмездна помощ от Фондация Масимо за етика, иновации и конкуренция в здравеопазването. Фондация Masimo не предоставя редакционна информация.

Тази статия първоначално се появи в USA TODAY: Ваксина срещу COVID: Изборът къде да се постави ваксината има значение, предлага проучване

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР