Лятото обикновено е сезонът на свободното време. Можем да се

...
Лятото обикновено е сезонът на свободното време. Можем да се
Коментари Харесай

10 неща, които трябва да почиствате по-често през лятото

Лятото нормално е сезонът на свободното време. Можем да се любуваме на по-дълги дни, да прекарваме повече време на слънце и най-сетне да предприемем тези пътешествия и ваканции, за които сме мечтали цяла година. Лятото обаче не е сезон без отговорности. Всъщност има някои битови задания, които в действителност изискват повече разчистване и внимание през лятото.

Това се дължи частично на обстоятелството, че летата са горещи и влажни. Това прави почистването по-важно, защото микробите се нуждаят от три фактора: източник на храна – като органични почви и кожни масла – влага и топлота. Друга причина, заради която някои предмети би трябвало да се почистват по-често през лятото, е просто тъй като се употребяват по-често (напр. скара и култивиран мебели).

Съставихме лист с предмети и елементи от вкъщи, които би трябвало да се почистват по-често през летните месеци:

Добре, кухнята е стая, а не съответен предмет. Тъй доста неща в кухнята би трябвало да се почистват по-често, просто е по-лесно тази категория да се класифицира необятно. Около мивката и канализацията, както и точките на досег на уредите, масите и плотовете, всичко това се нуждае от повече разчистване през лятото. Кухните са склонни да бъдат " по-мръсни " от позиция на растежа на микробите, защото съдържат останки от храна и нараснала влага във въздуха от готвене, течаща вода в мивките и микроби от всички, които допират дръжки и плотове – изключително децата.

Уреди

Летните горещини могат да причинят разгръщане на мухъл във вашите уреди (съдомиялни машини, перални машини). Ще познаете по миризмата на гнило, която можете да премахнете с оцет и сода за самун.
За да третирате миришеща пералня, добре е да добавите оцет в барабана и сода за самун в отделението за прахуляк, след което да пуснете пране на допустимо най-високата температура.

Спално долни дрехи и кърпи

Има по-голяма възможност да се потите през лятото и по-честото пране на чаршафите може да ви помогне да ги запазите свежи. Потта може да сътвори удобна среда за бактерии и прахови акари във вашето спално долни дрехи. Препоръчително е да перете чаршафите си най-малко един път седмично през лятото.

В допълнение към спалното долни дрехи, също е добра концепция да перете хавлиите си по-често. Важно е да перете хавлиите на задоволително висока температура, с цел да убивате всички типове бактерии от тях.

Дрехи

Не е нужно да ви споделяме, че облеклата ви се цапат повече през лятото, тъй че би трябвало да перете и тях по-често. Важно е да оставяте облеклата си да изсъхнат добре преди да ги хвърлите в коша. А откакто изперете прането си, уверете се, че всичко е изцяло изсъхнало, преди да го приберете в шкафа.

Лятото също може да донесе повече нечистотия и мазнини - изключително под формата на петна от трева и слънцезащитни артикули. За да почистите петна от трева, използвайте разтвор, състоящ се от две елементи вода към една част бял оцет, с цел да се наквасен облеклата за 15 минути. Ако получите петна от слънцезащитен крем, добре е да попиете със суха забрадка и по-късно да нанесете царевично брашно, да оставите петното да го всмуква за 30 минути, по-късно да премахнете непотребния прахуляк и да изтриете с препарат.

Филтрите на климатиците

Вашият климатик работи доста интензивно през лятото. Важно е вашият климатик да бъде обслужен преди лятото, само че има и задания, които би трябвало да правите по-често, като промяна на филтъра. Въздушният филтър е планиран да улавя прахови частици от вътрешната среда, като прокарва въздух през филтъра, само че с цел да бъде ефикасен, филтърът би трябвало да е задоволително компактен, с цел да събира доста дребни предмети, само че не толкоз компактен, че да ограничи въздушния поток и евентуално да повреди климатика. Когато AC филтърът се задръсти с прахуляк, нечистотия, косми от домашни любимци и други частици, той понижава въздушния поток към вашата система, принуждавайки я да работи по-усилено. Поради тази причина е значимо да сменяте филтъра задоволително постоянно.

Грил или скара

Тъй като грилът се употребява повече през лятото, този детайл също би трябвало да се почиства по-често. Вашият грил събира мазнини, частици храна и други останки. За да поддържате вашата скара да действа вярно и да предотвратите замърсяване от храната, почиствайте решетките след всяка приложимост и я почиствайте главно най-малко един път месечно.

Калъфи и възглавници за култивиран мебели

Седенето навън е превъзходен метод да се насладите на летния сезон. През летните месеци обаче външните мебели и възглавници събират прахуляк, полени и спори на плесен. За да предотвратите натрупването на тези алергени, почиствайте постоянно с прахосмукачка или четкайте възглавниците и ги перете съгласно инструкциите на производителя.

Баня

През лятото използваме банята доста по-често, защото си взимаме душ най-малко по няколко пъти дневно. Поради тази причина има доста повече натрупвания на котлен камък, варовик, останки от сапун и така нататък Почиствайте банята един път седмично, с цел да спазвате оптимално добра хигиена. Не забравяйте ръбчетата и мъчно наличните места, които задържат още повече нечистотия.

Обувки

Когато се потите, това не се отразява единствено на тялото и облеклата ви. Обувките ви също ще бъдат по-потни от нормално. За да предотвратите миризмата на краката и развиването на бактерии, редувайте обувките, които носите, с цел да могат да се проветряват, и постоянно ги почиствайте. Препоръчително е също потреблението на артикули за попиване на миризми (със сода за самун или деен въглен), с цел да поддържате обувките свежи.

Играчки

Тъй като децата не вървят на учебно заведение и прекарват повече време вкъщи, техните играчки евентуално се употребяват по-често. Тези предмети натрупват повече нечистотия през лятото. Вместо да прекарвате часове в ръчно миене на всяка играчка, пластмасовите играчки без акумулатори могат безвредно да се слагат в съдомиялната машина за бързо и дейно разчистване. Добре е обаче да ги сушите на въздух. Не поставяйте гумени играчки в съдомиялната машина, защото високата температура и препаратът могат да ги повредят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР