Лятото клони към края си, затова е време да се

...
Лятото клони към края си, затова е време да се
Коментари Харесай

Време е за лютеницата

Лятото клони към края си, по тази причина е време да се възползваме от щедростта му. Заработиха „домашните фабрики“ за консерви и това се подушва през отворените прозорци. Една от най-вкусните и обичайни български храни несъмнено е лютеницата. Всяко домакинство нормално си има своя рецепта, излъчена от потомство на потомство, и колкото и идентичен да ни се коства методът на приготвянето, постоянно има по една щипка от нещо-си, която прави тъкмо нашата неповторима. Фина или едросмляна, сладка или люта, тя е чудесна храна за зимата, когато витамините са ъгъл, а душата ни копнее за топлината на лятното слънце.

Традиционна домашна лютеница


 46-1 Необходими артикули:
20 кг червени чушки
10 кг домати
5 кг патладжани
1-2 кг моркови
1 л олио
подправки по избор
сол и захар на усет

Начин на подготвяне:
Чушките се почистват от семенниците и се изпичат. След това се задушават и се обелват. Накрая се минават през мелачка за месо или се пасират. Доматите също се смилат, като наложително се отделят люспите и семките. Патладжаните се изпичат, обелват и също се смилат. Морковите се сваряват и също се смилат. Сложете доматения сок да се извари на котлона, до момента в който размерът му намалее на половина. След това прибавете останалите зеленчуци, олиото, солта и захарта на усет. Подправките се поставят най-после. Класическите подправки за лютеница са черен пипер, кимион или чесън и магданоз. Лютеницата е подготвена тогава, когато не се разлива, откакто я сипете в паница. Другият вид да я пробвате е като извършите път през средата й. Ако той остане, значи сте уцелили гъстотата. Готовата лютеница насипете в бурканчета, затворете ги хубаво и ги изварете за 15-20 минути в огромен съд.

Пържена лютеница


 46-2 Необходими артикули:
15 кг домати от продълговатите
10 кг червени чушки
5 кг патладжан
1 л олио
1 каф. ч. сол
2 каф. ч. захар
подправки на усет

Начин на подготвяне:
Чушките се почистват от семенниците, опичат се и се обелват. Патладжаните се изпичат и обелват, след което и те, и чушките се смилат с мелачка за месо или кухненски робот. Доматите се смилат настрана, люспите и семките се махат по избор, само че могат и да се оставят. Доматената каша се изварява на мощен огън най-малко 40 мин., като щом стартира да се сгъстява, се бърка, с цел да не загори. След това се прибавят смлените чушки и патладжани, които се варят още към час. Сместа би трябвало да се бърка. Гъстотата е получена, когато с бъркалката извършите диря в тавата по дъното и тя остане, без да се затвори. Тогава сипвате олиото и продължавате да бъркате още към час, към този момент на по-слаб огън. Внимание – пръска! Пробвате отново със следата по дъното и в случай че ви се вижда готово, слагате солта, захарта и подправки по избор. Разбърквате и изчаквате още малко да се разтворят. Сваляте от огъня, оставяте да поизстине, насипвате в буркани и ги изварявате 15-20 минути.

Мързелива лютеница


 admin-ajax Необходими артикули:
3 кг червени чушки (може да има и зелени)
2 кг домати
1 кг патладжан
600 г моркови
2-3 глави кромид лук
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. оцет
1/3 ч.ч. алено вино
3 с.л. сол
1 и 1/4 ч.ч. олио
1 глава чесън
1 и 1/2 връзка магданоз,
подправки по избор (черен пипер, кимион)
няколко люти чушки по избор

Начин на подготвяне:
Всичко се поставя сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди. Доматите попарете за 3-4 минути и обелете, нарежете на едри части и също леко посолете. Оставете на наклонена повърхнина, с цел да отделят известно количество вода, която ще би трябвало по този начин или другояче да се изпари във фурната. През това време измийте и почистете чушките и морковите и ги нарежете на части. Почистете и нарежете на части и лука. Слагаме зеленчуците в огромна и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Объркваме цялата примес и слагаме да печем на междинна скара във фурната, която е нагласена на оптимални градуси. Покриваме с алуминиево фолио, с цел да не изгарят зеленчуците. То не трябва да уплътнява тавата, тъй като задачата е водата да се изпарява. Пече се, до момента в който сместа остане на лой (2-3 часа), като се разбърква 2-3 пъти. Махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още към 10 мин. Сега е моментът да добавите черен пипер, кимион или друга фалшификация по ваш усет. Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците с пасатор за горещи артикули. Ако нямате подобен, изчакайте зеленчуците в тавата да изстинат и тогава пасирайте. След като сте получили гладка примес, прибавете измития и нарязан на ситно магданоз. Можете да го сложите и преди пасирането. Готовата примес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за към 15-20 минути. Извадете и обърнете бурканите с капачката надолу.

Лютеница от тиквички


 46-4 Необходими артикули:
4 кг тиквички
4 кг червени чушки
3 кг домати
1 кг моркови или по-малко
1 ч.ч. олио
2 с.л. захар
сол – на усет
1/2 връзка магданоз
чесън – раздробен, по избор

Начин на подготвяне:
Изпечете, почистете и обелете чушките. Сварете тиквичките, след което ги отцедете от непотребната течност през тензух. Сварете морковите. Доматите смелете през мелачка, отделяща люспите. След тях смелете и останалите зеленчуци дружно с тиквичките. Сложете сместа от всички смлени зеленчуци в съд с необятно дъно да ври, до момента в който се сгъсти, като бъркате постоянно. Към края прибавете запърженото олио, сол, захар и раздробен чесън по избор. Преди да разсипете в бурканчета, объркайте лютеницата с раздробен магданоз. Напълнените и добре затворени бурканчета стерилизирайте за 20-30 минути.

Фаворити на седмицата


Селска лютеница


 46-5 Необходими артикули:
13 кг червени чушки
700 г олио
2 буркана доматено пюре
1 бурканче мед
сол на усет
1 отново. черен пипер

Начин на подготвяне:
Първо се махат дръжките и семената на чушките, измиват се добре и се пекат върху печка. След като поизстинат малко, се белят и мелят на доста ситно. Слагат се в огромен котел, прибавят се доматеното пюре, медът, черният пипер и сол на усет. В обособена тенджера се изсипва 700 г олио и се загрява доста добре. След това олиото се изсипва в казана и се разбърква добре, до момента в който сместа го поеме. Оставя се за към 10-15 минути и се поставя в буркани, които се варят 20 мин., изваждат се и се оставят обърнати.

Айвар


 46-6 Необходими артикули:
20 червени чушки
3 огромни патладжана
2-3 глави лук
6 скилидки чесън
1 каф. ч. олио
3 с.л. оцет
сол на усет

Начин на подготвяне:
Изпечете чушките и патладжаните, които би трябвало да са почти равни количества. Обелете ги, като отстраните и дръжките/семките. В дълбока тенджера сложете олиото, захарта и солта, кипнете ги. Запържете едро нарязания лук до омекване, а най-после прибавете и скилидките чесън. Сложете патладжана и разбъркайте. След 5 минути прибавете чушките. Сложете сол и черен пипер. Намалете котлона и бъркайте към час и половина. Сгъстява се бързо, тъй като няма домати. Пасирайте всички артикули дружно и прибавете оцет на усет. Разсипете айвара в бурканчета, като гледате да не вкарвате въздух. Затворете ги и съхранявайте на хладно. Можете и да ги стерилизирате за 20 минути, с цел да траят цяла зима.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР