Лятото вече е тук и е време за море и

...
Лятото вече е тук и е време за море и
Коментари Харесай

Неочаквана опасност: Отпуската може да стане причина за прояви на депресия и тревожност

Лятото към този момент е тук и е време за море и отмора. Време, което е единствено за вас- без да мислите за работа и домашен отговорности. Възможно ли е обаче отделянето от ежедневните отговорности да отключи меланхолия, тревога или даже уплаха у вас? Този въпрос сложи в собствен репортаж Нова телевизия с създател Габриела Махлелиева.

Оказва се, че депресията и тревожността са положения, които се отключват тъкмо в най-хубавите ни моменти от живота.

„ Човек ги носи в себе си, само че нормално в някаква форма ги потиска с хиперактивност в всекидневието си. Тогава тревогата и депресията стават като декор. През отпуските човек остава уединено със себе си и тогава положенията, които са част от неговата душeвност, стартират да се демонстрират на открито ”, сподели психотерапевтът доктор Димитър Тенчев.

Има няколко типа депресии – реактивна, клинична и екзистенциална.

„ Екзистенциалната меланхолия е при хората, които нормално са изпълнили целия чек-лист на живота си, т.е. може да минат за сполучливи съгласно критериите на обществото. Отключва се меланхолия вследствие на това, че това не е техният живот, а това е живот, който, съгласно каноните на обществото, е сполучлив. Много пъти давам за образец един популярен кардиохирург, който се самоуби, тъй като фантазията му е била да бъде танцьор на танго. Ежедневието ни губи, социумът ни губи с това ние да се опитваме да се харесаме, да бъдем утвърдени, потупани по рамото. Човек би трябвало да извърви пътят към себе си ”, изясни психотерапевтът.

По думите му се следи внезапно понижаване на възрастовата граница при хората, които се оплакват от положение на меланхолия. „ Ако преди идваха хора на възраст 30+ с тези недоволства, в този момент към този момент идват и от 14-15-20-годишна възраст ”, уточни доктор Димитър Тенчев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР