Лятото ни предоставя слънчеви моменти, повече време за забавление и

...
Лятото ни предоставя слънчеви моменти, повече време за забавление и
Коментари Харесай

Лято, разширени вени и венотоници

Лятото ни дава слънчеви моменти, повече време за развлечение и пълноценна отмора. Но благословеният сезон не е безусловно блажен за здравето на краката. Зависи по какъв начин се грижим за тях целогодишно.

За огромно ваканционно страдание точно в топлите месеци се обострят признаците на разширените вени: най-често срещаните са тежест, напрежение в крайниците, болежка, крампи, сърбеж, отоци, поява на разнообразни по мярка разширени вени, промени в оцветяването на кожата, а в крайния етап - незаздравяващи рани.

Заболяване, а не козметичен проблем Некрасивите разширени вени не са просто козметичен проблем, а едно от най-разпространените болести на актуалната цивилизация - хроничната венозна болест (ХВБ). Жените страдат по-често от него, а с напредването на възрастта заболяването може да прогресира. Наследствеността играе роля, само че факторите на средата са не по-малко значими и по тази причина разширените вени към този момент засягат по-млади хора - бременни или хора в дейна възраст.

Тенденцията се дължи на всеобщото обездвижване, наднорменото тегло, продължителното стоене в право или в седнало състояние. Основна причина за развиването на клиничната картина са промените в клапите и възпалителният развой във венозната стена, водещи до разширение на вените, повишение на венозното налягане и развиване на типичната клинична картина - разнообразни по степен разширени вени, кафяво оцветяване на кожата, а в по-напредналиите стадии и поява на незаздравяващи рани по подбедриците.

Като всяко хронично заболяване и ХВБ изисква съответно лекуване и целогодишна грижа, тъй като в противоположен случай може да докара до редица затруднения, нарушение на качеството на живот и даже инвалидизиране, предизвестяват експертите.

Когато живакът върви нагоре Но да се върнем към летните си проекти. Високите температури в най-слънчевите месеци предизвикват повишаване на диаметъра на разширените вени, което от своя страна води до венозен застой. Ако не одобряваме задоволително вода и не се движим задоволително, нещата стават още по-драматични.

Взети в своята цялост, тези фактори утежняват признаците на болестта и могат да доведат до затруднения - тромбофлебит и дълбока венозна тромбоза. А противодействието е сложно и включва продължителни и интензивни разходки, занимания със спорт, плуване, студен душ на краката и повдигането им при отмора. Правилната хидратация, лекият хранителен режим и намаляването на наднорменото тегло също оказват помощ - и са изцяло постижими в горещите дни.

Венотониците работят благотворно В другите стадии на хроничната венозна болест лекуването включва най-различни лечебни подходи, които могат да се приложат по наставление на вашия доктор, най-често от експерт съдов хирург. Медикаментозното лекуване с по този начин наречените венотоници, е неотменна част от лечението във всички стадии на болестта и се ползва за повлияване на признаците като болежка, тежест, отмалялост в краката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР