Лятото на 2023 г. е най-горещото, регистрирано някога, съобщи метеорологичната

...
Лятото на 2023 г. е най-горещото, регистрирано някога, съобщи метеорологичната
Коментари Харесай

Лято 2023 е било най-горещото, регистрирано някога

Лятото на 2023 година е най-горещото, записано в миналото, заяви метеорологичната организация на Организация на обединените нации, съобщи Агенция Франс Прес.

“Това беше най-горещият август в историята – с огромна разлика – и вторият най-горещ месец в историята след юли 2023 година ”, съгласно Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации (СМО) и Службата за климатични промени “Коперник ” на Европейски Съюз.

“Северното полукълбо преди малко претърпя лято на рискови феномени ”, съобщи генералният секретар на СМО Петери Талас, припомняйки горските пожари и горещите талази. В южното полукълбо площта на морския лед в Антарктида беше безусловно отвън класациите, а световната температура на морската повърхнина още веднъж беше с нов връх. ”

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи от своя страна: “Нашата планета преди малко претърпя един сезон на шупване – най-горещото лято в историята ”, и предизвести за “климатичния срив ”.

“Учените от дълго време предизвестяват какво ще отприщи нашата взаимозависимост от изкопаемите горива ”, напомни той и прикани водачите да подхващат дейности и да намерят решения.

Карло Буонтемпо, шеф на Службата за климатични промени “Коперник ”, съобщи, че 2023 година към този момент е втората най-топла година в историята, съгласно данните за последните осем месеца от януари насам.

Рекордните равнища и тяхното влияние както върху хората, по този начин и върху планетата, ясно демонстрират “затоплянето на климатичната система ”, акцентира той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР